Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG TÖCKSMARKS STOM 9:1 - husnr 1, TÖCKSMARKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TÖCKSMARKS KYRKA (akt.)
2002-10-11
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Korsformad timmerkyrka med entré via vapenhus i västtorn. Tresidigt avslutat korparti i öster och vidbyggd sakristia i nordost. Väggfasta, mot mittgången öppna bänkkvarter. Läktare i väster med orgel. Dessutom finns läktare i norra och södra korsarmarna. I koret finns en stor altartavla och altarring, predikstol på den norra sidan och dopfunt på den södra sidan. Korsarmarna täcks av tunnvalv som delvis är dekorerade med målningar från byggnadstiden. De panelklädda väggarna bryts upp av rundbågade, spröjsade fönster.
KYRKORUMMET täcks av trätunnvalv med slätpanel. 4 dragstag i långhuset och 1 dragstag i respektive korsarm, alla vitmålade. Taket är dekormålat i korsmitten målat med fyra trumpetande änglar. Även ovanför altaret och i kanterna mellan korsarmarna finns dekormåleri. Kraftig, gråmarmorerad takfot. Väggarna är klädda med slät panel och avdelad med bröstpanel. Övre delen ljus, mörkare grå bröstlist och under detta en ljusare grå bröstpanel. Väggarna bryts upp av rundbågade, småspröjsade fönster. De okopplade fönstrens innerbågar har vitt glas och är gråmålade med lasyrteknik. Långhuset har 4 fönster mot söder och 2 mot norr. Den södra korsarmen har 1 fönster mot väster och 1 mot öster samt 1 mot söder på läktaren. Den norra korsarmen har 1 fönster mot väster och 1 blindfönster mot öster (sakristian) samt 1 fönster mot norr på läktaren. På den västra läktaren finns dessutom 2 små fönster på var sida om orgeln.
GOLVET är lagt med breda plankor spikade med handsmidda spikar. Golvet ger intryck av att vara såpskurat. BÄNKKVARTEREN har samma golv som mittgången men gavlarna vilar på en ram som avdelar kvarteret mot mittgången. Gavlarna är mot mittgången marmorerade i grått och blått. Rygg och sits är målade i mörk rött medan spegel i ryggen, liksom psalmbokshyllan, är målade i rödorange. Ryggens baksida är grågrön med en blågrå överliggare. Korta, lösa, röda dynor ligger i bänkarna. DÖRRAR till vapenhuset är dubbla, av trä, gråmålade och försedda med tre marmorerade speglar. Till sakristian finns en enkeldörr, försedd med tre speglar. På långhusets västvägg finns klädavhängning i form av inmålade knoppbrädor i två nivåer. Här står också några lösa stolar.
KORET ligger i nivå med kyrksalens golv. Tresidig avslutning åt öster med stor altartavla. Framför altaret en delbar altarring. På var sida om altartavlan ett igensatt rektangulärt fönster med målade draperingar med knutar och bollfransar över. Dessa blindfönster är vitmålade och används som psalmnummertavlor. På södra väggen finns ett småspröjsat, rundat fönster. Kormatta av ull i röllakansteknik, tillverkad av Anette Hedlund, Östmark 2000. Ett gråmarmorerat piano, den gamla kyrkorgeln samt ambo av trä, inmålad i kyrkans färger finns också i koret. På väggarna lampetter från 1982. Litet dopbord på norra väggen med oval tavla av Paul Piltz från 1958. Altare av trä, med avfasade gavlar. Målat i ljust grått med blå kant. Antependiet hängs upp med krokar och ringar. Predikstol och medeltida dopfunt. Väggradiatorer. Ingång till sakristian på norrväggen.

