Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING BRISMENE 7:1 - husnr 1, BRISMENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRISMENE KYRKA (akt.)
2001-06-20
Interiörbeskrivning
BRISMENE kyrka är en enskeppig salkyrka med rakt avslutat korparti och vapenhus i tornet i väster.

LÅNGHUS - Kyrkorummet är högt, brett och ljust med tredingstak i trä med synliga takbjälkar. Taket, färgsatt i två gröna nyanser, ansluter till den putsade, vitgrå väggen genom en större taklist som nedtill avslutas med en hålkälslist. Två rundbågiga fönstersmygar flankerar den södra porten, även denna i en rundbågig smyg. Porten, målad i grågrön kulör, är en äldre pardörr där varje dörrblad har tre fyllningar. Ovanför dörren finns en nisch och upptill ett lunettfönster med en luft spröjsad till tio rutor.
Norra väggen har fyra fönster och den östra två. Fönster- och dörrsmygar är putsade likt väggen. Kyrkorummets golvbrädor är oljade eller såpade. Slutna bänkkvarter finns längs den södra och norra väggen. Under orgelläktaren i väster har, genom borttagandet av bänkar, skapats utrymmen för ljud- och ljusskåp, klädhängare och stolsförvaring.
Varje fönsterbåge har en mittpost med två korsposter samt rundbågigt överstycke. Den översta tredjedelen av fönstret är uppdelad med spröjs till en ring över två rundbågiga avslutningar på de nedre lufterna. De sex lufterna är alla spröjsade till fyra rutor. Inner- och ytterbågarna, målade i grågrönt, sitter tätt i en bred fönsterkarm. Glaset i fönstren är av äldre karaktär och i de två korfönstren finns några rutor gult antikglas.


KOR - Kyrkorummets korparti markeras genom ett något förhöjt korgolv av smala, lackade golvtiljor. Korgolvet har sannolikt förlängts åt öster eftersom det sträcker sig till slutet av söderväggens två fönster, ända fram till början av bänkkvarteren. I norra väggen, öster om predikstolen leder en rundbågig, tvåsprångig dörrnisch in till sakristian. Dörren är en äldre ramverksdörr med tre fyllningar; färgsatt som övriga dörrar.
I korets nordöstra och sydöstra hörn finns mindre korbänkar färgsatta likt övriga (inuti kan man se det äldre trägolvet och den ursprungliga golvnivån). Mellan de två östfönstren står det äldre, väggfasta träaltaret flankerat av två sidostycken. Koret är belyst av två mindre takkronor av mässing. På södra sidan står dopfunten och en modern ambo i furu. Utmed kyrkorummets väggar, samt i de östra fönstersmygarna, finns radiatorer för vattenburen värme. Bakom altaruppsatsen kan man i putsen se spår av det igensatta mittfönstret.

VAPENHUS - Från långhuset leder en pardörr (tre fyllningar per dörrblad och gröngrå) till vapenhuset som har lackat trägolv, putsade väggar liksom långhusets och obehandlat trätak. Åt norr och söder finns djupa fönstersmygar med högsmala, rundbågiga fönster (endast ytterbåge) spröjsade till 12 rutor.
Huvudporten åt väster är en inåtgående pardörr med dörrblad och färgsättning lik övriga dörrars. Innanför porten går två enkla trätrappor (såpade trappsteg, räckverk av enkla spjälor målade kimröksblå lika vangstycken, överliggare och mäklare) upp till tornets andra våning. Under trappan finns på båda sidor inbyggda skåp av stående träpanel.

SAKRISTIA - Sakristian har putsade beiga väggar, vitmålat brädtak samt ett golv som är täckt av en grön heltäckningsmatta. Innanför dörren finns längs väst- och östväggen inbyggda skåp för förvaring. Åt öster finns ett litet altare, på norra sidan ett spröjsat fönster med korspost och rundbågigt överstycke. Sakristians källarutrymme, med en äldre värmepanna, nås endast från utsidan.

TORN OCH TORNVÅNINGAR - Tornets andra våning har såpat trägolv, putsade väggar och ett obehandlat trätak. Åt väster finns ett lunettfönster och åt norr och söder får våningen ljus av vapenhusets rundbågiga fönster. Åt öster leder en pardörr (tre fyllningar, färgsättning lik övriga) till orgelläktaren. Utmed den västra väggen går den enkla trätrappan upp till tredje våningen som har lägre i tak (taket är nästa vånings bjälklag), putsade väggar och såpat trägolv.
Åt norr och söder finns en rundbågig fönstersmyg med en högsmal, rektangulär fönsterbåge som är spröjsad till tre rutor. Åt väster finns ett rundfönster med spröjs som ett fyrpass. På denna våning förvaras vissa äldre inventarier. Enkel trappa leder upp till fjärde våningen där storklockan från 1749 och lillklockan från 1989 hänger.


