Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING ULLENE 14:1 - husnr 1, ULLENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ULLENE KYRKA (akt.)
2001-07-25
Interiörbeskrivning
ULLENE KYRKA är en enskeppig salskyrka med långhus och kor rakt avslutat i öster och orgelläktare i väster. Bakom koret finns en sakristia. I väster finns ett tre våningar högt klocktorn med vapenhus i bottenvåningen.
LÅNGHUS - Kyrkorummet har relativt nyligen kalkputsade väggar. En grå bröstning räcker upp till fönstersmygarna. Ovan denna är väggen kalkad i en varmt gulvit ton. Mellan bröstning och vägg finns en grågrön, målad list. Kyrkorummet täcks av ett flackt tunnvalv av äldre brädor som är målade i en ljust grå kulör. Den profilerade taklisten av trä är marmorerad i mörkt grå och ljusare grå och avslutas upptill av en engelskt röd målad rand. Där väst- och östvägg ansluter till taket finns endast den röda randlisten. Rummet får ljus från rundbågiga fönstersmygar, fyra åt söder och fem åt norr, som är putsade likt väggen och fönsterbänken likt bröstningen. Åt söder finns två kvarter om två bänkar i det östra och åtta i det västra, delade av mittgången från sydportalen. Åt norr finns ett sammanhållet kvarter om tretton bänkar. Det norra kvarteret sträcker sig från korgolvet ända till västväggen medan två dörrar och den näst sista bänken i södra kvarteret tagits bort till förmån för ett manöverbord för ljus och ljud samt ett skrivbord med informationsmaterial. Mitt på den södra väggen finns en portal med en pardörr in mot kyrkorummet där vardera dörrblad har fyra fyllningar. Ramverken är målade mörkt grå och fyllningar och foder är målade i en ljusare grå färg. Detta gäller samtliga dörrar i interiören. Vindfånget har ett obehandlat trägolv. Porten, som är en ursprunglig pardörr, är i behov av målning. Kyrkorummets golv består i mittgången, liksom under bänkarna, av smala, lackade brädor. Längs långhusets västra vägg finns en ogelläktare som vilar på sex runda, marmorerade kolonner med skaftring. Läktaren är undertill klädd med träpanel i samma utförande och färg som taket. Över mittgången och koret hänger tre kristallkronor och på ömse sidor om orgeln två mindre ljuskronor av mässing. På norr- respektive sydväggen i långhuset sitter två tvåarmade ljusamplar i mässing som krönta av en palmetter.
FÖNSTREN består av inner- och ytterbåge med rundat överstycke och korspost. De fyra lufterna är blyspröjsade till mindre rutor. Det är okänt hur gamla bågarna är.
BÄNKKVARTER - Bänkarna är endast delvis från 1847-48. Vid renoveringen 1950 återanvändes skärmar och dörrar. Bänkskärmar, bakstycken och dörrar har rektangulära fyllningar som är marmorerade, i övrigt går bänkkvarterens exteriör i en grågrön och beige färgsättning. Bänkkvarterens interiör är laserad i en orangebrun färg och under sittbänken finns folievärme.
ORGELLÄKTARE - Läktarbröstet, tillkommet 1878, är rakt och högt med kvadratiska fyllningar som är naivt marmorerade. Färgsättningen är beige och ljust grågrön med förgyllda fyllningslister. Mellan orgeln och läktarbröstet, på båda sidor om spelbordet, sitter låga trästaket med grindar. Läktarens golv är likt långhusets och indelat i fyra gradänger med de gråmålade läktarbänkarna bevarade förutom längst fram på norra sidan. Bänkarna är av samma modell som de i kyrkorummet. ORGELN, tillverkad 1878 av Salomon Molander, har en stram och klassicerande fasad där mittdelen kröns av ett rundat tympanon med en förgylld lyra som dekor. Spelbordet, som är litet och äldre, är vänt mot orgelfasaden.
