Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING STENSTORP 32:1 - husnr 1, STENSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STENSTORPS KYRKA (akt.)
2001-05-09
Interiörbeskrivning
STENSTORPS KYRKA är en stor enskeppig salskyrka med polygonalt kor i öster, vidbyggd sakristia åt norr samt vapenhus i västtornet. Väggarna är putsade milt gulvita och det flacka, tunnvälvda trätaket är målat i ljust gråblått. Nedtill avslutas taket av en gråblå taklist. Kyrkorummet är ljust med djupa, stickbågiga fönstersmygar åt norr och söder. De blågrå fönsterbågarna är spröjsade. Fönsterbänkarna är ej lika djupa som smygen utan under fönstren finns radiatorer. Mitt på fasaden åt söder finns ett i rummet utskjutande vindfång med en pardörr med fyllningar. Vindfånget kröns upptill av ett klassicerande listverk som pryds av palmetter och voluter. Kyrkorummet har ett lackat trägolv. Det något förhöjda korgolvet sträcker sig fram till bänkskärmarna. Kyrkorummet har fyra öppna bänkkvarter (10 +6 bänkar) som är skilda av mitt- och tvärgång. Bänkarna går ej ända ut till ytterväggarna så invid långhusväggarna finns smala, enkla sidobänkar. I mittgångens norra del finns en ljusglob i smide placerad. Bänkarnas gavlar och skärmar har rektangulära fyllningar med en snedställd kub som dekor. Exteriören präglas av en beige och grågrön färgsättning medan interiören är laserad i en träimiterande färg. Under läktaren har tre bänkpar tagits bort (den bakersta bänkparet står invid läktarens mittersta pelarpar) för att få rum för två grunda läktarunderbyggnader, innehållande toalett och kapprum. Framför dessa finns ett smalt utrymme för b.la. förvaring av lösa stolar på norra sidan och en recent läktartrappa på södra sidan. Trappan avskärmas medelst ett glest spjälverk. De främsta bänkarna (åt norr tre och åt söder en) åt öster, liksom bänkarna invid vindfånget åt söder, är avkortade för att få plats med en predikstol i klassicerande stil. Ovan mittgången och bänkkvarteren finns ljuskronor.
PREDIKSTOLEN med tillhörande trappa åt öster är samtida med kyrkan medan ljudtak tillkom 1949. Den runda korgen har fyllningar med målade symboler. Fyllningarna avskiljs med smala, kannellerade kolonetter, nedtill finns en förgylld lagerlist och upptill en äggstavslist som återkommer på ljudtaket. Trappbarriärens har samma utseende som korgen med skillnaden att fyllningsdekoren består i ett förgyllt blomstermotiv. Nedtill är korgen avrundad och vilar på en fot som målats med porfyrimitation. Färgsättningen är ljust grå med förgylla detaljer.
KORET avskiljs genom ett förhöjt korgolv. På norrväggen, öster om predikstolen, finns en rundbågig dörröppning in till sakristian. Den järnbeslagna dörren är från den gamla medeltidskyrkan. Söder om denna dörr finns Stenstorps gamla kyrkas medeltida dopfunt med dopfat. Invid korets norra vägg finns ett mindre dopaltare. Ovanför detta hänger en oljemålning som är en kopia av Carlo Marattis "Maria med Jesusbarnet" utförd av J Löhr år 1924. Invid korets södra vägg finns en korbänk med plats för ca fem personer. Korbänkens front, som har svarta fyllningar med markerade hörn, är färgsatt i ljusblått och vitt. På väggen ovan korbänken hänger en "series pastorum" tavla. Mot kyrkans östvägg finns en stor, klassicerande altaruppsats i form av högsmala korintiska kolonner som bär upp ett listverk som kröns av två pinjekottar samt ett gudsöga i en strålgloria. Kolonnerna och listverket inramar en altartavla från 1924 som är målad av konstnären Gunnar E. Ström. Nedan denna finns altaret vars hörn är rundade och kannellerade likt kolonnerna och som upptill pryds av en förgylld äggstavslist. Framför altaret finns en altarrundel vars barriär består av balusterdockor som är målade med porfyrimitering. Knäfall och armstöd är stoppade med en ljusblått tyg. Innanför altarrunden är golvet, som är något upphöjt i två steg fram mot altaret, täckt av en ljusblå heltäckningsmatta.
ALTARUPPSATSEN flankeras av två psalmnummertavlor i samma utförande som altaruppsatsen. Nummertavlornas och altaruppsättningens kolonner samt altarets sidostycken vilar på enkla baser som är målade likt balusterdockorna. Den äldre altarprydnaden, ett gyllene kors, finns idag uppsatt på den södra långväggen.
Kyrkans västparti domineras av en ORGEL byggd av Hammarbergs Orgelbyggeri 1913. Den stramt klassicerande orgelfasaden är målad vit med ljusblå och förgyllda detaljer. Denna är placerad på en orgelläktare vars tresidiga mittdel skjuter ut i kyrkorummet. Läktaren vilar på enkla pelare av trä och läktarbröstet pryds av rektangulära, ljusblå fyllningar som i mitten är dekorerade med en förgylld blomsterdekor likt den på predikstolens trappbarriär. Några läktarbänkar kvarstår och på södra sidan av läktaren kommer den senare tillkomna läktartrappan upp.
VAPENHUSET har huvudentré åt väster, port in till kyrkorummet åt öster i form av en pardörr med fyllningar samt en trappa upp till tornets andra våning utmed södra väggen. Tornets andra våning är inbyggd med icke bärande innerväggar. Här förvaras den tidigare altartavlan föreställande ett kors omgärdat av bevingade änglahuvuden samt cuppan till vad som troligen varit dopfunten i Brunnhems gamla kyrka.
SAKRISTIAN har ingång från väster och fönster åt norr. I sakristians vägg finns ett stort epitafium från Stentorps gamla kyrka över kyrkoherde Bengt Bredberg (1719-1740) inmurat.