Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKFORS RANSÄTER 7:1 - husnr 1, RANSÄTERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RANSÄTERS KYRKA (akt.)
2005-04-22
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Ett korsformat kyrkorum täcks av ett flackt kryssvalv av trä. Kyrkorummet och koret i östra korsarmen har samma golvnivå. Väggarna har en fältindelad bröstpanel med grått ramverk och rosa fyllningar. Öppna bänkar finns på var sida om mittgången och i korsarmarna står lösa stolar. Orgeln är placerad i den södra. Altartavla i form av triptyk med ikoner omgiven av marmorerade kolonner.
KYRKORUMMET har såpskurat, mönsterlagt trägolv. Gångmattor av ull är gråmelerade. VÄGGAR är nertill klädda med en fältindelad bröstpanel med grått ramverk, rosa fyllningar och vitt listverk. Däröver är väggarna ljust målade. De rundbågiga FÖNSTREN av trä är vitmålade och indelade i små öppningsbara delar där varje del har ett stort kromfärgat vridhandtag. Gråmålade omfattningar med tre markerade "slutstenar" i orange och guld. I de fyra hörnen finns pilastrar med gråmarmorerad bas, rödmarmorerade pelare och enkla kapitäl med lite guld. TAKLISTEN utgörs av en smal guldlist nederst, en kraftig vitmålad, mot rummet inskjutande del och en övre, blåmarmorerad del. TAKET är lagt med ljust laserad slätpanel med flackt valv över korsarmarna. Över korsmitt finns ett stjärnvalv med listverk i grått. Mitt i korsmitten finns en modern "lanternin" försedd med armaturer. Över gångarna hänger mässingskronor, på väggarna finns mässingslampetter och över bänkarna hänger små armaturer, typ "Alton". Öppna BÄNKAR med rektangulära gavlar är fördelade på två kvarter med sex bänkar på var sida om mittgången. Gavlarna har ett träfärgat ramverk med en upptill delvis genombruten fyllning laserad i vitt och orange. Psalmbokshylla och krokar finns, men ingen fotbräda. Lösa röda dynor ligger i bänkarna. Mot väster finns en öppen yta med utrymme för psalmboksvagnar, några lösa stolar och bokbord. De två sista bänkarna är på baksidan försedda med skåp med skjutdörrar som är konstruerade och målade för att smälta in i bänkarna i övrigt. Här finns förvaringsutrymmen och plats för ljus och ljudreglring. En LJUSBÄRARE av smide står på den norra sidan. Den är tillverkad och komponerad av konstsmeden Nils Forslund, Ransäter. Ingången i väster sker genom delvis glasade dubbelDÖRRAR av trä. De har grått ramverk, speglar nertill med orange och vit fyllning och spröjsad och glasad överdel. Västra korsarmen saknar läktare men väggen är nertill förskjuten mot väster och försedd med rödmarmorerade pelare för att efterlikna känslan av att gå in i ett kyrkorum med västläktare. Ovanför, med ingång från vapenhuset, finns i tornet ett samlingsrum. Väggen mot väster är försett med ett glasfönster i form av en Lutherros där alla de liturgiska färgerna finns representerade. I södra korsarmen står en ORGEL från 1988. Den är tillverkad av orgelfirman Grönlund och har 30 stämmor. ORGELFASADEN är symmetrisk med ett högt mittparti med två avsatser neråt på var sida. Fasaden är laserad i ljusblått och försedd med synliga pipor i grått. I de övre hörnen finns sirliga, förgyllda akantusslingor.
KORET ligger i den östra korsarmens västra del. Bakom koret, i korsarmens östra del med ingång bakom altartavlan, finns sakristia och förvaringsutrymmen. ALTARET är fristående och utformat som ett bord med sex ben. Skivan är laserat i grått och benen är blålaserade med guldinlägg. Altaret står på en förhöjd del i koret. ALTARUPPSATSEN har en ALTARTAVLA tillverkad av konstnär Sven-Bertil Svensson. Den är indelad i sex ikoniska bildfält, med en "Pantokrator" Allhärskaren, Kristus på den himmelska tronen i mitten, omgiven av de fyra evangelisterna. De två översta ikonerna, till vänster och höger om mittbilden, symboliserar Jungfru Marie bebådelse där ängeln Gabriel finns till vänster. Ikonen nere till vänster representerar Uppståndelsen, där dödsrikets portar bryts och Kristus står upp ur graven tillsammans med Adam och Eva. Ikonen nere till höger visar Himmelsfärden med lärjungarna och Maria samlade nedanför himmelsfärdsberget. Under mittikonen finns en avlång ikon som föreställer Den sista måltiden. Bakgrunden till triptyken är mörkblå och på var sida om den finns rödmarmorerade pilastrar som bär upp en rödmarmorerad arkitrav. Hela uppsatsen är fristående och vilar på en grönmarmorerad sockel. Ovanför triptyken hänger en Calvariegrupp där Kristus på korset flankeras av Maria och den yngste lärjungen Johannes. Över Kristus finns bokstäverna INRI, Jesus från Nasaret. Under korset syns en dödsskalle. En öppen ALTARRING är delad i sju delar varav sex delar stod framme så att det bildas en öppning mitt fram. Delarna har ett stoppat knäfall klätt med blått tyg, blåmålade ståndare och en gråmålad överliggare. Altarringen är tillverkad av Lundby hantverksgård, Ransäter. På golvet innanför altarringen och upp på altarets förhöjning, ligger en MATTA av ull i röllakansteknik. Dominerande färger är orange, lila, blått och grönt. Den är formgiven av Ethel Halvarsson-Andersson.
PREDIKSTOLEN på norra sidan har en åttkantig korg med raka spegelförsedda sidor. Den sitter ganska lågt, på hörnet mellan östra och norra korsarmarna. Ramverket är förgyllt och fyllningarna är blåmarmorerade och listverk i orange och guld. En svängd kort trappa leder upp till korgen. Över predikstolen finns ett ljudtak. Det har formen av ett "uppochnervänt paraply" och är målad i mörkt blått.
Predikstolen är tillverkad av Hagfors snickeri. DOPFUNTEN på korets södra sida är en replik av den gamla 1600-tals dopfunten som försvann i branden. Den har en åttkantig cuppa av mörkt målat trä som vilar på fyra ben. Längst ner finns en mörk målad, åttkantig sockel. Cuppan är försedd med en glasskiva som vid dop förses med en dopskål av silver. På norra sidan står en AMBO.
SAKRISTIAN ligger öster om koret, i den östra korsarmens östra del, ingång sker bakom altaret och genom dörr i norr. Tak och väggar är klädda med skivor, taket är vitmålat medan väggarna är gula. Textilförvaring finns mot västra väggen och fönster mot öster. Golvet är lagt med såpskurade brädor.
Innanför tornets västport finns ett litet vindfång. VAPENHUSETS golv är lagt med polerat stengolv och dess väggar är klädda med gulmålade skivor och bröstpanel lika kyrkorummet. Taket utgörs av vitmålade skivor. Rektangulära fönster finns mot söder och norr och en delvis glasad dubbeldörr mot kyrkorummet. Två spegeldörrar leder in till WC respektive till städförråd och trappa upp till körrummet ovanför vapenhuset. På östra väggen finns kapphyllor.