Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FILIPSTAD BRATTFORS KYRKA 1:1 - husnr 1, BRATTFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRATTFORS KYRKA (akt.)
2003-05-22
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Ett rektangulärt långhus med tresidig avslutning i öster är täckt av ett ljust målat flackt tunnvalvs tak. Koret, som är förhöjt ett steg, innehåller altaruppsats och predikstol, båda i provinsiell barock från 1600-talets slut. Dopfunt i trä från 1953. Väggarna är klädda med stående slät panel, laserade i vitt. En läktare i väster med orgelfasad och -verk från 1921 i jugendstil. Väggfasta bänkar i tre slutna kvarter. Golv i mittgång och kor är lagt med trä, i kvarteren något förhöjda. Församlingshems del i tornets bottenvåning samt del av kyrkorummet med bland annat kök och toalett.

KYRKORUMMETS golv är lagt med gamla breda, obehandlade brädor. På golvet ligger en röd heltäckningsmatta med rutor i olika röd-rosa nyanser från 2002. Mot väster finns golvsockel, annars saknas det. Väggarna är klädda med vitlaserad slätpanel. FÖNSTREN av rundbågetyp är målade i ljust blått med foder i samma färg Innanfönstren saknar spröjs. . I bänkkvarteren finns bröstpanel, målad som bänkarna i gul-beige. Taklisten är profilerad och målad i gråvitt. Taket består av ett välvt trätak med platt mitt, och klätt med vitmålad slätpanel. Väggarna hålls samman av sju stycken två delade dragstag av järn, målade i gråvitt.

BÄNKKVARTEREN består av bänkar som ändrades 1953 medan de gamla dörrarna och beslagen är bevarade. Bänkarna, som är målade i gul-beige på insidan, ansluter mot yttervägg. Dörrar och mellanstycken är bruna. Dörrarna är försedda med marmorerade speglar i grått och blått, list i rödorange. I bänkarna ligger lösa blå dynor. Antalet bänkar är 13 på norra sidan och på södra sidan 6 stycken mot koret medan den bakre kvarteret innehåller 5 stycken bänkar.
KORET i öster är förhöjt ett steg och har golv lagt med breda brädor. En ALTARUPPSATS från 1694, skänkt av Ingrid Andersson Bratt. Uppsatsen är uppdelad i två våningar där centralmotivet utgörs av skulpturer föreställande Kristus på korset omgiven av Maria och Johannes. Dessa står mot en målning av en molnfylld himmel. På sidan om detta finns snidade figurer föreställande evangelisterna Johannes och Matteus. På den övre delen finns en relief föreställande Guds lamm, denna är omgiven av evangelisterna Lukas och Markus. Längst upp kröns uppsatsen av två änglar med språkband. ALTARE av trä, målad med målad skiva av marmorimitation. Den rundade ALTARRINGEN från 1840-talet är vitmålad med förgyllningar och försedd med speglar och tandsnittslist. Det stoppade knäfallet är klätt med ett blått tyg och överliggaren är av trä. Framför altarringen ligger en KORMATTA av Stina Hjortzberg från 1954, kallad "Morgonväkten".
Två stycken KORFÖNSTER med målningar från 1935.

PREDIKSTOL från 1687 på korets norra sida. Skänktes till kyrkan av änkan Ingrid Jonsdotter Bratt. Till den åttkantiga korgen leder en rak trappa med spegelfyllningar. Korgen har ornament i plattskärning och snidade skulpturer föreställande Kristus och de fyra evangelisterna. Väggen intill predikstolen är målad med en blå drapering som pryds av ett silverfärgat kors. En sexkantig baldakin hänger över predikstolen. I korgolvet finns en GRAVSTEN från 1687. På stenen omtalas Anders Andersson Bratt, död 1677, hans maka Ingrid Jonsdotter Ekman och deras barn. I korets södra del finns en dopplats med en väggrya, gjord av Stina Hjortsberg- Blomberg, Karlstad, efter skiss av prof Olle Hjortzberg. Under denna finns en bordsskiva fastsatt i väggen, från 1970-talet. Dopfunt av trä från 1953, tillverkad av Libria, Stockholm, har grönmarmorerad skål och svart och brun marmorerad fot. En ambo tillverkad 1990 av Bengt Borr. Elorgel från 1994 och ljudanläggning från 1997. Den senaste larmanläggningen är från 2001. Bakom altaret finns en picina i koppar, den härrör från restaureringen 1953. Psalmnummertavlor en från 1700-talet, den andra tillverkad med den äldre som förlaga till renoveringen 1953.

Höga rektangulära INNERDÖRRAR med fyllningar, helt målade i ljust blått mot väster och söder. Jugendinspirerad VÄSTLÄKTARE från 1921 bärs upp av dubbla par fyrkantspelare. Läktaren har en på mitten framskjuten läktarbarriär som är försedd med speglar. Orgelverket är delat två orgelhus vars ORGELFASADER, sitter på norra respektive södra sidan av läktarbarriären. Fasaden är ritad av arkitekten Bror Almqvist 1921. ORGELVERK från 1921 är byggt av J Magnussons orgelbyggeri, Göteborg och innehåller 16 stämmor. Golvet på läktaren är lagt med heltäckningsmatta. Här finns uppgången till TORNET som har 5 våningar. Under läktaren finns i kyrkorummets södra del ett torg med bokbord osv. I den norra delen finns en elorgel och ett mixerbord för ljud och ljus.

SAKRISTIA med ingång bakom altartavlan. Brutet tak klätt med vitmålad slätpanel, väggar med gulgrå slätpanel och golv lagt med heltäckningsmatta. På norra sida finns textilskåp och mot söder ett skåp och en kista. Mitt på golvet, framför fönstret står en gammal skrivpulpet. rektangulär gammal ytterdörr mot norr med skuret mönster. Litet altare mot västväggen. En picina finns bakom altaret.

Ett tillbyggt VAPENHUS i väster har golv av trä och rektangulära, småspröjsade fönster mot söder och norr. En trätrappa med flera steg leder upp till FÖRSAMLINGSHEMSDELEN.