Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA STAVNÄS 2:1 - husnr 1, STAVSNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STAVSNÄS KYRKA (akt.)
2002-08-21
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Rektangulärt kyrkorum som är täckt av ett blåmålat flackt tunnvalvstak försedd med en rikt profilerad taklist, marmorerad i grått och blått. Vitputsade väggar som bryts upp av spetsbågefönster. Det tresidigt avslutade koret ligger i nivå med långhusets golv och har fönster i de snedställda väggarna. I koret finns en altaruppsats och på norrsidan en predikstol, båda i provinciell barock. I väster finns en läktare med rak läktarbarriär och orgelfasad i nyklassicistisk stil. Långhusets vägganslutna bänkar är uppdelade i fyra slutna kvarter med marmorerade spegelförsedda dörrar. Golvet i hela kyrkan av lackat trä.
LÅNGHUSETS väggar dras samman med 8 dragstag. Dubbla dörrar av trä mot söder och väster. Varje dörrblad har tre speglar och är ådringsmålade med ett blågrönt ramverk. Fönstren har en grövre och en finare spröjsning av trä målade i blågrått. Det finns en sluten BÄNKINREDNING från 1955 i 1700-tals stil. Bänkarna, som står på en upphöjning, är indelade i fyra kvarter med mitt- och korsgångar. Mot mittgången finns marmorerade dörrar medan de är öppna mot yttervägg. Mot koret avslutas de med ett bänkskrank försett med marmorerade fyllningar och blågrönt listverk. Bänkarna har ådringsmålade sitsar och ryggar. Lösa dynor i beige tyg, två i varje bänk. Bakom de bakersta bänkarna finns utrymme för klädavhängning på södra sidan och en textilförvaring på den norra sidan.
KORET, som är i nivå med övriga golvet, har en ALTARUPPSATS som är skulpterad av bildhuggaren Olof Bruse år 1748 och målad av Hans Georg Shüffner 1749. Centralgestalten utgörs av den korsfäste Kristus med Maria och Johannes på var sida. De fyra evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes, liksom två par vridna kolonetter finns också på den lägre delen av altartavlan. Över detta finns Livets träd och Moses med stentavlorna. Överst ligger Lammet med segertavlan. Ett ALTARE av trä med mjukt svängd framsida och dekorationsmålning på gaveln föreställande en knuten frans mot en svart bakgrund. Upphängning av antependier sker med vajer. I koret finns dessutom en gammal kyrkvärdsbänk med marmorerade fyllningar, två korstolar i barockstil och en flygel. Rundad ALTARRING försedd med rektangulära och polygonala marmorerade fyllningar. Dominerande färger är rödbrunt, gråblått, vitt och guld. Knäfall klätt med blått tyg, överliggare av trä, målat i mörkt grått. Heltäckningsmatta bakom altarringen.
På norra väggen finns PREDIKSTOLEN från 1705 och är enligt uppgift tillverkad av bildhuggaren Petter Falk och hans son Jonas. Den är liksom altartavlan målad av Hans Georg Shüffner 1750. Predikstolen är rikt skulpterad och bemålad i kraftiga färger. De skulpterade figurerna föreställer Kristus som världens konung samt de fyra evangelisterna. På baldakinen finns änglafigurer samt den uppståndne Kristus. Mot söder finns ett dopaltare av trä och den medeltida dopfunten. En ryamatta med livsträdet i färgerna blått, grönt, grått och orange.
På norra långhusväggen finns ingång till SAKRISTIAN via en plåtklädd dörr som enligt uppgift tillhört den gamla kyrkan. Sakristian har stengolv och putsade väggar utan sockel. Taket utgörs av breda vitmålade brädor. Två rektangulära fönster med spröjsade rutor och färgat glas. Försedda med galler och skifferhällar i underkant. Rummet är möblerat med en röllakansmatta och nytillverkade möbler i gustaviansk stil
LÄKTARE i väster bärs upp av sex fyrkantiga pelare och är försedd med en rak läktarbarriär som på mitten är framskjuten. Taket under läktaren är målat i brunrött. ORGELFASAD i klassicistisk stil, målad i vitt med förgyllningar. ORGEL från 1866 av orgelbyggare Zetterqvist blev tillbyggd 1954 då också orgelfasaden tillbyggdes på sidorna. Organisten sitter på södra sidan av läktaren, vänd mot norr. På läktarens norra sida finns en liten gradering med fem stycken öppna bänkar från 1880 med blå gavlar, och ådraderyggar i ekimitation. På den södra sidan finns tre gradänger med lösa stolar. Lackat furugolv.
MELLANPASSAGE mellan vapenhus och långhus. VAPENHUS med golv av skiffer och vitputsade väggar. På norr- respektive söder sida finns trappor till läktaren. De har räcken i blågrönt och en inklädnad undertill av vitmålad pärlspont. Den rundade dubbelporten mot väster är av trä. Mot öster finns en rektangulär dubbelport av trä, försedd med speglar vilka är marmorerade.