Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄNERSBORG KYRKEBYN 3:1 - husnr 1, GESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GESTADS KYRKA (akt.)
2004-09-10
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är rektangulärt med tresidigt förhöjt kor i öster och orgelläktare i väster. Ingångar finns från vapenhuset i väster, mitt på södra långsidan och till sakristian bakom altaret. Det ljusa kyrkorummet med många och stora fönster har en sparsmakad karaktär med en inredning huvudsakligen från 1900-talets början i klassiserande stil.

Golvet består av lackade brädor och väggarna är putsade i en beigegul kulör. Taket är ett rosafärgat brädtunnvalv med en profilerad taklist i grönt och blått. Dörrarna till vapenhuset och mot söder är parspegeldörrar i grönt och beigt med dörromfattningen mot söder utformad som en tempelgavel. Enkelspegeldörren till sakristian är grönmålad. Fönstren är ljust gröna.

Altaret är av trä och grönmålat. Både altaruppsatsen och predikstolen tillkom 1913-14 efter ritningar av arkitekt Hjalmar Tessing, Skara. De ersatte då en s k altarpredikstol som nåddes direkt från den relativt stora och höga sakristian öster om koret. Som en rest av detta arrangemang finns en igensatt dörröppning (som tidigare ledde mellan sakristian och kyrkorummet) bevarad i sakristian. Altaruppsatsen, målad i gröna, beiga och blå kulörer har en tydligt klassiserande stil utformad som en tempelgavel med kannelerande pilastrar krönta av en fronton som ett ramverk kring en oljemålning. Tavlan föreställer den drunknande Petrus som räddas av den på vattnet ståendes Jesus. Det är en kopia av en litografi från 1833 av den tyske konstnären P Blockhorst målad av Theodor Wahlström, Lödöse. Nederst på tavlan står det "Herre, hjälp mig". Troligen tillkom även altarringen 1913-14. Den har en rektangulär form med svagt rundade hörn och en sluten barriär i klassiserande stil med marmorerade speglar och förgyllda lister. Predikstolen är relativt enkelt utformad med bl a marmorerade speglar på den femsidiga korgen och trappbarriären. Baldakinen kröns av ett förgyllt kors och på dess insida finns en förgylld text: Luc Ev 11-28. Kyrkans dopfunt i sandsten är av västgötskt ursprung vilket visar på områdets koppling till Västergötland på andra sidan Dalbosjön i Vänern. Dopfunten som beskrivits som ett "praktexemplar" har daterats till 1200-talet och är en för Dalsland ovanlig typ. Karakteristiskt är bården av växtornamentik längs övre kanten.

Bänkinredningen består av tre kvarter, delade av mittgången och tvärgången till södra porten. Bänkarna är anslutna till långväggarna. Under läktaren har ett par bänkrader borttagits. Bänkarna är troligen från 1800-talets slut men ombyggda till sin nuvarande form 1930. Det är öppna bänkar med tidstypiska rektangulära gavlar marmorerade i brunt och i övrigt gröna och blå. På läktarens norra sida finns tre bänkar kvar i en ursprunglig utformning med rundade gavlar. Läktaren nås via en trappa från vapenhuset och ett inrett rum på norra sidan av tornets andra våning. Den har ett smalt framskjutande mittparti och bärs upp av tio grönt marmorerade fasade pelare med förgyllda lister kring kapitälen. Barriären är grönmålad med marmorerade speglar med delvis förgyllda profilerade lister. Orgeln på läktaren är från 1893 och har en klassiserande fasad, delvis förgylld, och med ornamentik i form av växtslingor, facklor samt en harpa överst.


