Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FORSHAGA PRÄSTGÅRDEN 2 - husnr 3, FORSHAGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORSHAGA KYRKA (akt.)
2004-08-19
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING -kyrkan är enskeppig med smalare kor i öster som avskiljs från långhuset av en triumfbågeöppning. Det höga treklöverformade taket har synlig takstolskonstruktion och är bemålat. I det lägre och smalare koret finns en altaruppsats från 1696 i provinsiell barock. Predikstol från 1920 på långhusets nordöstra kortvägg nås via trappa i sakristian. De öppna bänkarna som är fördelade i två kvarter, är liksom västläktaren från byggnadstiden.

KYRKORUMMETS mittgång är lagt med rött tegel medan golvet i bänkkvarteren består av lackat trägolv. I mittgången ligger en blå gångmatta. De murade VÄGGARNA är putsade med kalkbruk och avfärgade, främst i rött, brunt och blått. Måleriet finns huvudsakligen på valvbågen mellan koret och långhuset, på långhusets östvägg, i fönsternischer och på takbjälkar och takfotstassar. Förutom ett allseende öga ovanför triumfbågen och en duva ovanför dopfunten utgörs motiven av ornament. Väggarna längs långsidorna har en grålila bröstning och ovanför detta en gulvit väggfärg. Fönsternischerna är dekormålade i två olika utföranden. Det treklöverformade TAKET är klätt med slätpanel och målat i grågrönt. I övergången mellan vägg och tak finns en rikt profilerad och bemålad takfot. Taktassar är målade i grått, lila och roas. Den översta, mittdelen av taket har skurna bjälkar som ligger parallellt med takets sträckning och dragband som håller samman konstruktionen. Dessa är bemålade.
FÖNSTREN sitter i rundbågeformade öppningar medan karmen har en rak överkant med snedställda hörn. Fönsterbågarna är av trä, målade i grått och försedda med blyspröjs och färgat antikglas. Under finns en snedställd oljefärgsmålad avslutning i putsen. Öppna BÄNKAR som ansluter mot ytterväggar bildar två kvarter med 12 bänkar i varje kvarter. Bänkarna är i huvudsak strålaserade i blått, men har ryggar med infälld stående pärlspontpanel målad i rödbrunt. Rektangulära gavlar är strålaserad i blått och försedd med två fyllningar, den övre är rektangulär med avfasade hörn och ådringsmålad i ljust blått och försedd med guldlist. Den under rektangulära fyllningen är något större och ådringsmålad i ljust blått. Lösa rödbruna dynor. Fotbräda, psalmbokshylla och krokar finns på ryggens baksida. Bänkarna är tillverkade av Dejefors snickerifabrik 1921. Mot öster är två bänkrader borttagna på var sida. Detta ger en stor öppen yta nedanför det högre belägna koret. Kvarterens trägolv blir här synliga. Av de borttagna bänkarna har en bänk placerats på var långsida vid denna öppna yta. På långhusgolvet söder om koret finns en DOPPLATS med ett litet altare målat i orange och med marmorerad skiva. DOPFUNTEN står placerad under den på väggen målade duvan. Vid duvan står också texten "Låt barnen komma till mig". Dopfunten är ritad av Bror Almqvist och är av trä. Den har en 8-kantig skål som bärs upp av fyra ben stående på en 8-kantig bas. Skålen har ett 8-kantigt lock och är dekorerad med snidade kors. Den är tillverkad av bröderna Göransson, Grava. På denna sida finns också PREDIKSTOL ritad av Bror Almqvist. Den har en 8-kantig korg och hänger på den nord östra långhusväggen. Den har spegelfyllningar med skurna fält ovanför med geometriska mönster. Den är försedd med förgyllda lister upp och ner och har hängande druvklasar under korgen. Dörren i väggen är dekorerad med en förgylld strålande sol. Dominerande färger är brunt och svart. På norra sidan finns en flygel och en ljusbärare. Över kyrkorummets mittgång hänger två stora svarta smideskronor och på respektive långsida finns tre smideslampetter för fem glödlampor.

