Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING VISTORP 7:4 - husnr 1, VISTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VISTORPS KYRKA (akt.)
2001-07-31
Interiörbeskrivning
VISTORPS nygotiska KYRKA är en enskeppig salskyrka med ett brett och ljust långhus, sakristia som är inrymd bakom ett altarskrank i ett femsidigt korutsprång samt ett västtorn som har vapenhus i första våningen.
LÅNGHUSET täcks av ett tredingstak, färgsatt i beige och ljusbrunt och med synliga sparrar som nedtill har konsoler med utskurna detaljer. Över mittgången finns takrosetter med blommönster utskuret i trä. Från den östra hänger en kristallkrona och mässingskronor från de två västra. Kyrkans väggar är slätputsade och vitkalkade. I södra fasaden finns fyra svagt spetsbågiga fönstersmygar och i norra fasaden fem. Mitt på söderväggen finns en sydportal inrymd i en nisch som liknar fönstersmygarna. Porten har dubbla enkeldörrar med två fyllningar målade likt bänkarna. Nischens gavelfält rymmer ett överljus likt dem i övriga fönster. Golvet framför porten består av kalkstensplattor. Kyrkorummets övriga golv är ett lackat trägolv. På den södra sidan finns ett främre kvarter om tre bänkar och ett bakre om nio. På norra sidan finns sjutton bänkar i ett sammanhållet kvarter. Samtliga bänkar är fristående. Det västra bänkparet har tagits bort liksom två öster om tvärgången, eventuellt vid senaste renoveringen. Här står en äldre tramporgel och en ljusbärare av smide. Ovanför den lilla orgeln hänger en oljemålning inramad i en treklöverformad ram. Det är den ursprungliga altarmålningen, målad 1883 av A G Ljungström och som föreställer Jesus i Getsemane. I väster finns en orgelläktare som vilar på två pelare och två pilastrar som är målade likt bänkarna. Orgelläktarens undertak består av brunmålad pärlspåntspanel. Till vapenhuset leder en pardörr med fem fyllningar där de två översta har överstycken i form av enpass. Färgen är densamma som bänkarnas.
FÖNSTER - Runt fönstersmygarna finns gula omfattningar som nedtill förenar sig med bröstningen i samma färg. Fönstren består av nyare innerbågar som är spröjsade till sex rutor vardera och gråmålade.
BÄNKINREDNING - De fristående bänkarna, som är original, tycks ha bevarat den ursprungliga färgsättningen vilket är en ljus, ekimiterande lasering. Gavelstyckena är spetsiga upptill och gavelfältet har en liten fyllning i form av ett trepass. Ryggstödet är av liggande pärlspånt och sittbänken understöds av en konsol med utsågad dekor. Bänkskärmarna mot koret pryds av rektangulära fyllningar. Bakom den västra bänken i det södra kvarteret finns ljus- och ljudmanöverbord monterat.
ORGELLÄKTARE - Läktarbröstningen har upptill och nedtill profilerade lister och mellan dem spetsbågiga fyllningar inramade av ett listverk i form av pilastrar och spetsbågiga överstycken. Fyllningarna är målade ljust grå liksom över- och underliggande listverk. Spetsbågen är mörkare gråbeige med förgyllda triangelfält och avfasningar på pilasterdelen. Läktarens såpade eller oljade trägolv består av sex gradänger. Norr om orgeln står läktarbänkarna kvar medan de tagits bort söder om orgeln.
ÄLDRE ALTARUPPSATS - Invid västväggen, söder om orgeln, finns altarprydnaden från den äldre kyrkan. Det är ett träsnideriarbete i provinsiell barock tillverkat 1775 av Johan Ullberg från Velinga. Uppsatsen är mycket ovanlig i det att den aldrig varit övermålad. Mittpartiet är en Golgataframställning med Jesus på korset flankerad av Maria och Johannes. Mittstycket inramas av vridna kolonner och ett arkitektoniskt inspirerat överstycke som pryds av bevingade änglahuvuden. På överstycket finns den segrande Jesus med strålgloria flankerad av basunänglar.
ORGEL - Den nygotiska orgelfasaden, färgsatt likt läktarbröstet, är uppdelad i fem partier. Fasaden är placerad dikt an läktarbröstningen. Orgelverket har sex stämmor och bihängd pedal och är tillverkat av Svante Johansson i Liared 1883. Fasaden, som är samtida, är ritad av arkitekt Fredrik Ekholm. Överstycket pryds av tympanonfält med utskurna trepass samt fialer. Spelbordet är placerat på orgelns sydfasad.
