Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING ORION 1 - husnr 1, FREDRIKSBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FREDRIKSBERGS KYRKA (akt.)
2001-06-20
Interiörbeskrivning
FREDRIKSBERGS KYRKA med kyrkorum och församlingsdel är uppförd i två etapper.
KYRKA(1b) - LÅNGHUS - Kyrkorummets bredd är större än dess längd och, på äldre vis, orienterat i öst-västlig riktning. Väggarna är murade av rött, lertegel där löpare och kopp regelbundet avlöser varandra. Undantaget är väggarnas enda dekoration, ett horisontellt band av stående löpare. Även golvet består av lackat, rött tegel med löparna uppåt. Taket är ett något oregelbundet, "böljande" sadeltak bestående av omålad, smal, profilspåntad panel av furu mellan mörkbetsade takbjälkar.
Fönster finns endast i "långhusets" södra fasad; fyra rektangulära fönsterbågar med nio lufter vardera. Ett uppmurat rutnät sticker ut i kyrkorummet från den södra väggen. I den övre delen av rutnätet bildar varannan ruta en fönsternisch. Den nedre delen bildar nischer sittplatser i bås. Den västra ingången har dubbeldörrar som leder in till ett vindfång. Ovan ingången finns ett sexkantigt fönster med en glasmosaik tillverkad av av Gösta Pettersson. Fönstrets tema är "den uppståndne Jesus". Framför det norra bänkkvarteret finns en större ambon och ett piano. Framför det södra bänkkvarteret står kyrkans dopfunt och en corona i smide. I kyrkans nordvästra hörn finns, åt väster, ingången till en större sakristia och, åt norr, förbindelsen mellan kyrkorummet och kyrkans övriga lokaler. Från taket hänger ett flertal moderna armaturer i mässing.
ORGEL OCH KÖRUTRYMME - Den norra delen av kyrkorummet upptas åt öster av en större orgel med 18 stämmor (1978) med en modern, trären fasad. Väster om denna finns lösa stolar på fyra gradänger. Körutrymmet och orgeln är avskilda genom ett enkelt skrank.
KOR - Kordelens rymd skapas genom östväggens djupare mittdel samt genom att korgolvet, som är förhöjt med två trappsteg, sticker ut något i kyrkorummet. Korets södra vägg är uppglasad i hela sin höjd. Ljuset faller in osynligt över koret eftersom ett uppmurat väggparti hindrar att man ser fönstret från kyrkorummet.
ALTARE - Det fristående altaret består av en liggande och två stående, grovhuggna naturstenskvadrar. Ovanför altaret hänger, i en lina från taket, ett litet krucifix av konstnären Eva Spångberg (som också gjort processionskorset och krucifixet i barnens andaktsrum).
ALTARRING - "Altarringen", i räta vinklar och delad mitt för altaret, ansluter till östväggen på ömse sidor om den fördjupade kordelen. Materialet är lackad ek och knäfallet är klätt med ett blålila tyg.
BÄNKINREDNING - Kyrkorummet har två bänkkvarter (tio bänkar åt söder, åtta åt norr) som skiljs åt genom en mittgång. Bänkarna, som på grund av rummets bredd är mycket långa, har sidostycken, ben och baksida av lackad ek. Sitt- och rygg dynorna, liksom dynorna på körstolarna och nischbänkarna i söder, är stoppade med samma blålila tyg som altarringens knäfall. Utmed västväggen, på ömse sidor av den något utstickande huvudingången, finns ytterligare bänkar samt ett knäfall. Bänkinredningen är ursprunglig.
DOPFUNT - Dopfunten består av en granitkvader med avfasade hörn med en rundad fördjupning som är klädd med mässing.
PREDIKSTOL - Kyrkans predikstol av ekträ är utformad i amboform och står fritt på golvet framför det norra bänkkvarteret.
FÖRSAMLINGS- OCH ENTRÉDEL (1a) - ENTRÉDEL - Huvudingången till byggnaden sker från väster där man finner en stor förhall med stengolv, väggar av tegel och platt innertak av smal, omålad furupanel. Denna materialkombination återkommer i resterande lokaler, med undantag för att det i rummen finns nyinlagda laminatgolv och att taken på många ställen är vävspända och målade vita.
Fönstren är ospröjsade, bågarna är målade bruna och dörrar samt andra detaljer så som t.ex. trapphandledare och sittmöbler är i lackat furu. Den västra väggen är uppglasad och här finns också dörrar in till ekonomiutrymmen, bakväg in till sakristian och toaletterna. I förhallen finns två sittgrupper från byggnadstiden. Utmed den norra väggen visar en fotoserie kyrkans byggnation och invigning. I förhallen finns även en klocka från 1630, införskaffad till kyrkolokalen på Åttagårdsgatan.
FÖRSAMLINGSDEL - Från ingången kommer man direkt in i församlingsdelen som invigdes 1971. Denna inrymmer i det första planet en vestibul, kapprum, toaletter och hiss. En halvvåning upp finns en, åt väster, uppglasad korridor som leder fram till ett större pentry och syföreningens lokaler samt ett större församlingsrum som, innan kyrkorummet invigdes, användes som andaktslokal. En trappa ned finns stora utrymmen för öppen förskola, kyrkans barntimmar, kök med samlings- och andaktsrum, f.d. pannrum, kontorslokaler m.m.