Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG FÅGELVIKS STOM 1:34 - husnr 1, VÄSTRA FÅGELVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA FÅGELVIKS KYRKA (akt.)
2002-10-03
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet är rektangulärt med ett förhöjt kor och ett smalare utbyggt rektangulärt altarparti. Rummet täcks av ett tredingstak i trä och koret upplyses av tre högsmala fönsteröppningar. Golvet är av trä, väggarna är putsade och kalkade vita med rosa bröstning. Fönsternischerna är drygt halvmeter djupa och rundbågiga med mångspröjsade glas. Bänkarna är uppdelade i fyra kvarter med början i anslutning till västläktarens främre del. De är ursprungliga men ombyggda och målade bruna i ekimitation. Samma typ av bänkar finns även på läktaren. Västläktaren har en rak barriär med långa liggande fyllningar i ramverk och bärs upp av fyra pelare, två runda och två halvt fyrkantiga med enkla kapitäl och kragning. En piporgel med 6-stämmor tillkom 1959, målad grön och beige. Sedan 1995 finns läktarunderbyggnader närmast fristående och klädda med panel. I väster finns garderob och toalett, i öster förråd med bland annat textilförvaringsskåp.
LÅNGHUSET har ett brutet gråmålat trätak i bredspånt med profil i spånten. Hög profilerad taklist målad i ljus och mörk grå ton. Väggarna är putsade och kalkade, vita med rosa bröstning, med höga drygt halvmeterdjupa rundbågiga fönsternischer. Golv av oljat trä, bred golvsockel för att dölja rördragning. Radiatorer under fönstren. Förhöjt korparti två steg. FÖNSTREN är smårutiga med blandat äldre och nyare glas. Bågarna är målade engelskt röda. Innanfönster. I vardera fönster sitter fyra svarta smidda ljusbärare av järn. I koret tre smalare rundbågiga fönster med diagonalställd spröjsning och centralt ovan dem ett runt dekorfönster med stjärnspröjsning.
Koret upplyses av tre högsmala fönsteröppningar med spröjs i diagonaler. Såväl altarprydnad som predikstol i nyklassicistisk stil är samtida med kyrkobyggnaden. INNERDÖRRAR målade i ekimitation. Ovan porten i västsidan finns ett överljus i form av ett lunettfönster. I gången framför denna port står kyrkans LJUSTRÄD. Fyra BÄNKKVARTER med början i anslutning till läktarens främre del. Öppna gavlar, skrank och bakstycken i korsgång och framtill. 38 bänkar i kyrkorummet. Bänkarna är ursprungliga men ombyggda. Målade bruna ekimitation på gavlarna. Grå rygg- och sittdynor och röda överliggare. Numrerade på gavlarna. Samma typ av bänkar finns även på läktaren, 8 st. Bänkvärmare.
KORET är förhöjt med trägolv. Såväl altarprydnad som predikstol är samtida med kyrkobyggnaden och troligtvis ritade av kyrkobyggnadsarkitekten. Altaruppsättningen som är placerad i korväggens nisch består av ALTARE med svängda sidor och hörn i bred pärlspånt och ett stort förgyllt träkors, ca 3 meter högt, med törnekrona. ALTARRINGEN är vitmålad och har liggande ramverk, svagt brutet i sidorna, med förgyllda blomsterdekorer i fyllningarna. Efter östra väggen finns PREDIKSTOLEN med baldakin i nyklassicistisk stil, målad tidstypiskt i vitt med förgyllningar, blå takhimmel och fondvägg. Takkors, förgylld sol i takhimmel, silverduva och bestrålat allseende öga på fondväggen. Fondväggen inramas av två pilastrar och korgen är smyckad med förgyllda palmbladskvistar, stentavlor, ankare och hjärta. Rikligt med förgyllningar, både på tak, korg och fot. Enklare trappskrank med förgyllningar på fyllningslister. I korets södra parti finns ett modernare DOPALTARE (1977) i svart blankslipad sten med text och dekor i guld. En tung skiva bärs upp av tre pelare symboliserande treenigheten. Över detta hänger en del av en i platteknik och renässansinspirerad ÄLDRE ALTARTAVLA från 1600-tals kyrkan. Dominerande röda och gröna kulörer med blåa inslag. Ovanför tavlan ett armlöst KRUCIFIX, ett torso, vilket dateras till 1200/1300 i gotisk stil och hänger på ett kors tillverkat under senare tid. Nästan all bemålning är borta. Framför står en praktfull DOPFUNT av täljsten av "Tunemästaren" med lock/tak utskuret ur hel ekstam. Funten är i ett stycke med närmast cylindrisk cuppa. Ornamentiken är rik med palmetter, bandflätor, spiraler, zig-zag ornament, bladslingor vridna i åttor avslutande med ormhuvuden mm. Nedsänkta partier är pikhuggna. Funten har centralt uttömningshål. Både funt och lock dateras till sent 1100-tal. På golvet står även en ÄLDRE PREDIKSTOL, daterad 1668, placerad golvstående snett framför dopaltaret. Predikstolen hör stilmässigt ihop med den gamla altartavlan och är utförd i platteknik. Två NUMMERTAVLOR från byggnadstiden.
