Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING ÅSARP 19:1 - husnr 1, ÅSARP-SMULA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÅSARP-SMULA KYRKA (akt.)
2001-06-19
Interiörbeskrivning
ÅSARPS KYRKA är uppförd i nygotisk stil 1889, delvis med återbruk av stommen från föregångaren från 1830. Kyrkan är en enskeppig salskyrka med femsidig korutbyggnad, tillbyggd sakristia åt norr och klocktorn med vapenhus i väster.
LÅNGHUS - Kyrkorummets tak är ett vitmålat tredingstak med en, för byggnadstiden typisk, synlig takstol bestående av tolv rundbågiga takbjälkar dekorerade med rundlar. Bjälkarna är ljust gullaserade med rödbruna avfasade hörn. De avslutas c:a en tredjedel ner på sidoväggarna där de vilar på gråmarmorerade, profilerade konsoler i trä. Väggen möter taket vid en profilerad list som nedtill avslutas med en större list med utskurna partier i treklöverform. Över mittgången och koret hänger fyra kristallkronor. Väggarna i kyrkan är putsade och kalkavfärgade i vitt med fältindelningar mellan fönstren markerade genom en rödbrun dubbellinje. En likadan linje avlutar även väggarna uppåt på söder-, väster- och norrsidorna. Nord- respektive sydväggen har tre fönstersmygar var. Kyrkorummet har ett äldre trägolv som är målat ljusgrått och två bänkkvarter om vardera fjorton bänkar. På södra och norra långsidan finns en dörrnisch mellan det andra fönstret från öster och efter det första från väster. Upptill har de fönster lika de övriga och pardörrar, sannolikt från 1939-40, i den nedre delen. Dörrbladen är enkla, gullaserade med fem påmålade spegelfyllningar som markeras med en röd linje och har sparkplåt nedtill. I den södra dörrnischen står en ljusglob i smide. På väggarna mellan fönstersmygarna hänger, i den östra delen, ljuslampetter i mässing samt ett krucifix (ej medeltida) med Kristusfigur utskuren i trä. I väster finns en orgelläktare vars mittdel skjuter ut något i kyrkorummet. På västväggen finns psalmbokhyllor och väggamplar i mässing på ömse sidor. Framför läktarunderbyggnadens vägg finns ett utrymme där fyra bänkpar avlägsnats. På den södra sidan står ett rödmålat och blomsterdekorerat golvur från 1700-talet. Intill förvaras lösa stolar. På den norra sidan finns ett modernt, fritt stående ljus- och ljudmanöverbord i trä som målats in i kyrkorummets färgsättning. Från mittgången under läktaren leder en relativt modern, gullaserad pardörr med sparkplåt in till vapenhuset i väster. Ovan dörren står: " Herren bevare din utgång och ingång infrån nu och i evighet".
FÖNSTER - Kyrkan har djupa, spetsbågiga fönstersmygar, putsade likt väggen och med fönsterbänkar av polerad kalksten. I den spetsbågiga delen omges smygen av en profilerad omfattning. I varje smyg finns ett putsat "masverk" med mindre blinderingar som delar in fönstret med en putsad mittdel, till två högsmala, lancettliknande fönster som upptill avslutas i en treklöverform. Fönstren är gjutjärnspröjsade till mindre, snedställda rutor. I gavelfältet finns ett rundfönster som är spröjsat som ett fyrpass med en ring i mitten så att fönstret får en blomform. Masverket är putsat likt väggen och spröjsarna målade ljust grå.
BÄNKINREDNING - Bänkarna, som är original men ombyggda 1939-40, är öppna och har enkla ryggstöd och sittbänkar samt är gullaserade. Gavlarna består av ramverk med en rödbrun fyllning som upptill har tre bågar. Bänkskärmar och bakstycken pryds av tre rektangulära fyllningar med rundade hörn. Fyllningarna är dekorerade med en marmorering i gulrött. Bänkarna når ej ut till väggarna vilket skapar sidoingångar. Utmed norr- och söderväggarna, på ömse sidor av ingångarna, finns långa sidobänkar lika de övriga.
ORGELLÄKTARE - Läktaren vilar på träkolonner med avfasade hörn. Läktarbröstningen har samma utseende som altarrunden men med en färgsättning lik bänkarnas med ramverk och kolonner i gult och lister i rött. Bröstningen har upptill ett enkelt, gulmålat säkerhetsräcke av metall. Läktaren nås via en trappa utmed norra sidan av den ursprungliga västväggen.Trappan har recenta trappsteg i lackad furu som täcks av en plastmatta. Där trappan kommer upp norr om orgeln finns en bevarad, ursprunglig bänk med profilerat sidostycke. Läktarens golv är lackat och på sydväggen finns bevarat schablonmåleri i svagt grönt på bakgrund med övriga väggars färg. Överdelen på långhusets västra fönsterpar ger ljus åt läktaren. Söder om orgeln har bänkarna tagits bort och detta utrymme fungerar som förvaring med lösa, moderna garderober.
Den nygotiska ORGELFASADEN är målad röd och gul med förgyllda detaljer. Fronten är tredelad där varje del har synliga pipor och upptill avslutas med vimperg och fialer med förgylld knopp.
