Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄNERSBORG PRÄSTERYR 3:1 - husnr 1, SUNDALS-RYRS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SUNDALS-RYRS GAMLA KYRKA (akt.)
2004-08-30
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet ger ett ganska mörkt intryck genom det relativt låga plana trätaket och de förhållandevis små fönstren som också är neddämpade med antikglas. Det mörka intrycket förstärks genom avsaknaden av korfönster mot öster och söder samt elektrisk belysning. Kyrkorummet har närmast en museal karaktär med inredning från 1600-talets senare hälft till 1800-talets början. Det tresidiga koret är förhöjt ett steg i förhållande till långhuset och i väster finns en läktare. En äldre orgel är placerad i koret. Ingångar finns på västgaveln och på korets södra sida. Golvet i kyrkorummet består av kalkstenshällar samt omålade brädor i bänkkvarteren. Väggarna är vitputsade och har en grov och lite bucklig struktur. Kring fönstren och altaruppsatsen finns draperimålningar (framtagna, konserverade och kompletterade 1944).

Kyrkans interiör bär till stor del prägel av s k provinsiell barock med framträdande målningar från 1748 av mästaren Hans Georg Schüffner, kallad "Guds målare på Dal och i västra Värmland" och tillhörig den västsvenska måleriskolan. Schüffner var verksam i många kyrkor och i Sundals-Ryr har han målat taket, apostlamålningar på läktarbröstningen, altaruppsatsen och predikstolen. De rikt utformade och färgstarka takmålningarna domineras av tre stora plafonder i takets östvästliga mittaxel och en bård längs takfoten med sex runda medaljonger. Taket i övrigt, inklusive den snedställda takfoten samt taket under läktaren är rikt bemålat med grå och vita akantusslingor på blå, gul och röd botten. Längs takfoten finns en målad fris med bl a sju kartuscher. Motiven i de tre stora plafonderna är: Den östra (ovan koret), Jehovatecknet i sol mot blå himmel kantad av änglahuvuden i moln, i mitten, Kristi dop och i väster (ovan läktaren) yttersta domen med Kristus som världsdomare och de fördömda som störtar ned till helvetet. Medaljongerna i bården längs takets kanter innehåller figurscener som framställer de sex skapelsedagarna.

Det murade altaret, placerat mot östra korväggen är vitkalkat och täcks av en vit furuskiva. Även den rundade altarringen är murad och vitkalkad. Båda är uppmurade av murarmästare Lindahl 1824. Altaruppsatsen är från ca 1700 i provinsiell barockstil och målad 1748 av H G Schüffner. I mitten finns en tavla flankerad av dubbla marmorerade kolonner uppbärande ett entablement. Tavlan föreställer Kristus på korset med Maria och Johannes på var sida. Uppsatsens överstycke innefattar en rund tavla med segerlammet och dess fana. Nederst på altaruppsatsen finns en tavla med texten "Guds namn till ära, detta Herrans huus till prydnad är denna kyrkian til hela sin innanredning stofferat åhr 1748, P&P. Mag. Erl.Rosel. Ejusque wic. mag Petter Ekelund." Predikstolen, placerad vid korets norra vägg, är från 1600-talets senare hälft och har renässansdrag. Den målades samtidigt med delar av den övriga inredningen 1748 av H G Schüffner. Predikstolen, som saknar baldakin, är rikt snidad och bemålad och den femsidiga korgen bärs upp av en murad och kalkad sockel. Kyrkan saknar fast dopfunt. Dess ursprungliga dopfunt, från 1200-talet i täljsten, är placerad i Sundals-Ryrs nya kyrka.

Bänkinredningen är indelad i två vägganslutna kvarter och är i sin helhet från 1824. De slutna bänkarna är av furu och är omålade med undantag av två dörrar varv den ena bl a med "No 3" (tredje bänken framifrån på norra sidan). I koret finns bänkar både mot norr och söder och på läktaren finns öppna, likaså omålade bänkar på gradänger. Läktaren nås via en omålad trätrappa längs västväggens södra del och bärs upp av sju omålade träkolonner. På bröstningen finns 12 fyllningar med porträtt av apostlarna målade av H G Schüffner 1748. Förutom en enkel sentida orgel på läktaren äger kyrkan en speciell kororgel. Den senare är byggd 1795 av Pehr Strand, Stockholm och är enligt uppgift en av fem orglar byggda av honom som är bevarade. Troligen har den varit kororgel i Vänersborg och kom till Örs kyrka på 1860-talet. Efter att ha ägts av privatpersoner skänktes den till Sundals-Ryrs gamla kyrka där den invigdes 1974 efter en renovering av Grönwalls orgelbyggeri, Lilla Edet.


