Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG FORSBYN 1:6 - husnr 2, SILLERUDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SILLERUDS KYRKA (akt.)
2002-09-23
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Det oktagonala kyrkorummet täcks av ett trätak i form av kryssvalv. Takets mittparti är förhöjt och omgivet av träkolonner. Väggarna är upptill slätputsade och nedtill försedda med gråmålad bröstpanel. Smala rundbågefönster i två våningar samt fyra stora runda fönster med färgat glas släpper in ljus från många håll. Läktare för kör och orgel finns i sydväst liksom över huvudingången i söder. En klassicistisk altaruppsats från 1903. Efter en renovering 1956-58 förlorade kyrkorummet sin karaktär av centralkyrka då predikstolen flyttades från sin plats över sakristian till en lägre och mer framskjuten placering. Likaså flyttades orgeln från sin läktare vid sidan av koret till bakre läktaren, vilken samtidigt avkortades. Innerväggarna målades om i en gråvit färg. Bänkarna målades samtidigt och dess placering ändrades.

KYRKORUMMETS tak utgörs av träkryssvalv som lyfts upp av 8 pelare av trä. Innertaket är klätt med bred pärlspont som är gråmålad. Ingångar till kyrkorummet finns från fyra håll, en via huvudporten i söder, två via trapphus i sydväst och sydost. Dessutom finns ingång via sakristia i nordväst. Innerdörrar av trä med utanpåliggande speglar, gråmålade. Innerdörr finns också till ett förråd i nordost (tidigare orgelläktaren). Från vapenhuset i söder leder en mittgång mot det något förhöjda korpartiet. De murade gråvita väggarna bryts upp åt alla fyra väderstreck genom flera ljusinsläpp. Dels genom rundbågade fönster i två våningar, dels genom fyra stora runda fönster. Fönsterbågar av trä, gråmålade försedda med blyspröjs och färgat glas. Fönstersmyg av puts i underkant är snedställd. Runt kyrkorummet finns en bröstpanel med speglar, gråmålad. Bröstpanelen fungerar också som ryggstöd till väggfasta gråmålade träbänkar som, förutom vid koret, går runt kyrkorummet. Den geometriska grundformen av den 8-kantiga centralkyrkan har motverkats genom en önskan att skapa ett långsmalt kyrkorum. Detta har skett genom mittgång med bänkar på var sida. I två utrymmen, ett i respektive väster och öster har textilförvaring respektive "rum" för ljusbärare mm anordnats. Detta förstärker intrycket av ett långsmalt kyrkorum. Trägolvet är lackat. I mittgången och längs ytterväggarna ligger en lös gångmatta av röd ull, punktvis fastsatt i golvet. Vid golvet finns gråmålad golvlist.
BÄNKINREDNINGEN har öppna bänkar från 1880-talet. Placering och utförande ändrades något vid renoveringen på 1950-talet. Bänkarna har gråmålade skurna sidostycken medan sits och rygg är ådringsmålade i brunt. En lös, blå-grå dyna samt bänkvärme under alla bänkar. Bänkarna runt kyrkan har gråa dynor. I kyrkorummet finns 460 sittplatser i 42 bänkar, dessutom 115 sittplatser i 12 bänkar på läktaren. KORET är förhöjt ca 15 cm från golvet och har lackat trägolv. Mot söder korskrank mot bänkkvarteren och mot norrväggen altartavla och framför den en rektangulär altarring, allt i tidstypisk klassicistisk stil. Altarring av svarvade, grå balusterdockor med förgyllda detaljer. Knäfall och överliggare klädda med grå sammet. Heltäckningsmatta framför altaret som är av trä och försett med lister vilka bildar speglar. Målat i gråvitt, guld och med bruna fält upptill. KORMATTA av ull i röllakansteknik. Geometriskt mönster i färgerna orange, rött, lila, grått och vitt. Tillverkad av Sofia Widén, Borlänge, 1958. Ambo i fura. 2 stycken korsstakar i koppar, tillverkade av Lars Holmström, Arvika, 1956.
DOPFUNT på korets östra sida. Från 1906 av täljsten och försedd med dopfat av nysilver. Ingravering: "Låten barnen komma till mig och förmenen dem icke ty sådana hörer Guds rike till". Dopfunt och -fat gåva till församlingen 1906. Ryamatta vid dopfunten av ull. Tillverkad 1984 av Dagmar Stahlén.

ALTARUPPSATSEN är nyklassicistisk med dubbla kolonner på var sida om altartavlan, de sammanbinds upptill av en arkitravgavel på var sida försedd med eldflammor och kröns av ett förgyllt kors. Allt målat i vitt och guld. Altartavla från 1903 av Wilhelm Dahlbom föreställande den korsfäste Kristus på korset. Under målningen; förgylld text på svart botten: "Så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde son på det att var och en som tror på honom icke ska förgås utan hava evigt liv".

PREDIKSTOL och LJUDTAK från 1887 i nyklassicistisk stil pryds av bågfriser och lövsågade ornament. Vid restaurering 1956-58 flyttades predikstolen från sin plats över sakristian till en lägre och mer framskjuten placering. Den står nu på fyra pelare och baldakinen hänger på järntenar från taket.

ORGELLÄKTAREN ligger i söder och hålls uppe av två pelare. Undertill är läktaren klädd med pärlspont, målad i gråvitt. På läktaren finns gradänger med ursprungliga bänkar och orgel mitt på läktaren. Tre bänkrader på var sida. Läktarbarriären är försedd med samma typ av bröstpanel som finns nere i kyrkan. På gavlarna försedd med järnräcke på grund av räckets låga höjd.

LÄKTARE i öster och väster med läktarbarriär med målningar från gamla kyrkan, troligen utförda av den kände kyrkomålaren Erik Joneaus.

SAKRISTIAN är belägen i nordöstra sidotornet. Möbleringen består av ett enkelt skrivbord med stol. Ett altare och knäfall vid den södra väggen klädda med linnedammast från Klässbols linneväveri, 1965. Innerdörrar av trä rundbågig mot kyrksal och rakt avslutad ytterdörr. Rektangulärt fönster med blyspröjs och färgat glas. Här fanns tidigare en trappa upp till predikstolen, men denna togs bort i samband med restaureringarna på 1950-talet.

VAPENHUSET ligger i söder och nås via en dubbel kopparklädd port från 1958. Golvet är lagt med en melerad plastmatta i grått. Väggarna klädda med vitmålad träpanel. Taket är klätt av gråmålad pärlspont. Innerdörrar av trä till förråd och handikapptoalett.

WC har plastgolv, målad väv på vägg och skivor i tak.

TRAPPHUS till läktare i sydväst och sydöst. Trappor av trä, med steg klädda med linoliummatta, räcke av smala svarvade balusterdockor, målade i gråvitt. Putsade väggar. Liten ljushållare av smide på räcket.

ARMATURER i kyrkan hänger 8 stycken ljuskronor av mässing. Under läktaren hänger 5 stycken mässingslampor av 1950-tals snitt. På väggarna väggkandelabrar av mässing, sammanlagt 10 stycken.

YTTERLIGARE INVENTARIER Äldre altartavla från den gamla kyrkan hänger på den nord-östra väggen. Denna altaruppsats är i två våningar försedd med snidade träfigurer och är troligen från 1770-talets slut.
DOPFUNT av täljsten i två delar från medeltiden. Den står uppställd i ett utrymme under västra läktaren.