KOR - Korpartiet markeras genom ett något förhöjt korgolv likt golvet i övriga kyrkan. På norra sidan mellan två fönster står en hög predikstol. I korets nordöstra hörn finns ingången till sakristian. Dörren är av senare slag (1940?) med ett enkelt dörrblad som i den övre delen är uppglasad i korsform. Söder om predikstolen står en medeltida dopfunt, eventuellt från 1200-talet, som ursprungligen stått i Smula kyrka. Koret avskiljs från det femsidiga korutsprånget/absiden genom en svagt spetsbågig, tresprångig triumfbåge. På östväggen ovanför bågen står: "KOMMER TILL MIG I ALLE SOM ARBETEN OCH ÄREN BETUNGADE OCH JAG WILL WEDERQWICKA EDER". Sprången är dekorerade med målade meanderbårder och en repstavsbård. På korets östvägg, på ömse sidor av triumfbågen, hänger en nygotiskt inspirerad psalmnummertavla med ett ramverk i gult och rött likt övrig inredning och med vimperg. Absidtaket är flersidigt och välvt och med samma färgsättning som takbjälkar och den övre delen av takbården. I varje korutsprångsvägg finns ett fönster likt övriga fönster men med antikglas i gult, lila och svagt gråfärgat. På väggen mellan takbård och fönster finns ett äldre väggmåleri som syns mycket svagt. På sidorna finns landskapsmotiv och ovan det mittersta fönstret framställs Treenigheten omgiven av bevingade änglar. Mittfönstret är delvis skymt av en rektangulär altartavla av trä med utskurna figurer. En bit framför altartavlan, så att mässa kan firas "versus populum", står ett rektangulärt altare. Framför altaret ligger en stor matta med geometriskt mönster i starka färger som är tillverkad av och skänkt till kyrkan av Agda Österberg 1959. Längs sydväggen förvaras lösa stolar. I korets nordvästra del står en ambo i furu av modernt snitt. Invid triumfbågens norra del finns en hög, sjuarmad golvljusstake av mässing.
PREDIKSTOLEN i nygotisk stil har en ursprunglig, brant trappa åt öster. Ljudtaket, som tillkom 1940, är utformad i enkel klassicism. Den femsidiga korgen vilar på en dekorerad och utskuren träkolonn. Korgens sidor har rektangulära fyllningar uppdelade genom fyllningslister i form av lansettfönster med avslutning likt fönsterbågarnas. Ljudtakets sidor är dekorerade med repstavsornament och en marmorerad list lik altartavlans ram. I mitten av undersidan finns ett "hål" vars sidor är marmorerade i grönt och som längst in är målat svart. Räckverket har ett utskuret mönster med "lansettfönster" där överstycket har klöverform. Hela predikstolen är färgsatt i samma gula och röda kulör som bänkar och takbjälkar men med förgyllda dekorelement.
Den medeltida DOPFUNTEN har en rund cuppa som är avfasad nedåt och prydd med repstavsornament liksom den enkla, cylindriska foten som vilar på ett senare tillkommet postament. Dopfatet är av mässing med inskription.
ALTARTAVLAN - av trä har utskurna figurer i relief och föreställer Jesu intåg i Jerusalem. Tavlan, som är tillverkad av bildhuggaren Carl Fagerberg 1940, har en ram och ett överstycke som är marmorerade i olika färger. Upptill pryds altartavlan av förgyllda kors.
ALTARET nytillverkades av Leckströms finsnickeri vid renoveringen 1995-96. Träaltarets sido- och frontpartier består av gullaserat ramverk med kvadratiska fyllningar som är marmorerade i vitt och rött och en förgylld, smal fyllningslist. Altaret används som textilförvaring och har dörrar på sidorna.
ALTARRINGEN är femsidig och ansluter ej till östväggen. Inuti finns ett förhöjt golv likt det övriga men lackat. Rundens barriär består av ett utskuret mönster med spetsbågiga öppningar lika dem på predikstolens räckverk. Ramverket är laserat ljust brunt och öppningarnas konkava omfattningar är förgyllda liksom överliggaren. Knäfall och armstöd är stoppade med ett rosa tyg.
Sedan 1969-70 finns LÄKTARUNDERBYGGNADER på båda sidor. Rummen får ljus av långhusets västra fönster som nu är inbyggda. Mittgångens väggar samt väggen mot kyrkorummet består av en omålad lockpanel av trä där lockbrädan upptill är sågad i det treklövermönster som ofta återkommer i kyrkan. Längst upp, mot läktarens ornerade stödbjälkar, finns ett slätt och vitt väggparti. Den södra underbyggnaden fungerar som samlingsrum med mindre runda bord och stolar. Rummet har plastmatta, vävtapet och vitmålat trätak av smal panel. Den norra delen av underbyggnaden har trägolv likt övriga kyrkans samt en slät ljusgul tapet och tak likt underbyggnaden åt söder. Den består av ett öppet utrymme i mitten med kappupphängning, informationsbod samt ett äldre träskåp. Åt väster finns toalett och städskåp.
VAPENHUSET har ett golv av grovhuggna, rektangulära kalkstensplattor, väggar med målade väggfält likt kyrkorummet samt ett tak av gullaserad pärlspånt. Åt söder finns i en djup, putsad fönstersmyg ett högsmalt fönster med treklöverformad avslutning uppåt. Nedanför står en äldre, järnbeslagen offerkista, målad i engelskt rött. Utmed den norra väggen löper en brant trätrappa upp till tornets andra våning. Trappan har gråmålade, äldre stegoch nytillverkat räckverk i stil med predikstolens. Under trappan finns en liten toalett och elcentral. Åt väster finns västporten, sannolikt ursprunglig, som är en inåtgående pardörr med dörrblad av stående breda plankor med utanpåliggande smidesgångjärn.
TORNVÅNINGAR - Tornets andra våning, som har obehandlat trägolv, vitputsade väggar och bjälklagstak, fungerar som förvaringsutrymme, bl.a. för äldre bänkar och en orgelfront.

Ytterligare beskrivning av TORNVÅNINGAR och SAKRISTIAN finns i inventeringsmaterialet.