LÅNGHUS -
GOLV - Slipat och lackat trägolv. Lika nivå i gångar som bänkkvarter.
VÄGGAR - Putsade, beiga. Bakom läktaren grön slät skiva.
PORT - Mot söder: Som dubbla parspegeldörrar (troligen 1930). Yttre dörrparet klätt med kopparplåt på utsidan, övriga dörrsidor målade i gröna och beiga kulörer. Mot kyrkorummet, dörromfattning som tempelgavel med rundbågigt fönster över.
INNERDÖRRAR - Till vapenhuset: Parspegeldörr (troligen 1930). Samma utformning som portdörrarna mot söder. Till läktaren: Grön och beige enkelspegeldörr (1977).
FÖNSTER - På långsidorna, tre mot söder, fyra mot norr: Stora rundbågiga, 5-lufts, ej kopplade, indelade i smårutor, delvis äldre bågar och munblåst glas. Ljust gröna mot insidan, bruna och gröna på utsidan. Ovan södra porten: Rundbågigt, ej kopplat, 1-lufts, mönsterspröjsat, vitt på insidan, grönt på utsidan.
TAK - Brädtunnvalv , plan överdel, rosa kulör. Profilerad taklist i grönt och blått.Tak under läktaren: Bred grön pärlspont.

KOR -
GOLV - Slipat och lackat trägolv. Förhöjt ca 15 cm över långhusgolvet. Förhöjt ytterligare 15 cm innanför altarringen.
VÄGG - Som långhus
INNERDÖRR - Till sakristian, bakom altaret och altaruppsatsen. Enkelspegeldörr, grön mot koret, ströplingsmålning och marmorering mot sakristian.
FÖNSTER - Fyra st som på långhusets långsidor. Mot norr, söder, sydost och nordost.
TAK - Som långhus
FAST INREDNING
ALTARE - Av trä, grönmålat med speglar mot framsidan och sidorna.
ALTARUPPSATS - Den nuvarande altaruppsatsen och predikstolen tillkom 1913-14 och ersatte då en altarpredikstol. De är ritade av arkitekten Hjalmar Tessing, Skara. Altaruppsatsen, målad i gröna, beiga och blå kulörer, är klassiserande utformad som en tempelgavel med kannelerade pilastrar och en fronton som överstycke som inramar en tavlan. Tavlan föreställer den sjunkande Petrus som räddas av den på vattnet stående Kristus. Tavlan är en kopia av en litografi efter den tyske konstnären P Blockhorst verk från 1833 målad av Theodor Wallström, Lödöse, son till kyrkomålaren B M Wallström. Nederst på tavlan står det: "Herre, hjälp mig".
ALTARRING - Troligen tillkommen samtidigt med altaruppsatsen 1913-14. Rektangulär form med rundade hörn. Sluten barriär med klassiserande utformning, speglar med förgyllda lister och marmoreringar. Rött tyg till stoppat överstycke och knäfall.
BÄNKINREDNING - Bänkarna troligen ursprungligen från 1800-talets slut men ombyggda till nuvarande utformning 1930. 2000 påbyggdes sitsarna med fast monterade dynor. På läktarens norra sida finns tre bänkar kvar i äldre utformning (öppna bänkar med rundade gavlar). Bänkarna indelade i tre kvarter (mittgång mot södra porten)anslutna till långväggarna. Öppna bänkar med rektangulära gavlar med marmoreringar i brunt. I övrigt gröna och blå.
PREDIKSTOL - Se altaruppsats. Relativt enkelt utformad, målad i grönt och beige med inslag av blått och förgyllningar. Marmorerade speglar på korgen och trappbarriären. Förgyllt kors överst på baldakinen. På insidan av baldakinen förgylld text: Luc. Ev. 11-28.
ORGEL - Från 1893, av J Magnusson, Göteborg. Ombyggd 1959 av Grönvalls, Lilla Edet med bevarad fasad från 1893. Placerad på läktaren i väster, klassiserande fasad i gröna kulörer, delvis förgylld och ornamentik i form av växtmotiv, facklor och en harpa överst.
LÄKTARE - I väster, nås via en trappa från vapenhuset i tornets nedervåning. Bärs upp av tio st grönt marmorerade fasade pelare ,med förgyllda lister kring kapitälen. Grön barriär med marmorerade speglar, delvis förgyllda profilerade lister. Utsvängt framskjutande mittparti.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Se altaruppsats
DOPFUNT - Troligen 1200-tal. I sandsten av västgötskt ursprung med en för Dalsland ovanlig typ. Har beskrivits som ett "praktexemplar".
NUMMERTAVLA - Två st på korets östvägg, enkelt utformade i klassiserande stil.