Till KORET leder tre trappsteg av hyvlad kalksten med profilerad framkant. Ett svart smidesräcke med blomdekor finns på var sida om trappan. VALVBÅGEN mellan kor och långhus är rikt dekorerad i geometriska mönster. Golvet i koret är lagt med rött tegel. Väggarna är putsade och försedda med ljusblå bröstning och gråvit överdel. Taket är brutet likt ett tredingstak och målat i blått. ALTARE är gjort av trä och marmorerat i blått, grått och rosa. Antependieupphängning med hjälp av ringar och krokar. ALTARUPPSATS från 1696 tillhörde fram till 1919 Grava kyrka då den skänktes till Forshaga kyrka. Uppsatsen är enligt uppgift tillverkad av Bengt Svensson, Kristinehamn. Bildhuggaren hann dock avlida innan uppsatsen var färdig varför den färdigställdes genom änkans försorg av en annan bildhuggare. Den tvådelade uppsatsen är försedd med tavlor av lågt skuren relief. Den undre, större tavlan föreställer Kristi uppståndelse. Denna del omges av två pilastrar. På var sida finns skulpturerna av evangelisterna Matteus och Markus. Den mindre tavlan ovanför detta föreställer Kristus som trampar på ett skelett och en orm. Detta symboliserar segern över döden och ondskan. På var sida därom finns skulpturerna av evangelisterna Lukas och Johannes. Båda tavlorna är inramade i träramar målade i rött, brunt och guld. Altaruppsatsen kröns av en mansfigur stående på en jordglob vilket symboliserar Gud Fader som jordens härskare. Dominerande färger är rött, brunt, vitt, grönt, svart och guld. ALTARRINGEN är 5-sidigt bruten och ansluter mot östvägg och är försedd med dörrar. Mot öster avslutas den med en skuren stiliserad, förgylld blomdekor. Barriären har fyllningar med gallerverk över och delas in av marmorerade pelare. Dominerade färger är olika bruna nyanser, blått och förgyllningar. Överliggare och knäfall är stoppade och klädda med blå sammet. Innanför altarringen ligger en grå heltäckningsmatta. KORMATTA komponerad och vävd av Ethel Halvarsson 1970. Den är gjord av ullgarn i röllakans teknik. Dominerande färgen är blå. En väggbonad hänger på korets norra sida den är vävd av Ethel Andersson-Halvarsson 1973. På korets södra sida står också en ambo, målad i brunt och rött. På var sida om koret står en karmstol. (ALTARMATTA komponerad av Stina Hjortzberg 1961.?)

LÄKTARE i väster bärs upp av fyra brunmålade kolonner. Läktarbarriären, är på mitten utskjutande med snedställda sidor och har fyllningar mellan kolonner. Läktarbarriären är betsad i olika bruna toner och har ett gallerverk av trä överst. På läktaren finns inga bänkar, golvet är lagt med en blå heltäckningsmatta. ORGEL byggdes med 12 stämmor av EA Setterqvist & son, Örebro. Ombyggdes 1956 av Olof Hammarberg, Göteborg till 15 stämmor fördelade på två manualer och pedaler. ORGELFASADEN är brunmarmorerad och försedd med förgyllda dekorationer bland annat med vingar och korintiska kapitäl i senbarockstil. Tillverkad 1920 av firman EA Setterqvist & son, Örebro. På läktarens västvägg finns två ovala spröjsade fönster och två rektangulära dörrar en av varje på var sida om orgeln. Dörrarna leder till trappa respektive torn.
LÄKTARUNDERBYGGNAD från 1970 av bl a arkitekterna Havtstad. Underbyggnaden består av "lådor" av laserad slätpanel på var sida om mittgången. Här finns i söder utrymme för klädavhängning och förråd, och i norr finns textilförvaring och elcentral. På denna sida finns också ett blålaserat mixerbord. Framför utbyggnaderna bildas en öppen yta innan sista bänkraden tar vid. Dörrar i läktarunderbyggnaden är av trä och försedda med speglar med ljusare fyllning med gröna och röda listverk. Undertaket under läktaren är av profilerad lockpanel.

Ett rektangulärt VAPENHUS med avfasade hörn har golv av rött tegel, lagt i fiskbensmönster. Väggarna är putsade och avfärgade i rosa. Det plana taket har en kraftig, snedställd "sarg" ner mot väggen. Taket och "sargen" är gjort av gråmålad, profilerad lockpanel. En rektangulär, utåtgående dubbeldörr med dubbla snedställd panel finns mot väster. Trappa till läktaren finns mot norr liksom en brunlaserad spegeldörr som leder till ett förråd. Trappstegen är klädda med heltäckningsmatta. Mot öst leder en dubbel rektangulär, brunbetsad trädörr mot kyrkorummet. På norra väggen finns ett rektangulärt fönster med blyinfattat, färgat antikglas. Mot norr respektive söder finns en enkel brunbetsad spegeldörr.

SAKRISTIAN nås via dörr på korets norra vägg och ligger två trappsteg under denna golvnivå. Golvet är lagt med lackade brädor, väggarna är putsade och försedda med gråmålad bröstpanel med fyllningar. Taket är klätt med gråmålad lockpanel. Tre gråmålade spegeldörrar leder till källare, utgång och till en garderob. En trappa upp till predikstolen finns i ett utrymme mellan koret och sakristian. I trätrappan ligger en blå gångmatta av ull. Möbleringen i sakristian består av skrivbord och gråmålade stolar i bondrokoko klädda med blått tyg. Ett litet altare finns mot norra väggen. Matta i röllakansteknik av ull. Dominerande färger är blått, rosa och natur. En KÄLLARE under sakristian fungerade tidigare som kolrum, men används nu till förvaring. Har en igensatt dörr mot öster.