Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄNERSBORG TIMMERVIK 2:79 - husnr 1, TIMMERVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TIMMERVIKS KYRKA (akt.)
2004-10-12
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är enkelt utformat med en sparsmakad karaktär. Den tidstypiska ursprungliga inredningen är välbevarad och domineras av en färgsättning med marmorerings- och ådringsmålningar i gröna, bruna och blå kulörer. Koret i söder är förhöjt ett par steg i förhållande till långhuset samt ytterligare ett steg innanför altarringen. I norr finns en läktare med orgel. Ingångar finns från vapenhuset i norr och till koret från rummen på sidorna om detta (sakristia mot öster och förråd mot väster).

Kyrkorummets golv består av lackade brädor. Väggarna är vitputsade. Taket är ett femdelat brutet tunnvalv av grågrön fasspontpanel med en enkelt profilerad taklist i avvikande kulörer. Korets inre del mot söder har tredingstak i motsvarande utformning. Koret består av en främre del, långhuskroppens södra parti, samt en inre smalare del, mittpartiet av korutbyggnaden mot söder. Den inre delen kan sägas utgöra en altarnisch med en valvbåge mot övriga kyrkorummet. Något innanför valvbågen är altrarringen placerad som en avgränsning mellan altarnischens sidoväggar. I koret finns sammantaget fyra enkelspegeldörrar. Från korets inre del finns en dörr till sakristian i öster och en till förrådsrummet i väster. I korets främre del finns ytterligare en dörr till förrådsrummet i väster samt en dörr mellan sakristian och predikstolen på korets östra sida. Dessa dörrar, liksom parspegeldörren till vapenhuset är marmorerade i grågröna kulörer med brunröda inslag. Fönstrens innerbågar är av grönmålat trä till skillnad mot ytterbågarna i gjutjärn. Mot söder finns ett korfönster med blyinfattad glasmålning från 1955 av konstnären Erik Abrahamsson, Göteborg. Målningarna domineras av en central Kristusfigur och en gestaltning av den helige ande.

Korets inre del, altarnischen, är liksom kyrkorummet i övrigt sparsmakat inrett. Altaret är placerat mot sydväggen där det målade korfönstret motsvarar en altaruppsats. Altaret som är av trä och marmorerat i gröna kulörer har kvadratiska infällda speglar. Altarringen, mellan altarnischens sidoväggar, har en femsidig form med ett framskjutande mittparti och en sluten barriär. Altarringen är grönt marmorerad med en målad fris. På mittpartiet finns ett motivmålat spegelfält med druvklase och sädesax. Ett motsvarande spegelfält finns på predikstolens korg, med stentavlorna som motiv. Predikstolen är placerad i korets främre, östra del, och nås via en trappa och en dörr från sakristian. Korgen har en bruten konkav form liknande baldakinens femsidiga tälttakform. Färgsättningen domineras av den återkommande marmoreringsmålningen, här i grönaktiga kulörer. Korgens krön har formen av en målad tandsnittsfris och förgyllda lister. På baldakinen finns förgyllningar bl a på en rundad fris och på det krönande korset och globen. Dopfunten, placerad i korets främre västra del, är av snidad ek och ursprunglig med kyrkan. Vid väggen bakom dopfunten står ett s k dopaltare av ek från 1986.

Bänkinredningen består av två vägganslutna kvarter med öppna bänkar. Dessa är ursprungliga och de rektangulära gavlarna samt skärmarna är marmorerade i grönt med utanpåliggande speglar i en mörkare grön marmorering med en röd inramning. Ryggarna, försedda med speglar, och sittbrädorna är brunmålade. På läktaren finns bänkar på gradänger på båda sidor om orgeln. Läktaren nås via en trappa från vapenhuset och bärs upp av två brädklädda bjälkar burna av två åttasidiga kolonner på var sida mittgången, allt marmorerat i grönt. Den raka bröstningen har en motsvarande utformning som bänkarnas gavlar och skärmar med grön marmorering och utanpåliggande speglar. Läktarorgeln är från 1973 i tidstypisk modernistisk utformning med en fasad av ljus ek.