VAPENHUS - Utgör tornets nedervåning. Delvis ombyggt 1977 då väggen mellan vapenhuset och kyrkorummet flyttades österut i liv med tornet/långhusets vägg. Samtidigt tillkom nya väggar, kapprum och elcentral mot norr samt toalett och städskrubb mot söder. Samtidigt byggdes trappan på norra sidan om.
GOLV - Kalkstenhällar (konstensplattor i toa och kapprum)
VÄGGAR - Profilerad träpanel (från 1977). I trappan och kapprummet, mot norr grön och beige puts, mot söder grönbeige slät skiva. Gröna putsade väggar i toa och städ
PORT - Troligen 1977. Som parspegeldörr med glasade övre partier . Grön mot utsidan. Grön och beige mot insidan.
INNERDÖRRAR - Till kyrkorum, se långhus. Till toa, städ och elcentral, gröna och beiga enkelspegeldörrar.
FÖNSTER - Stort rundbågigt mot norr motsvarande de stora fönstren i långhus och kor.
TAK - Brunmålad slät skiva. m.fl. rubriker

SAKRISTIA - Belägen som en utbyggnad (ursprunglig) öster om koret. Nås via en dörr bakom altaruppsatsen och en ytterdörr mot söder. 1977 tillkom en entresolvåning spiraltrappa - se övrigt. GOLV - Slipat och lackat trägolv.VÄGGAR - Som långhus
YTTERDÖRR - Mot söder. Togs upp 1930. Två enkelspegeldörrar med passagen genom muren som vindfång. Ytterdörren, Lackad träpanel på insidan, kopparplåt på utsidan. Innerdörren, ströplingsmålad och marmorerad på båda sidor på motsvarande sätt som insidan av dörren mot koret.
INNERDÖRR - Se koret
FÖNSTER - Stort rundbågigt mot öster, motsvarande de i långhus och kor.
TAK - Grön pärlspontpanel.
ÖVRIGT - Entresolplan med öppen spiralrappa: Trappan med svart metallräcke och plastinklädd handledare, sättsteg av lackad ek. Slipat och lackat trägolv. Textilförvaringsskåp från 2001. På "nedervåningen": Enkelt träaltare med krucifix mot söder.

TORN - I väster. samtida med övriga kyrkan.
VÅN 1 - Se vapenhuset
VÅN 2 - Delad mellan: 1. Ett inrett tornrum mot norr med trappa från vapenhuset och dörr till läktaren. Inredning till stor del från 1977. Golv- nålfiltsmatta på trägolv. Väggar- Grönbeige puts. Tak - Beiga vita skivor. Dörrar - Till läktare, se långhus, till förråd mot söder gröna och beiga enkelspegeldörrar. 2. En brant trappa av tegelsten mot söder som nås via en ytterdörr mot söder. Trappan leder till vån tre. Dörren, med grön horisontell panel på utsidan och ett äldre kraftigt lås är ev ursprunglig från kyrkans uppförande.
VÅN 3 - Ett oinrett tornrum. Golv - obehandlade brädor. Väggar- gråsten. Fönster- Mot s, v och n: Höga smala rektangulära 2-lufts, enkla bågar med spröjs. Tak- Undersidan av brädgolvet på vån 4.
VÅN 4 - Klockvåning. En klocka. Oputsade gråstensväggar. Rundbågade parluckor /ljudluckor åt alla fyra väderstreck. Taket består av torntakets undertak (obehandlade brädor).