LÅNGHUS -
GOLV - Kalkstenhällar i mittgången. Omålade brädor i bänkkvarteren.
VÄGGAR - Vitputsade, draperimålningar kring fönstren och altaruppsatsen (framtagna, rekonstruerade, kompletterad och konserverade 1944).
PORT - Mot väster, ev ursprunglig sedan denna öppnings tillkomst 1824. Som pardörr med rundbågigt överljus. Snedställd tjärad profilerad panel på utsidan. Nyckelbricka på utsidan med initialerna LAS och årtalet 1854. På insidan, kläpp med årtalet 1824 och initialerna SEB. FÖNSTER - Mot norr och söder, två åt vart håll, stora rundbågiga från 1973. 6-lufts med blyspröjs och antikglas, brunbetsade på insidan och svarttjärade på utsidan. Mot väster, rundbågigt 4-lufts med munblåst glas (troligen 1800-tal). Omålat på insidan, svarttjärat på utsidan.
TAK - Plant brädtak med målningar av Hans Georg Schüffner från 1748. Rikt utformade målningar som konserverades 1944. Taket inramas av en skråställd kant (taklist) med en målad fris i form av akantusrankor i i grått och vitt mot röd botten. I frisen finns sju kartuscher inom geometriska bandarrangemang. Innanför frisen består målningarna av en omramande bred bård med akantusrankor och fylliga blommotiv. I bården finns sex runda medaljonger med figurscener som framställer de sex skapelsedagarna. Längs takets öst-västliga mittaxel finns tre stora plafonder inramade av kraftiga akantusrankor i grått och svart mot blå botten. Den östra plafondens (ovan koret) motiv ; Jehova i sol mot blå himmel, utmed kanterna änglahuvuden i moln. Mellersta plafonden: Kristi dop. Västra plafonden (ovan läktaren); Yttersta domen, med Kristus som världsdomare. de fördömda störtas ned till helvetet. Även taket under läktaren är målat av Schüffner. Akantusrankor i vitt mot grå botten.

KOR -
GOLV - Förhöjt ett steg i förhållande till långhuset. Kalkstenshällar liksom mittgången.
VÄGG - Som långhus
PORT - Mot söder. Ev ursprunglig sedan denna ingångs tillkomst 1650-1700. stor rundbågig enkelport med snedställd svarttjärad profilerad panel på utsidan. Äldre lås.
TAK - Se långhus

FAST INREDNING
ALTARE - Murat, slätputsat och vitkalkat, täckt av en omålad furuskiva. Altaret och altarringen murades 1824 av murmästaren Lindahl.
ALTARUPPSATS - Från ca 1700 i provinsiell barockstil. Målad av H G Schüffner 1748. I mitten finns en oljemålning, en kalvariegrupp med Kristus på korset med Maria och Johannes på var sin sida. På sidorna om tavlan dubbla marmorerade kolonnetter uppbärande ett entablement. Överstycke med målning av ett lamm med segerfanan. Längst ner på altaruppsatsen finns i predellan ett textfält med texten "Guds namn till ära, detta Herrans huus til/ prydnad är denna kyrkian til hela sin innanredning stofferat/ åhr 1748 P.&P.Mag. Erl. Rosel. Ejusqe wic. mag Petter Ekelund."
ALTARRING - Rundad, tät barriär. Uppmurat liksom altaret 1824 av murmästaren Lindal. Vitputsat, överliggare och knäfall täckta med brädor av omålad furu.
BÄNKINREDNING - Härrör i sin helhet från 1824. Sluten bänkinredning i två vägganslutna kvarter. Bänkarna är av omålad furu med undantag av två dörrar som är målade, den ena i blått med röda och vita lister, den andra i brunt med blå fyllning och "No 3" (den senare till bänkrad nr 3 på norra sidan). Vissa bänkdörrar har nummer iskurna. Korbänkar både mot sydost och nordost. På läktaren, öppna omålade bänkar.
PREDIKSTOL - Från 1600-talets senare hälft. Målad 1748 av H G Schüffner. Rikt snidad och målad. Femsidig korg med fält av bl a rundbågar med repstavs- och rosettornamentik och speglar. Predikstolen bärs upp av en murad och kalkad sockel. Enkel trätrappa med barriär. Baldakin saknas.
ORGEL - På läktaren, en mindre sentida orgel. I koret: En orgel byggd av Pehr Strand i Stockholm 1795. Enligt uppgift en av fem orglar av Strand som finns bevarade. Delvis oklar bakgrundshistoria innan den hamnade här. Troligen har den stått i i Vänersborgs kyrka som kororgel och kom till Örs kyrka på 1860-talet: Efter ett antal år inköptes den privat av Anders Jansson från Högen i Sundals Ryr och kom senare att skänkas av till församlingen av en släkting. Den invigdes i Sundals Ryrs gamla kyrka 1974 efter att ha renoverats. Gråmålad fasad med klassiserande dekor, bl a växtornamentik som flankerar mittpartiet med målade pipor.
LÄKTARE - Nås via en omålad trätrappa längs västväggens södra del. Bärs upp av sju omålade träkolonner. På läktarbröstningen finns tolv fyllningar med porträttmålningar av apostlarna målade av H G Schüffner 1748.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Se altaruppsats
DOPFUNT - Kyrkans gamla dopfunt av täljsten från 1200-talet är placerad i Sundals-Ryrs nya kyrka.
ÖVRIGT - Ljusbåge av trä över mittgången.