ALTARUPPSATSEN är indelad i två, över varandra placerade våningar. Den övre delen från 1730, föreställer Kristus på korset med Jesu moder Maria och Maria Magdalena på respektive sidor. Denna bild är på yttersidorna flankerade av Moses med lagens tavlor till vänster och Aron med rökelsekar till höger. Dessa båda snidade figurer avskiljs från huvudmotivet med en spiralvriden, marmorerad och förgylld kolonn. Över denna del finns symbolerna för Hoppet och Tron samt över detta Lammet med korsfana. Hela altaruppsatsen kröns av en strålande, förgylld sol. Denna del av uppsatsen är märkt: "Förfäärdigad 1730. Dåvarande Praep & Pastor Sven Florelius. Ånyom Stofferad 1825 af Handl. Törnros." Den undre delen är tillkommen i samband med att den nuvarande kyrkan byggdes och tillverkades av Olof Persson från Kyrkebyn i Östervallskog. Även den innehåller sniderier föreställande bland annat Jesu dop och spiralvridna kolonner. Figurerna är här mer naivistiska och grovhuggna. Försedd med texten: "Dannemannen aflidne Anders Andersson i Dahl bekostadt nedre afdelningen av dena Altare-Tafla, och på Kyrkans, samt församlingens, jämte Dannemannen Sven Anderssons i Elofsbyn bekostad. Stofferad 1825. Dåvarnade praep. & pastor Mag. Herr N:L: Atterberg Comminister C. H. Borre kyrkvärdar Anders Hansson och Lars Andersson Ö. Bön. "
ALTARRINGEN har mot kyrksalen sju kanter och är delbar i lika många delar och försedd med öppningsbar grind mot norr. Framsidan är försedd med speglar och överliggare målad i brunrött. Knäfallet är klätt med blått tyg.
PREDIKSTOL från 1859, tillverkad av Anders Andersson i Stenbyn. Rak trappa och korg med blått ramverk och marmorerade speglar samt marmorerad ledare. Inget ljudtak. På väggen bakom predikstolen finns ett igensatt runt, spröjsat fönster. En bokhållare i form av en skuren, öppen bok försedd med änglahuvud.
LÄKTARE i väster med orgel. Barriären är rundad på mitten. Där försedd med halva balusterdockor mot en hel bakgrund. På respektive sida om denna rundning rak barriär försedd med marmorerade speglar. Ramverket är blått marmoreringarna i grått och blått. Överliggare också marmorerad. I norr och söder har läktarbarriärerna samma utförande. Dessutom dekorerade med varsin skulpterad ängel. Dessa läktare är försedda med nya trappor. På respektive läktare finns, intill det rundade undertaket en målad drapering med bollfransar, tofsar i blått och guld.
Tillbyggnad med SAKRISTIA uppförd 1980 med hel källare. Sakristian har betsat och lackat trägolv, väggar med väv målad i ljust aprikos och vitmålade skivor i taket. Möblerat med skrivbord och stolar, inmålade i rött och svart. Altare av trä med grå underdel och mörk skiva. Målat kors av trä står fritt på golvet bakom altaret i smideshållare. På golvet gamla kormattan i röllakansteknik, från 1943, ev tillverkad av Sterner, Töcksfors. Dörrarna här är nya spegeldörrar, vitmålade. 2 nya kopplade fönster på östra väggen, ospröjsade invändigt. Textilförvaring både i sakristian och i källaren. I utbygget finns också förråd, vindfång och HWC samt diverse förråd i källaren.
Tornets nedre plan innehåller VAPENHUS med betsat trägolv, mörkt grå golvsockel och väggar av gråmålad slätpanel. Taket av trä målat i ljust grått. Ny utåtgående, grönmålad dubbelport mot väster, med rundad överdel. De gamla portarna finns innanför, även de grönmålade, innåtgående. Båda paren dörrar har utåt snedställd panel, medan insidan har en stående slät panel. På golvet ligger en blå melerad heltäckningsmatta. Vapenhuset är möblerat med en kista och ett skrivbord med besöksbok.
ÖVRIGT - DOPFUNT av täljsten, daterad till 1100-talets mitt. Cuppan är fyrkantig med rundade hörn som nedåt övergår i fyra fristående ben. Runt cuppan löper en enkel bandornamentik. På benen finns två band som sammanstrålar mot golvet. Cuppan har centralt uttömningshål. Dopfunten står på en marmorerad sockel av trä. Ljuskrona av trä i två våningar. Lampetter av mässing från 1982.
OLOF PERSSON (1760-1830), "konstmästern i Kyrkebyn" var en förmögen, originell och sägenomspunnen bonde som kunde ta sig tid till sitt "älsklingsgöra" -att snida träarbeten i naiv stil. Han har gjort arbeten till bl a Järnskogs, Töcksmarks och Östervallskogs kyrkor. Även i de norska gränskyrkorna lär finnas utsmyckningar gjorda av Olof Persson. Han signerade sina verk med monogrammet OP . Han ligger begravd på Östervallskogs forntida kyrkplats i Kyrkobyn.