Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKOGA BREGÅRDEN 2:52 - husnr 1, KARLSKOGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KARLSKOGA KYRKA (akt.)
2003-11-04
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har formen av ett grekiskt kors med en tresidig, förhöjd koravslutning i öster. Väggarna har en gråmålad bröstpanel och däröver en ockragul putsad vägg. Taken är täckta av tunnvalvstak som i koret har framtagna målningar från 1720-talet. I koret finns också en altaruppsats i stram barock från 1686. Den är uppdelad i fyra avsatser med målningar föreställande Nattvarden, Korsfästelsen, Uppståndelsen och Himlafärden. Målningarna omgärdas av skulpturer föreställande evangelisterna och apostlarna. På var sida om altartavlan finns ett målat korfönster med, i norr Karl IX och i söder Martin Luther. Framför altaret finns en rund altarring av vitmålade svarvade balusterdockor. Marmorerad dopfunt av trä från 1700-talet står placerad framför altarringen. Predikstol med ljudtak och portal med dörr är från 1774 och tillverkade i nyklassicistiskt utförande med trons symboler på korgen finns i korets norra del. Läktare finns i norr, söder och väster Dessa har mot mitten utskjutande läktarbarriärer av vitmålade svarvade balusterdockor. Orgelfasad i nyklassicistisk stil från 1850-talet är målad med marmoreringar och förgyllda detaljer.
Rummet har glest placerade öppna bänkar från 1850-talet som under 1970-talet fått en stark färgsättning i ockragult och rött. Mot koret är flera bänkrader borttagna och i dess ställe står på norra sidan tre rader med lösa stolar och på den södra sidan en flygel. I den södra korsarmen finns en dopplats. Där finns förutom ett litet altare en dopfunt i trä från 1940-talet. Under västläktaren finns läktarunderbyggnader med brudkammare och WC. Mot västväggen under läktaren finns en öppen yta där ljusbärare, klädavhängning med mera är placerade.
Sakristian öster om dagens kor, uppfördes ursprungligen som den sk Hertigkyrkan under 1500-talets sista år. Den är rikt dekorerat med målningar på både väggar och tak. Väggarnas målningar, troligen från 1500-talets slut, är gjorda med nederländska kopparstick som förlagor. Väggarna är indelade i rektangulära fält med infogade arkadbågar. I bågarna finns scener ur Jesus lidande och död, passionshistorien. På den östra väggen ses korsfästelsen och runt om finns illustrationer av Korset, Petri svärd, penningpungen med de 30 silverpenningarna, Judas med snaran om halsen, Jesu begravning, Jesu uppståndelse och Himmelsfärden. Norra och södra långväggarna är täckta med bilder av apostlarna. Den västra väggen är senare och saknar målningar. Rummet har ett målat tredingstak med dekorativa ornament utan religiösa är enbart dekorativa. Målningen imiterar ett sk kassettak med grekiska kors och de är placerade så att åttakantiga figurer bildas. Korsen är dekorerade med sexuddiga stjärnor och blad.