FAST INREDNING
ALTARE - Väggfast träaltare vars sidor är marmorerade och front målad i gråvitt. Altarets framsida, likt övriga sidor, har tre fyllningar med förgyllda fyllningslister. I den mittersta fyllningen står IHS i relief.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen, som är ett arbete i provinsiell barock från 1776, har tre motiv: nederst en oljemålning på träpannå föreställande Jesus på korset med Maria och Maria Magdalena. Denna bild flankeras av en herm ( Moses med stentavlorna) respektive en karyatid (jungfru Maria). Ovanför entablementet syns ett pediment med två bilder, den nedre föreställande Jesus i Getsemane och den övre, ovala, visar Uppståndelsen. Altaruppsatsen är polykrom där blått, rött och guld dominerar.

ALTARRING - Altarringen är femsidig och ansluter inte till korväggen. Barriären, målad ljust gråvit, består av enkla, kvadratiska spegelfyllningar utan list. I varje fyllning finns ytterligare en rund fyllning, med förgylld fyllningslist, som i mitten pryds av en förgylld, utskuren blomma. Armstödet är ostoppat och klätt med, likt knäfallet, ett grågrönt tyg med guldränder. Golvet innanför altarringen är något förhöjt i två steg fram mot altaret och klätt med en grönbrun heltäckningsmatta.

BÄNKINREDNING - Längs den södra väggen finns två slutna bänkkvarter (tre bänkar öster och åtta väster om porten) och längs den norra väggen ett kvarter med 13 bänkar. Bänkarna kan vara originalbänkarna från kyrkans uppförande men de byggdes om vid renoveringen 1957-58.
Bänkkvarteren har rundade hörn, står på ett förhöjt trädäck och ansluter direkt till den putsade väggen. Ryggstöden binds ihop av en enkel list upptill. Bänkfronten och bänkdörrarna består av ett ramverk med enkla fyllningsspeglar. Fyllningen är, likt ramverket och insidan av bänkkvarteret, laserat i en gulgrönbrun kulör. Gavelstyckena pryds upptill av en enkel "konsol" i trä. Listerna i överstycket och fyllningslisterna är färgsatta i mörkbrunt, grågrönt och brutet vitt. Ryggstöden har fyra fyllningar och under sittbrädan finns bänkvärme.

PREDIKSTOL - Predikstolen med tillhörande ljudtak, tillverkad 1730 i provinsiell barock, står på norra sidan. Korgen har fyra sidor med fyllningar i form av utskuren, förgylld bladornamentik. I varje hörn finns utskurna träfigurer föreställande Jesus och de fyra evangelisterna. Korgens överstycke har kraftiga lister och bevingade änglahuvuden i varje hörn. Trappan, sannolikt sekundärt tillkommen, är brant och har en trappbarriär med två fyllningar (prydda med var sin blomma lika altarringen) och kraftigt profilerat överstycke.
Ljudtaket är rikligt dekorerat med hängande festoner nedtill och med bevingade änglahuvuden upptill, rokokoinspirerade kartuscher och puttis med förgyllda blåsinstrument. Undertill svävar en förgylld duva med en strålgloria. Predikstolen är polykrom där orange, rött, brunt och guld dominerar. På väggen mellan korgen, trappan och ljudtaket finns en muralmålning i form av en inramande drapering med koboltblått "tyg" samt "fransar" och "rep" i guldfärg.

ORGEL - Läktarorgeln, byggd 1954 av Tostareds orgelfabrik, har ett modernt utseende. Överdelen består endast av pipor. Spelbordet, vänt mot kyrkorummet, och underredet av trä, är målat ljust grågrönt.

ORGELLÄKTARE - Läktaren vilar på åtta runda träkolonner med doriska kapitäl längs mittgången och på tre halvkolonner utmed ytterväggarna. Kolonnerna är färgsatta i grönt med lister i blått och gröngulbrunt. Det raka läktarbröstet har åtta kvadratiska fyllningar med förgyllda fyllningslister. I mitten av varje fyllning finns ett mindre, förgyllt blomsterornament. Upptill har läktarbröstningen fått ett enkelt gråmålat säkerhetsräcke i metall. På ömse sidor om orgeln hänger, från taket, två ljuskronor i mässing.
Från tornet leder en dubbeltrappa ned till läktargolvet rakt bakom orgeln. Söder och norr om orgeln är golvet av nyare typ med smala brädor. Här har det sannolikt funnits ett graderat golv. Idag finns här några äldre, fristående bänkar samt lösa stolar. Läktaren får ljus från kyrkorummets bakre långhusfönster som sticker upp i läktarhöjd. Över pardörren till tornet står det skrivet: "Målat af CB Ljungström från Sandhem".

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - I korets södra del står en dopfunt med cylindrisk cuppa, rundad på undersidan, vilande på en fyrkantig fot med hörnen avfasade upptill. Funten tros vara från slutet av 1200-talet, tillverkad inom den s.k. Forshemsskolan.