LÅNGHUS - Kyrkan är placerad i nord-sydlig riktning med koret i söder och tornet i norr. GOLV - Lackat trägolv, samma nivå i mittgång som bänkkvarter.
VÄGGAR - Vitputsade
DÖRRAR - Till vapenhuset: Ursprunglig parspegeldörr målad i brunröda och gröna kulörer. Marmorerade spegelfält mot kyrkorummet, täckmålad mot vapenhuset. Dörr till läktaren (från tornets vån 2): Enkelspegeldörr målad på samma sätt som dörren till vapenhuset.
FÖNSTER - Ursprungliga. Stora rundbågiga, tre mot öster, tre mot väster. Dubbla bågar, ytterbågarna mönsterspröjsade i gjutjärn. Innerbågarna tvålufts av trä med nedre rektangulära luften öppningsbar och övre luften bågformad. Grönmålade mot insidan.
TAK - Femdelat brutet tunnvalv, med grågrön fasspontpanel. Enkelt profilerad taklist, målad i rödbrun/gulgrön kulör. tak under läktaren: Grågrön fasspontpanel.

KOR - Koret består av en främre del närmast långhuset med samma bredd som detta samt en inre smalare del mot söder, som kan sägas utgöra en altarnisch och som avgränsas med altarringen som ansluter till båda sidornas väggar. På båda sidor om altarnischen finns rum som nås med dörrar från denna samt via ytterdörrar från söder. Mot öster finns sakristian och mot väster ett förrådsrum.
GOLV - Lackade brädor. Förhöjt i två steg. Förhöjt ytterligare ett steg innanför altarringen där det ligger en grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Vitputsad, artikulerad båge mot altarnischen.
DÖRRAR - Fyra ursprungliga enkelspegeldörrar. Från altarnischen en till sakristian och en till förrådsrummet. Från korets yttre del, ytterligare en till förrådet samt en dörr från sakristian till predikstolen. Samtliga dörrar marmorerade i grågröna kulörer. Färgsättningen mot kyrkorummet mer artikulerad med brunröda inslag lika långhusets dörrar mot vapenhuset. Dörrbladet mot predikstolen, helt marmorerad och fernissad i brunt.
FÖNSTER - Rundbågigt korfönster mot söder. I innerbågen blyinfattade glasmålningar från 1955 av konstnär Erik Abrahamsson, Göteborg. Glasmålningen domineras av en central Kristusfigur med den helige ande.
TAK - I korets främre del, som långhuset. I altarnischen, tredingstak, panel och kulör som långhusets tak. ÖVRIGT - Dopaltare vid västra väggen i korets främre del. I ek, från 1986.

FAST INREDNING
ALTARE - Av trä. Med kvadratiska infällda spegelfält. Dessa och ramverket marmorerat i gröna kulörer.
ALTARUPPSATS - Finns ej. På altaret framför korfönstret med glasmålningar står ett träkrucifix. ALTARRING - Avgränsar altarnischen genom att ansluta till dess båda sidoväggar, öppningsbart mot norra väggen (mot sakristian). Femsidig form med framskjutande mittparti. Sluten hel barriär. Grönt marmorerad med en målad fris. I mittpartiet ett motivmålat spegelfält med druvklase och sädesax med dekorativ inramning (motsvarande predikstolskorgens framsida). Stoppade knäfall och överliggare klädda med rött sammetstyg.
BÄNKINREDNING - Två vägganslutna kvarter med öppna bänkar. Skärmar och gavlar marmorerade i grönt med utanpåliggande speglar i mörkare grön marmorering med röd inramning. Bänkar och ryggar brunmålade. Ryggarna har speglar. På läktaren: Två bänkar på gradänger på var sida om orgeln.
PREDIKSTOL - Placerad på väggen i korets främre del framför sakristian och nås från en dörr därifrån. Korgen har en femsidig bruten konkav form som motsvaras av baldakinens femsidiga tälttaksform. Båda har den i kyrkan återkommande marmoreringen, här i grönaktiga kulörer. På korgens framsida finns ett motivmålat spegelfält med stentavlor i dekorativ inramning (motsvarande altarringens mittparti). Korgens överstycke har en målad tandsnittsfris och förgyllda lister. Baldakinen är likaså försedd med marmoreringar, bl a på en rundad fris samt det krönande korset och globen överst.
ORGEL - Läktarorgel från 1973 som då ersatte ett orgelharmonium från kyrkans uppförande. Tidstypisk modernistisk utformning med fasad av ljus ek med pipor i fem fack, tre högre och två lägre mellan dessa. Sparsam utskuren ornamentik i de lägre facken. I korets främre del, framför predikstolen står ett elpiano.
LÄKTARE - Nås via vapenhuset och tornets våning 2. Bärs upp av två brädklädda grönmarmorerade bjälkar på två åttasidiga kolonner, en på var sida mittgången. Rak bröstning, grönmarmorerad med spegelfält i samma färgsättning och liknande form som på bänkgavlar och skärmar, tredelat profilerat listverk i nederkant. Gradänger med bänkar på båda sidor orgeln (se även bänkinredning). Golvet delvis täckt av en heltäckningsmatta.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Ursprunglig från kyrkans tillkomst. Av snidad ek, placerad vid västra väggen i främre delen av koret framför dopaltare i ek från 1986.