KORET är jämnbrett med långhuset och övergången markeras genom ett kraftigt förhöjt korgolv. Invid den norra väggen står den ursprungliga predikstolen med trappa åt öster. I korets sydvästra del står dopfunten som är kyrkans äldsta inventerium. Ovanför dopfunten hänger en träsnidad dopängel (1773) med en kammussla i höger hand och, i den vänstra, ett språkband som säger "then ther troor oc warder döpt han skall warda salig". I korets söderfönster står ytterligare en träskulptur (1700-tal) från den gamla kyrkan; denna gång en bevingad ängel med ljus i händerna. Det lägre, femsidiga korutsprånget avskiljs från koret genom en svagt spetsbågig tribunbåge. Hörnet mot kyrkorummet är avfasat och prytt med ett kalkmålat repstavsornament. På korets östvägg, runt övre delen av triumfbågen står det med gulbeiga bokstäver på blå bakgrund : "Ära ware gud i höjden och frid på jorden, menniskorna ett godt behag!". Skriftbandet, sannolikt målat av AG Ljungström vid tiden för kyrkans uppförande, inramas av en putsad profilerad list som målats beige. I den bortre delen av triumfbågen ansluter ett ca två meter högt, ursprungligt altarskrank med utformning och färgsättning likt läktarbröstets. Skranket kröns av en list med trepass. Dörrar in till den bakomliggande sakristian finns i skrankets ytterändar. Framför skrankets mittdel reser altaruppsatsen sitt tympanonfält ovanför skranket. Altaruppsatsen står på ett träaltare, och är liksom den omgivande altarringen färgsatt likt altarskranket. Innanför altarringen finns ett förhöjt golv likt det i övriga koret. Framför altaret är det marmorerat och här finns en lös knäfallspall. Norr och söder om tribunbågen hänger psalmnummertavlor med samma utformning och färgsättning som altaruppsatsen. Nedanför den norra tavlan finns en fristående korbänk lik kyrkans övriga bänkar.
PREDIKSTOL - Den femsidiga, nygotiskt inspirerade korgen vilar på en rund kolonn med profilerad bas. Korgen är prydd med ett mönster likt läktarbröstningens men med den skillnaden att fyllningens överdel, inuti spetsbågen, har formen av en treklöver. Trappan åt öster har en trappbarriär som är utformad likt korgen men utan fyllningar. Predikstolens färgsättning är den samma som läktarbröstningens.
DOPFUNTEN i sandsten är från 1100-talet och har rund cuppa dekorerad med tre inristade repstavsbårder. Foten, som avsmalnar uppåt, kröns av ett större repstavsornament.
ALTARUPPSATS - Den spetsbågiga altaruppsatsen har ett gavelfält som är prytt med krabbor och kröns av ett förgyllt kors. I uppsatsens mitt finns en fyllning med treklöverformigt överstycke. En oljemålning med motivet "Den gode Herden" upptar hela fyllningen.
ALTARET av trä har en front med tre fyllningar med förgyllda, avfasade hörn.
ALTARRINGEN, som i öster inte helt ansluter till skranket, har samma färgsättning och en utformning som överensstämmer med predikstolens korg. Armstöd och knäfall är klädda med röd sammet/plysch.
VAPENHUSETS tak är likt det under läktaren, golvet är belagt med kalkstensplattor och väggarna är vitputsade. Fönstren åt norr och söder, som är lansettformade med en trepass-avslutning, består av vardera en ytterbåge i gjutjärn. Utmed norra och södra väggarna löper trappor med lackade steg till tornets andra våning. Den norra trappan är underbyggd för elskåp. På denna sida står en järnbeslagen offerkista från 1825. Under den södra trappan finns ett informationsbord. Västporten är en bred, brunmålad, ursprunglig pardörr med två fyllningar.
TORNVÅNINGAR - Tornets andra våning får ljus från första våningens fönster och västportalens spetsbågiga överljus som är spröjsat likt överdelen på övriga fönster. Våningen har ett behandlat trägolv, vitputsade väggar och ett vitmålat tak av bred pärlspåntspanel. I den östra väggen leder en trätrappa i fyra steg upp till orgelläktarens dörr som är en pardörr med tre fyllningar och målad likt bänkarna. Utmed norra väggen går en trappa upp till tredje våningen. Trappräckena är målade likt bänkarna. Tredje våningen har obehandlat trägolv och oputsade väggar. Åt norr, söder och väster finns smala lansettfönster med bågar i gjutjärn. På denna våning förvaras borttagna bänkar m.m. I den östra väggen finns en plåtlucka in till kyrkvinden. Utmed östra väggen leder en trappa upp till fjärde våningen där två kyrkklockor hänger.
SAKRISTIAN, som är belägen ett trappsteg ned från korets golvnivå, är ljus genom att den ovan skranket är öppen mot kyrkorummet samt att den har tre höga fönster mot öster. Fönstren är lika övriga men högre och spröjsade till tio rutor vardera. Sakristians golv är likt korets. Taket är likt kyrkorummets men har i det nedre partiet en sågtandslist och är brutet och valmat. Korskrankets baksida är gråmålad och i mitten finns två dörrar in till ett förvaringsutrymme inuti altaret. Nedanför det östra fönstret finns ett större, modernt textilförvaringsskåp som är målat grått och tillverkat av Leckströms finsnickeri. Norr om skåpet står ett skrivbord. Ytterligare förvaringsskåp av trä finns invid skranket, norr om mitten.