Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA ARVIKA KYRKBY 4:1 - husnr 1, MIKAELIKYRKANS KREMATORIUM

 Byggnad - Beskrivning

MIKAELIKYRKANS KREMATORIUM (akt.)
2003-07-05
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet har en rektangulär planform med ett förhöjt mittparti. Koret är placerat mitt för södra långsidan. Mittpartiet har en hög och öppen takkonstruktion som visar det branta sadeltaket medan de betydligt lägre delarna på var sida har plana tak. I de lägre delarna är två kvarter av lösa kopplade stolar placerade och utmed rummets norra del löper en förbindelsegång mellan de anslutande rummen. Rummet har en medveten ljusgestaltning genom att sex stora partier av krackelerad glasbetong (och tre små) infällts i korväggen. De glasade partierna mot söder ger ett effektfullt ljusinsläpp. I kontrast till det ljusa och höga mittpartiet med kor och kistkatafalk finns de mer dunkla och låga sidopartierna med bänkkvarteren. Kyrkorummet har en modernistisk prägel med stora rena murytor och en sparsmakad inredning.
Kyrkorummets golv är belagt med polerad kalksten i form av rektangulära plattor. Väggarna är klädda med rödbrunt fasadtegel i löpande förband. Korväggen och övriga väggar i mittskeppet är av vitmålad betong. Taket klätt med glesa, ohyvlade och vitmålade brädor. I kyrkorummets lägre delar är taken av vitmålad betong med en konstruktion av pelare klädda med kalksten. Rummets enda ljusinsläpp sker genom glasbetongfönstren vid koret.
I utrymmena med lägre takhöjd står kopplade, lösa STOLAR placerade i två kvarter vända mot katafalken i mittpartiet. Stolarna är tillverkade i ljus bok med beige sits. Utmed väggarna runt stolskvarteren sitter vägglampetter i mässing. Rummets ljusarmaturer, psalmnummersiffror, mullkar, mullskovel och ljusstakar har tillverkats av Lars Holmström, Arvika. Psalmnummer i mässing fästs direkt på väggen i koret.
KORET i söder domineras av sex stora partier fyllda med mosaik av krackelerad glasbetong utförd av glaskonstnär Vilmund de Meyere. Glasmosaiken i blå, lila och gröna kulörer ger ett indirekt ljus åt rummet. Vid glaspartierna är ett väggfast ALTARE i fura placerat. Altaret är tillverkat av Öjeruds Snickeri, Arvika. På altaret står ett krucifix och ljusstakar i mässing. Mitt på golvet i mittskeppet finns en katafalk till krematoriet. När den inte används syns den endast som en avvikande markering i kalkstensgolvet.
I anslutning till kyrkorummet ligger ORGELRUM, SAKRISTIA, KRANSRUM och FOAJÉ. Mellan kyrkorummet och orgelrummet finns öppningar i väggen/murverket motsvarande tre fönster och en dörr. Orgelrummets golv är belagt med plastmatta och väggar och tak målad betong. ORGELN har fasader av fura och är tillverkad av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstaden, Luleå. Här finns även ett elektriskt piano. Från orgelrummet leder en dörr till sakristian. I SAKRISTIAN är golvet belagt med heltäckande matta och väggarna är utförda i målad betong och synligt fasadtegel. Här finns sedan 1997 en ikon av Kjellaug Nordsjö, Arvika.
I anslutning till foajén finns ett VÄNTRUM för anhöriga till den avlidne. Golvet är belagt med heltäckningsmatta och på väggarna sitter vitmålad väv. I rummets södra vägg finns ett band av långsmala fönster som ger utsikt över Kyrkviken. Rummet är inrett med för 1970-talet tidstypiska stolar och soffor från NK Inredning AB. Här finns även en textiltavla i siden av Arvikabördiga textilkonstnärinnan Gitt Grännsjö-Carlsson från 1982.
I FOAJÉN är golvet belagt med kalksten och väggarna av vitmålad betong. Det öppna och flacka sadeltaket är klätt med profilerad och vitmålad panel. Rummets gavelväggar är glasade ända upp till taknocken. Fönstren är fästa i ett ramverk av koppar. I den västra väggen som tidigare var ytterfasad finns nischer kvar efter tidigare fönsteröppningar. Utmed rummets östra sida löper ett lägre parti som inrymmer kapprum, toaletter och soffgrupp. Foajén har moderna vita vägglampeter.
I souterrängvåningen finns VISNINGSRUM, SMYCKNINGSRUM, BISÄTTNINGSLOKAL, FRYSAR och KREMATORIUM. Visningsrummets golv är belagt med kalksten och en vikvägg avdelar rummet från de övriga ekonomiutrymmena. Rummet har ett väggfast altare och är möblerat med Carl Malmsten-stolar och på golvet ligger en grön röllakansmatta. Rummet förses med ljus från tre långsmala fönster i västra väggen.