VAPENHUS - Utgör tornets nedervåning
GOLV - Grönmålat betonggolv
VÄGGAR - Vitputsade
PORT - Kyrkport mot norr, spegelpardörr täckmålad i grön och brunröda kulörer mot vapenhuset (motsvarande dörren till kyrkorummet). På utsidan snedställd grön fasspontpanel i fiskbensmönster. Dekorativt utformade smidda gångjärn.
DÖRR - Till kyrkorummet, se långhus.
FÖNSTER - Två rundbågiga med enkla mönsterspröjsade gjutjärnsbågar, invändigt brunmålade, ett mot öster och ett mot väster. Lika utformning som långhusets fönster men i mindre storlek. TAK - Plant trätak av grågrönt målad fasspontpanel.
ÖVRIGT - Öppen grågrön svängd trappa på västra väggen. Intill trappan åttkantig brunmålad pelare.

SAKRISTIA - Belägen som ett sidorum på östra sidan av korets inre del (altarnischen).
GOLV - Parkettimiterande plastmatta.
VÄGGAR - Vitputsade
DÖRRAR - Ytterdörr mot söder. Enkelspegeldörr, marmorerad i gröna kulörer inåt (likt övriga dörrar). Grön liggande fasspont på utsidan. Dörr till altarnischen och till predikstolen, se kor. FÖNSTER - Mot öster, lika utformning som långhusets fast mindre storlek (se långhus fönster)
TAK - Brunlaserad fasspontpanel.
ÖVRIGT - Enkel trätrappa till predikstolsdörren.

FÖRRÅDSRUM - Beläget som ett sidorum på västra sidan av korets inre del (altarnischen). GOLV, VÄGG, TAK - Som sakristian
DÖRRAR - Ytterdörr, som sakristian. Till korets främre respektive inred del (se kor).
FÖNSTER- Mot öster., lik sakristians

TORN -

VÅNING 1 - Se vapenhus
VÅNING 2 - Mellanvåning, motsvarar ett övre plan till vapenhuset.
GOLV- Beigebrunt trägolv.
VÄGGAR - Vitputsade förutom sekundär vägg mot öster till elcentral och torntrappa, vita släta skivor.
DÖRRAR - Till läktare, se långhus. Till elcentral och torntrappa mot östra väggen, sekundära gabondörrar.
FÖNSTER - Grönmålade. Mot norr, rundbågigt med mönsterspröjsad enkelbåge av järn (likt kyrkans övriga fönster). Mot väster, runt mönsterspröjsat.

VÅNING 3 - Klockvåning, en klocka.
GOLV- Obehandlat trägolv.
VÄGGAR - Vitputsade
FÖNSTER - I trappan, mot öster, runt mönsterspröjsat. Mot väster, rundbågigt enkelbåge av grönmålat järn.
LJUDLUCKOR - Mot norr, väster och öster, rundbågiga parluckor av trä. Mot söder mindre enkellucka. TAK- Tornspirans undertak av obehandlade brädor.