Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG HOLMEDALS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, HOLMEDALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HOLMEDALS KYRKA (akt.)
2002-11-09
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet har ett förhöjt korparti som avdelats i ett smalare koravslut med flankerande biutrymmen, däribland för sakristia. Över koravslutet är taket slaget i ett vitputsat valv. Rummet i övrigt täcks av ett panelat tredingstak. Väggarna är vitputsade och golvet belagt med furutiljor. Efter taket löper en taklist dekorerad med tandsnitt i grått och guld. Långhusväggarna i söder och norr genombryts av rundbågiga fönsteröppningar med gråmålade mångspröjsade bågar och ytterligare rutindelning med blyspröjsning. Bakom altaruppsatsen i koret finns tre mindre bågformade fönster inramade av pilastrar och i mitten krönta av en strålande förgylld sol. Väggen är här fondmålad blå. Bänkarna är uppdelade i fyra kvarter, 8+8 8+8 st, så att det bildas en korsgång. Även efter ytterväggarna står fyra bänkar uppställda. I väster finns en läktare med orgel i senklassicistisk stil. Sex gulmarmorerade kolonner bär upp läktarbarriären som i mitten har en väderlåda. Under läktaren finns inbyggda rum; samlingsrum/brudkammare, toalett, förråd och garderob.
LÅNGHUSET är rektangulärt med entré från väster, norr och söder. Golvet nylades 1996 med furutiljor, väggarna är pustade vita och taket av tredingsform panelat och ljust blåmålat. Dörrbladen är uppdelade i tre fyllningar målade i grått, rött och beige. BÄNKARNA är uppdelade i fyra kvarter så att det bildas en korsgång. De är inte vägganslutna, målade i grått, vitt, blått och rött och har dörrar mot mittgången. Även efter ytterväggarna står fyra bänkar uppställda. I väster finns en LÄKTARE med ORGEL i senklassicistisk stil. Orgeln är från 1885, av orgelbyggare Zetterquist från Örebro. Den är målad beigevit med förgyllningar och tillbyggdes och utökades 1958 med ett ryggpositiv placerat i läktarbarriärens mitt. Sex gulrödmarmorerade kolonner med gråmålade fyrkantiga baser bär upp läktarbarriären som har fyllningar av liggande gulmålad panel avbrutna av räfflade pilasterfält. Räcket har förhöjts genom ett smidat svartmålat räcke. Läktaren har såpskurat golv och bänkar lika kyrkorummet, 2 korta och 3 långa på vardera sida om orgeln. Under läktaren finns inbyggda rum; samlingsrum/brudkammare, toalett, förråd och garderob. Rummen är byggda av panelade vitbeiga väggar och har vitmålade paneltak.
KORET har samma bredd som kyrkorummet och är förhöjt två steg. I öster finns en altarnisch skapad genom att det på sidorna placerats rum för sakristia och arkiv. Ett stort rundbågigt fönster på vardera norra och södra fasaden samt tre mindre rundbågiga fönster på östväggen. Bakom altaruppsatsen i koret finns tre mindre bågformade fönster inramade av pilastrar och i mitten krönta av en strålande förgylld sol. Väggen är här fondmålad mörkt blå. I nischens norra parti finns en PISCINA av kalksten infälld i väggen. ALTARUPPSATSEN är från 1728-54 i barock stil med ursprung från den timrade korskyrkan. Den är snidad i trä och rikt skulpterad, polykromerad och förgylld samt består av en övre målning förställande Kristi korsfästelse, dateras 1754, och en nedre målning föreställande Kristi dop, dateras 1728-29. Den nedre delen flankeras av spiralvridna kolonner, flankerad av Ödmjukheten och Kärleken. Det övre partiet flankeras av Moses med lagens tavlor och Aron. På altaruppsatsens sidor står vardera en ljusbärande ängel, daterade till 1755. Framför altaruppsatsen finns sedan 1995 ett MOBILT ALTARE som inramas av en tresidigt bruten ALTARRING med fyllningar dekorerade med förgyllda korsbildande sniderier och ett blått sammetstyg på knäfallet. I korets södra del finns ett SIDOALTARE med ett förgyllt kors med törnekrona framför en dopfunt. Sidoaltaret är byggt av trä 1996 och målat i grått, beige och blått med förgyllningar. DOPFUNTEN är av täljsten och dateras till 1200-talets början. Den är utförd i ett stycke med cylindrisk kuppa på ett något koniskt skaft. Mönster på kuppan med spetsflikornamentik och kraftig repstav. Funten har centralt uttömningshål. Den står placerad på ett oktogonalt podie målad beige. Ett dopfuntslock finns av träd, snidat 1936 och målat grått. Korset var ursprungligen altarutsmyckning i kyrkan. PREDIKSTOLEN är i nyklassicistisk stil, gråmålad med blåa speglar och förgyllda detaljer och ursprunglig i kyrkan. Den är monterad hängande på väggen med en 6-kantig korg, tillika baldakin. Under baldakinen en strålande sol och en försilvrad duva. Vid den norra väggen finns även en KYRKVÄRDSBÄNK målad lika kyrkorummets övriga. Ovan den är fyra träfigurer placerade, evangelister målade i vitt och guld samt en lillklocka. Två PSALMNUMMERTAVLOR sitter på östra väggen är till utförandet enkla, vitmålade med guldram.
SAKRISTIAN har skiffergolv och vitputsade väggar. Taket är av vitmålat trä och har en röd taklist. I den norra väggen ett kvadratiskt fönster. I rummets sydöstra hörn en inbyggd trappa. Ovan sakristian finns ett rum, bönerum med målning från 1941, utförd direkt på väggen. Målningen tros vara utförd av en okänd soldat, som fanns här under sin beredskapstid under andra världskriget.
VAPENHUSET har invändiga entrédörrar målade gråa. Golvet är lagt med skiffer, väggarna vitputsade, östväggen panelad och taket av vitlimmad panel. Efter den norra väggen löper en öppen trappa till tornet. Under trappan står en allmogebänk utplacerad. Efter den västra väggen finns två mindre förrådsutrymmen. Ovan vapenhuset ett tornrum med trägolv och vitlimmade putsväggar. Dörr ut till läktaren. Ovan tornrummet finns två plan innan lanterninen vidtar.
ÖVRIGT - Över mittgången två stora träljuskronor för vardera 16 ljus, elektrifierade. Långhusmattor består av rosaröda heltäckningsmattor. Två korstolar i barockstil med armstöd. Två kormattor av röllakanstyp. På långhusväggarna hänger tre större tavlor. En oljemålning med Getsemanemotiv och två porträtt över kyrkoherde Swen Florelius (1684-1742) och dennes efterträdare Nicolaus Johannis Insulander (1685-1749). Dessutom finns en målning över den gamla träkyrkan. Längst bak i kyrkan finns ett manöverskåp för ljus och ljudanläggningen. Spotlights på långhusväggarna som belyser koret. Stor vit högtalare mitt över koret.