Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SUNNE LYSVIKS KYRKBY 3:1 - husnr 1, LYSVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

lysviks kyrka (akt.)
2005-02-22
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET som har en tydlig nyklassicistisk karaktär, är stort och ljust och relativt brett och har ett välvt trätunnvalv. Rummet avslutas i öster med ett något förhöjt, tresidigt kor. Väggarna är putsade, svagt gultonade, och genombryts av stora rundbågiga fönster, i koret med glasmålningar av konstnären Tor Hörlin. Golv är av oljat trä. Ingång sker från väster via tornet samt mitt på långhuset i norr och söder. Sakristia nås från korets norra del.
En ganska stor LÄKTARE finns i väster med en klassicerande vitmålad ORGEL med förgyllda detaljer. Under läktaren finns läktarunderbyggnader för samlingsrum, hwc och städförråd. Läktaren, som har en barriär med fyllningar, går mitt för orgeln ut i en halvcirkelform. Läktaren bärs upp av rödmarmorerade svarvade kolonner.
Kyrkorummets BÄNKAR är uppdelade i fyra kvarter, med sidogångar efter ytterväggarna. De har tidstypiskt utförande från 1901 med höga gavlar, men med färgsättning från 1998 med gråa gavlar samt röd sits och rygg.
ALTARUPPSATSEN i sk provinciell barockstil, med ursprung från 1697 och ombyggd 1762, är troligtvis utförd av Isac Schullström som är känd från många av stiftets kyrkor. Altartavlan visar Kristus på korset, omgiven av Maria och aposteln Johannes. På var sida om dessa ser vi en slät kolonn med korintiskt kapitäl och därutanför Moses med lagens tavlor och Johannes döparen. Staden Jerusalem bildar fondmålning till kalvariegruppen. Altartavlans övre del pryds av en bladkransad rundel i vilken ordet Jahve står skrivet. På vardera sida härom står putti, med pinoredskapen stege och kors, symboler för korsfästelsen. Överst tronar en liggande Kristusfigur med segerfana. Altaruppsatsen är frikopplad från ett nytt ALTARBORD, båda bakom en halvcirkelrund ALTARRING med balusterdockor. I koret finns en KORORGEL från 1979. Tak och korvägg är utförd med figurativa målningar av konstnär Tor Hörlin, 1932.
PREDIKSTOLEN, placerad på norra väggen, är i klassicerande stil med rak trappa, en sexsidigt bruten korg och en harmonierande baldakin avslutad med ett stort förgyllt lamm. Kyrkans äldsta inventarium är DOPFUNTEN. Den är medeltida och utförd av täljsten i två delar med cuppa och fot. Funten saknar uttömningshål och uppvisar stora likheter med en grupp norska dopfuntar.