KOR - Korgolvet, som är upphöjt ett steg, har gråmålade brädor och tar vid där bänkkvarteren slutar i öster. Mellan de två norra fönstren i koret finns kyrkans predikstol. Mellan de båda södra korfönstren står ett stort förgyllt kors, sannolikt den förutvarande altarprydnaden. Bredvid korset finns en svarvad, marmorerad träfot till något som kan vara en dopfunt utan cuppa. Altaret står centrerat mot östväggen och bär som altaruppsats en målning från 1934 föreställande den korsfärste Jesus. Runt altartavlan är en drapering målad. Yttertyget är blått, innantyget är rött och nedtill är draperingen försedd med guldfärgade framsar. Golvet runt altaret är något upphöjt och av äldre, bredare plank som är obehandlade och täckta av en gul matta. På detta golv står en altarring. På ömse sidor om altarringen finns dörrar in till sakristian. I koret finns även rester av något som kan ha varit cuppan och foten till en medeltida dopfunt i sandsten. På korgolvet, direkt framför bänkkvarten finns nyklassicistiska och sannolikt ursprungliga psalmnummertavlor av trä, målade i grått med bronserade lister och på hög fot.
PREDIKSTOL - Den nyklassicistiska predikstolens korg, sannolikt från 1847, är rund och vilar på en enkel underbyggnad av gråmålade träplankor. Den korta trappan leder upp från öster och dess räckverk består av enkla spjälor och överliggare, målade likt underbyggnaden. Korgen är dekorerad med klassicerande ornament. Upptill med en äggstavslist, mellandelen är indelad med kannellerade kolonner med korintiska kapitäl och underdelen är prydd av en lagerkrans samt en utsågad "drapering" som hänger ned över underbyggnaden. Predikstolen är färgsatt i grågrönt, grått och med förgyllda och bronserade dekorelement.
ALTARET av trä är gråblåmålat och placerat dikt mot östväggen. Altarskivan är av trä. ALTARUPPSATSEN utgörs av en oljemålning föreställande den korsfäste Jesus och är målad 1934 utav konstnären John Hedaeus som även utfört draperingen runt ramen. Tavlan har ett ramverk och understycke av svartmålat trä med en förgylld list. I underdelen finns en fyllning där det står "så älskade Gud världen att han utgav sin ende Son".
ALTARRINGEN, sannolikt ursprunglig, ansluter till östväggen och har en öppning åt norr. Balusterdockorna är naivt marmorerade i gråblått och gulgrönt och överliggaren är målad i en gråblå färg. Knäfall och armstöd är klädda i ett gult tyg.
VAPENHUS - Genom ett vindfång under läktaren kommer man in till vapenhuset vars väggar är vitkalkade. Golvet har smala, lackade plankor och taket består av bredare, äldre takbrädor som målats grå. Utmed den norra väggen leder en äldre, brant trappa upp till tornets andra våning som någon gång under senare delen av 1900-talet byggts in med dörr mot trapploppen.
TORNVÅNINGAR - Det inbyggda utrymmet på andra våningen från 1992 har laminatgolv. Väggar och tak är lika vapenhusets. Åt väster finns ett spröjsat lunettfönster och invid södra väggen finns ett större textilförvaringsskåp som tillkom samma år som inbyggnaden. En äldre beklädnadsdörr med nyare handtag leder till orgelläktaren. En enkel, brant trappa leder utmed norra väggen upp till tredje våningen som har lågt i tak. Golvet är obehandlat, väggarna grovt putsade och taket är nästa vånings bjälklag vars bjälkar har spår av brand utmed sidorna. I den östra fasaden finns en nyare brandlucka in till kyrkvinden. Längs västväggen leder en stegtrappa upp till fjärde våningen där två klockor hänger.
SAKRISTIAN, belägen bakom korets östvägg, har lackade trägolv, vitkalkade väggar och ett tak av ojämnt stora träplank som målats gråblå. Rakt i öster finns ett äldre fönster med mittpost och småspröjsade lufter i såväl inner- som ytterbåge. Nedan fönstret står ett skrivbord och norr om fönstret finns ett enkelt altare av trä. På båda sidor om fönstret finns utrymmen för textil- och inventarieförvaring. Åt söder finns en dörr till en förhall och här en ursprunglig plankdörr ut ur kyrkan åt sydost. Väggarna i utrymmet är prydda med lister och schabloner med kalkfärg till ett utseende som liknar det som själva kyrkorummet hade i början på förra seklet.