ORGELLÄKTARENS barriär är enkel med långa liggande fyllningar i ramverk. Fyra pelare, två runda och två halvt fyrkantiga med enkla kapitäl och kragning, bär läktaren. Pelarnas bas är i höjd med bänkarna. Läktarbröstningen har måleri i eklasyr med gråvitmålade listningar och överliggare. Pelare under läktarna är gråmålade. Tak under läktare av panel, golv på läktaren av brädor. Bänkinredning lika kyrkorummet. Två större trearmade ljusbärare i bronserat trä sitter monterade på barriärens överliggare. Barriären är förhöjd med smidesräcke. PIPORGELN med 6-stämmor tillkom 1959, målad grön och beige. LÄKTARUNDERBYGGNADERNA är närmast fristående och klädda med panel. Nedre väggpartiet rosamålad, övre vit. Rummen har marmorgolv och vitmålade skivtäckta väggar och tak. I väster garderob och toalett, i öster förråd med bl a kyrkans textilförvaringsskåp. Vid passagen i öster finns ljud- och ljusskåp.
SAKRISTIAN har oljat trägolv, putsade väggar målade vita och rosa samt ett vitmålat brädtak. Rundbågiga fönsteröppningar i norr och söder med engelskt rödmålade bågar. Efter väggen i väster skåp till förvaring av böcker, korkåpor mm. Utgång östra väggen.
VAPENHUSET har skiffergolv, kalkfärgade vita putsade väggar och ett gråmålat brädtak. Längs östra väggen en sedan 1995 utförd inbyggnad med fyra betsade allmogedörrar döljande elektriska don och trappa till torn och västläktare. En gammal kyrkbänk, från 1600-tals kyrkan samt smideskors i järn på väggarna.
ÖVRIGT - På östväggen, ovanför ingång till sakristian har en del av en äldre TAVLA placerats. Den inramas av två pilastrar och en arkitrav. Det nämns att målningen är en altartavla och skänktes till kyrkan 1825. Motiv Änglar, Kärleken och Tålamodet, på sidan om det uppståndna undret. På samma vägg till vänster om sakristians ingång hänger en psalmnummertavla i guld och svart, krönprydd av solstrålar. Belysningen i kyrkorummet utgörs huvudsakligen av två större malmkronor för 30 ljus över mittgången samt en mindre malmkrona och en krona i bronserat gjutgods med prismor över koret. Längs väggarna finns vägglampetter med svart arm som bär upp vit kupa, 12 st 1959. I tornet två klockor. Storklocka från 1767, gjuten i Örebro. Lillklocka från 1200-talet helgad åt Jungfru Maria. Klockan har latinsk text. Kororgel av modell skolorgel 1920-tal, vitmålad med förgyllda detaljer. Var kyrkans huvudorgel före 1959. Piano, brun av modern typ, från 1971. Flygel, svart, från 1995. Takstolar och innertak isolerat med 20 cm mineralullsmattor.