Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG ÅRJÄNG 4:126 - husnr 1, SILBODALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SILBODALS KYRKA (akt.)
2002-09-17
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet består av ett rektangulärt kyrkorum med förhöjt kor i söder som avslutas med en tresidig absid. Läktare med orgel i norr och därunder inbyggnader för samlingsrum, sakristia, toalett och trappa till läktaren. Öppna bänkar som bildar fyra kvarter. Ingångar mitt för långhusväggarna. Kororgel i sydvästra hörnet av långhuset. Interiören har förändrats vid återkommande restaureringar under 1900-talet, mest genomgripande under ledning av arkitekt Einar Lundberg 1941-42. Sakristian, som dittills inrymts bakom altaret, flyttades då till inbyggnad under läktaren. Konstnären Gunnar Torhamn svarade för kalkmålningarna i koret och altarets utsmyckning i form av en skulptur föreställande "den gode herden". Dagens ljusa gråvita färgsättning med inslag av blått, rosa och träimitation tillkom vid restaurering 1998.
LÅNGHUSET har såpskurat golv av furu, vitputsade väggar och ett vitmålat trätunnvalv av ospontade brädor med en rosamarmorerad och förgylld profilerad taklist. Väggarna bryts upp av rundbågiga fönsteröppningar med gråmålade fönsterbågar, mångspröjsade med antikglas. Fönstren har dubbla bågar. Vid västra och östra ingångarna är vindfång anordnade. Samtliga innerdörrar av deuxbattangtyp är laserade i mörk träimitation. Ovan långhusdörrarna sitter runda fönster. BÄNKARNA är öppna och grupperade så att de bildar fyra kvarter; nio bänkar i vardera. I det främre östra kvarteret är två bänkar avkortade för att lämna plats runt predikstolen. Bänkarna är målade ljust vitgrå med mörkare grå överliggare och socklar samt svagt rosamarmorerade gavlar. Dynor finns, de är roströda. Långhusets golv är täckt av röda vävda mittgångsmattor av ulltyp från Kasthall. I långhusets sydvästra hörn står en KORORGEL från 1950-talet. Den är målad ljust vitgrå, med piporna i trä. LÄKTAREN i norr har en senklassicistisk ORGEL målad vitgrå med förgyllda detaljer. Läktaren har en barriär som är utbyggd mitt fram. Den bärs upp av kolonner, rosamarmorerade, på kvadratiska pelare, laserade i träimitation. Två runda fönster i norra fasaden på sidorna om orgeln. På den östra långhusväggen har ett guldförgyllt KORS med törnekrona och svepeduk hängts upp. Korset var före 1941 altaruppsats i kyrkan. Det inramades av en triumfbåge. Framför korset ett smitt ljusträd samt ett antal stoppade karmstolar. Runt dörren till sakristian sitter en rikt snidad och vackert bemålad PORTALOMFATTNING från den gamla 1600-tals kyrkan. Mitt emot sakristian står ett BOKBORD och ovan det hänger bevarade målade plank från den gamla kyrkan (troligtvis målade av Johan Grimskiöld 1768) samt två små gamla smidda kyrktuppar. Under läktaren till väster ett bord och stolar för barn samt klädavhängning. Från läktaren hänger två målade ljuskronor av trä.
KORET är förhöjt två steg och har lika trägolv, väggar och tak som långhuset. Mitt för korväggen öppnar en triumfbågeformad öppning upp till en nisch, en absid liknande utbyggnad där altare med altarskulptur är uppställd. Bågen flankeras av pilastrar med rosamarmorerade fyllningar. Nischen är utsmyckad med en himmelsmålning utförd i al-seccomålning av konstnären Gunnar Torhamn. ALTARUPPSATSEN består av ett rektangulärt ALTARE av trä. Det nås via tre trappsteg. Under fungerar altaret som ett skåp. På altaret står en monumental ALTARSKULPTUR snidad i trä av konstnären Gunnar Torhamn och förställande "den gode herden". Kristus framträder som en ung stark man bärandes på ett lamm, med två får vid sina fötter. Hans hår är förgyllt och klädesdräkten kort och orangeröd. På vardera sida om altaruppsatsen står två manshöga sjuarmade guldförgyllda ljusstakar av trä. En tresidig ALTARRING ramar in nischen. Den har en arkadliknande urmönstring, är målad ljust vitgrå med laserad träimiterad överliggare och med blåklädd stoppning över knäfallet. Viss förgyllning. Kyrkans PREDIKSTOL är placerad hängande, norr om ett korfönster, på östra väggen. Den är utförd i den senklassicistiska stil som kyrkans arkitekt C G Blom Carlsson odlade. Korgen är sexsidig, tillika överhängande baldakin. Korg och baldakin sammanbinds av en blåmålad vägg med strålande sol inramad av pilastrar tassliknande konsolavslut. Predikstolen är i huvuddel målad ljust vitgrå, har vissa listverk laserade i ljus träimitation medan andra lister och utsmyckningar är förgyllda. I korets vardera hörn, mot väster och öster, finns en KYRKVÄRDSBÄNK med dörrar. Mitt på dem, på pelare, är PSALMNUMMERTAVLOR placerade. De är rektangulära, med svart tavla och guldförgylld ram utsmyckade med parställda voluter på över och undersidan. Före 1948 fanns korfönster på den södra fasaden. I de öppningarna sitter två TRÄRELIEFER skildrande "Dopet" och "Nattvarden" utförda av Gunnar Torhamn. De är snidade i furu med förgyllda detaljer. DOPFUNTEN är placerad i korets västra hörn och är av täljsten i två delar, dateras medeltid. Kittelformad cuppa med rak undersida och med relativt kort, närmast cylindriskt skaft. Längs kanten spetsflikornament och under den en rundstav. Foten har rundad fotplatta och cylindriskt skaft. Saknar uttömningshål. Är placerad i korets västra del och står på en oktagonal träplatta. Dopfuntslock av ek, runt med vertikalgående åsar på den koniska översidan. Den ursprungliga krönande knoppen är borta och har ersatts av en senare svarvad i trä. Ingen datering. Dopfunten står framför ett vitmålat KREDENSBORD/DOPALTARE. I koret finns även ett blåmålat MOBILT ALTARE av trä, en AMBO samt en svart FLYGEL.
SAKRISTIAN har trägolv, vitmålade väggar och efter den norra väggen en skåpsinredning och toalett. Mitt emot sakristian ett SAMLINGSRUM med trägolv, vita väggar och trätak. Här förvaras kyrkans textilier i ett specialbyggt skåp. Bord, bänkar och stoppade stolar. Mellan sakristian och samlingsrummet ligger en förhall, ett NARTEX. Från förhallen finns trappa upp till läktaren samt en besökstoalett. I taket hänger en förgylld träljuskrona och runt dem glasänglar utförda av konstnär Inga Lena Klenell, Sunne.
VAPENHUSET är placerat i tornets bottenvåning. Det har skiffergolv, vitputsade väggar, fönster i väster och öster samt brunlaserade dörrar. Ovan vapenhuset ett tornrum som nås via läktaren.
ÖVRIGT - Under koret finns pannrum och förråd.