Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING FRIGGERÅKER 27:9 - husnr 1, FRIGGERÅKERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRIGGERÅKERS KYRKA (akt.)
2001-08-22
Interiörbeskrivning
FRIGGERÅKERS KYRKA är en bred enskeppig salskyrka med ett i öster rakt avslutat korparti som har samma bredd som långhuset. Koret markeras genom ett förhöjt golv samt genom en ca en meter djup nisch som följer takvalvets form. Åt norr finns en sakristia invid kordelen av kyrkan. Ingången sker i väster via ett vindfång in i långhuset. Fönstersmygarna är stickbågiga, putsade likt väggen och fönsterbänkarna är av polerad kalksten. Runt smygarna utgörs omfattningarna av ritsar i putsen. De trärena fönsterbågarna är rektangulära och kopplade. De inre rutorna består av blyspröjsat antikglas av varierande storlek. Armaturer i form av mässingsblommor finns invid takets valvbågar.
LÅNGHUS - Långhuset och koret täcks av ett gemensamt kryssvalv av oputsat tegel. Valvkapporna dras invid väggarna samman till två tegelpilastrar invid varje långsida. Den västra delen av långhuset (ca 2 meter) täcks av ett vitputsat tunnvalv. Väggarna är slätputsade och målade vita. Golvet under bänkarna är ett lackat furugolv. Mittgången är lagd av rektangulära kalkstensplattor. I den södra fasaden finns två stora fönsteröppningar plus en mindre i den västra delen. Åt norr finns ett mindre fönster i västra delen och längre österut på norrväggen ett större med murad mittpost. Rakt åt väster finns en rektangulär, bred dörröppning med en putsad och marmoreringsmålad omfattning kring en pardörr. Dörrbladen består av ramar av lackat trä med uppglasade fyllningar av blyspröjsat, polykromt antikglas. Dörren leder in till ett vindfång. Ytterdörrarnas insidor är prydda med konstsmide. På det ena dörrbladet framställs S:t Sigfrids kristnande av trakten och byggandet av den gamla kyrkan. Det andra dörrbladet ger en bild av omgivande bygd under kristuskorset samt av det nya kyrkbygget. Ovan porten finns en textiltavla med geometriska mönster. Norr om dörren finns en garderob med trädörrar inbyggd i väggen. Söder om ingången står en orgel placerad på en golvplatå. I golvet, öster om orgeln, finns en lucka i golvet som leder ned till ett mindre källarrum.
BÄNKKVARTER - Åt norr och söder står fristående originalbänkar i kvarter om sju bänkar per sida. Bänkarna har en enkel och modernistisk utformning med grönlaserade sittbänkar och ryggstöd samt ett gullaserat gavelparti. Bänkskärmarna, som är placerade invid korgolvets början, består av glest placerade träspjälor med profilerade överliggare. Under bänkarna finns äldre bänkvärmare.
ORGELN som har 6,5 stämmor med svällare och delade registerandrag, är placerad i det sydvästra hörnet på en golvplatå. Den byggdes av Magnussons orgelbyggeri och invigdes den 15 september 1996. Fasaden är nedtill prydd med rektangulära fyllningar. Upptill är den tredelad med uppstickande mittdel och synliga pipor. På samma ställe fanns tidigare en orgel med åtta stämmor som var tillverkad av orgelbyggarfirman Hermann Eule från Bautzen.
KOR - Koret markeras genom ett förhöjt golv med två trappsteg ned till mittgången. Altarbordet står fritt och altaruppsatsen hänger på östväggen. Kring altaret finns en femsidig altarring. Golvet kring och innanför ringen är lagt i liv med omgivande golv men med en polerad, något rödare kalksten. Vissa av golvplattorna har inristade kors. I korets sydöstra del står en glasmonter med en modell av den tidigare kyrkan. I östväggen, söder om altaret, sitter en kalkstensplatta för psalmnummer. Under plattan finns en enkel, väggfast hylla av kalksten där siffrorna ligger. I korets norrvägg finns en smal, stickbågig öppning in till sakristian. Dörrbladet är av stående furupanel. Gavelfältet av kalksten ovan dörren berättar att "Omkring år 1000 utmärkte St Sigfrid kyrkplatsen i Friggeråker". I korets nordvästra del finns predikstolen och bredvid denna står en ljusglob av smide.
PREDIKSTOL OCH LJUDTAK - Predikstolens korg är tresidig och vilar på ett podium av enkla kalkstensplattor. En vriden trappa av kalksten går upp från öster till söder. Korgens hörn är avfasade och sidorna har rektangulära fyllningar som består av träfyrkanter vars ådring lagts åt olika håll. Den smala fyllningslisten är förgylld. Hela korgen är vitlaserad.
DOPFUNTEN, som är original, är gjord som en sjubladig kalkstensblomma som "växer" upp ur sju kronblad av röd kalksten vilka utgör govbeläggningen runt funtens fot. Denna smalnar av upptill och består av varvad röd respektive grå kalksten i sex lager. Dopskålen är av silver och är dekorerad med de de fyra paradisfloderna. Ovan funten hänger från taket en ring (i silver?) för ljusuppsättning.
ALTARE, ALTARUPPSATS OCH ALTARRING - Altaret består av altarskiva och två ben av polerad, röd kalksten. Altarbordet står fristående från östväggen. Altaruppsatsen, som sitter uppsatt på östväggen ovanför altaret, är ett träsnideriarbete från 1700-talet i provinsiell barock. Ursprungligen tillhörde den Friggeråkers gamla kyrka. Uppsatsen har en arkitektonisk uppbyggnad på predella. Mittpartiets två vridna kolonnetter med förgyllda vinrankor bär upp ett mindre listverk. Överstycket, som upptill avslutas av en fronton, har i mitten en rundel med lagerkransram vilken omger en halvrelief av den segrande Jesus med korsfanan. Ovan kolonnerna står en oxe och ett lejon, symbolfigurerna för evangelisterna Lukas och Markus. Mittpartiet består av en rektangulär fyllning med träskulpturer som föreställer Jesus på korset, flankerat av Jungfru Maria och lärjungen Johannes. Mittdelens yttersidor pryds av ett bladverk samt skulpturer i form av tavla respektive får och bok. På predellans mittdel står det skrivet "Jesus Hominum Salvator". Färgsättningen går i mörkt brunt , orange,grönt och blått med vissa förgyllda detaljer.
Altarringen är femsidig och ansluter ej till östväggen. Ringens barriär består av rektangulära öppningar som omges av lister i blått och grågrönt. Barriären är i övrigt träfärgad förutom det breda knäfallet som är klätt i ett brunrött tyg.
SAKRISTIA - Ej besökt. En liten piscina av kalksten finns i den södra väggen. Fönstren vetter åt öster. Garderober finns utmed den västra väggen.