Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTINEHAMN ÖSTERVIK 1:9 - husnr 1, ÖSTERVIKS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTERVIKS KAPELL (akt.)
2005-08-02
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING- Det stora rektangulära kyrkorummet i nygotisk stil har ett rakt avslutat kor i söder, i samma nivå som det övriga kyrkorummet, och ett utbyggt burspråk vid sydvästra hörnet, där sidoaltare och dopfunt placerats. Kyrkorummet har en öppen takstol viket gör att kyrkans tredingstak blir synligt. Kyrkan upplyses genom kopplade masverksfönster i västra och södra väggen. Mycket av kyrkorummets karaktär skapas genom det rikt utsmyckade taket med nygotiska snickeridetaljer.
ALTARET är placerat framför ett stort tredelat fönster mot söder med utsikt över Varnumsviken. Altaret som tillkom vid renoveringen på 1960-talet var vid inventeringstillfället täckt med antependie, altarbrun och altarduk. Altarbrun är komponerad av Ethel Halvarsson-Andersson 1969. På altaret är sex ljusstakar i polerat järn placerade och ett krucifix i trä. Ljusstakarna är utformade av skulptören Eric Rafael-Rådberg. Framför altaret vid fönstret är en glasmålning föreställande Kristus med törnekronan placerad. Glasmålningen är utförd av Hugo Schultz, Kristinehamn.
På var sida om altaret är PSALMNUMMERTAVLOR med vit ram, svart botten och metallsiffror fästa. Framför altaret är en ALTARRING placerad. Altarringen är utförd i trä med vitmålade balusterdockor och dess knäfall är klätt med grått tyg. Bredvid altarringen är en stor AMBO från renoveringen på 1960-talet placerad. Den är tillverkad i trä och masonit, försedd med speglar och delvis ekådrad. Bredvid ambon är tre golvljusstakar placerade. På den östra sidan om altaret syns den tidigare kyrkporten med inskriptionen "Waren ordets görare och icke allenast hörare" över dörröppningen.
DOPFUNTEN som tillkom vid 1960-talet är placerad i tornutbyggnaden vid rummets sydvästra hörn intill koret. Den är utförd i ek med en dopskål i patinerad koppar med inskriptionen "Låten barnen komma till mig". Dopfunten är placerad på en ryamatta. DOPALTARET intill är utfört i trä och masonit och delvis ekådrat. På altaret har ljusstakar i sterlingsilver från 1968 och en Kristusstaty i vit sten placerats. Ovanför altaret hänger en tavla av Jenny Nyström.
I kyrksalens östra vägg finns två ingångar från intilliggande förhall respektive sakristian. Dörrarna vid ingångarna är av ek och har tillhört örlogsfartyget Äpplet, som sjönk i Dalarö hamn 1676. Kapellets grundare greve Rudolf Adlersparre införskaffade dörrarna när kapellet skulle byggas. Ovanför ingångarna till kapellsalen finns två balkonger som vilar på träkonsoller. Den bakre, som har en barriär av gjutjärn, används som ORGELLÄKTARE för en mindre tramporgel i jugendstil. Den främre balkongen, med träbarriär, fungerar som PREDIKSTOL. På en takkonsoll ovanför predikstolen hänger en duva. Predikstolsbalkongen nås via en spiraltrappa i sakristian.
Kyrkorummets golv är belagt med kalksten som lagts i rutmönster med grå och röd sten. Väggarna har en målad slätputs, där nedre delen har en målad bröstning i grönt och brunt med speglar och övre delen är vitmålad. Taket i tredingsform har synliga takstolar med nygotisk dekor. Taket bryts upp av trekantiga takkupor, tre i vardera långsidan och en i vardera kortsidan. Som tidigare nämnts finns ett tredelat fönster framför altaret. I västra långväggen sitter tre tvådelade fönster i gjutjärn och i tornet finns tre mindre fönsterpartier vardera bestående av fyra lufter i gjutjärn krönta av ett fyrpass.
BÄNKAR i trä är placerade med ena gaveln mot västra långväggen. Bänkarna är ekådrade och av två olika typer. De bänkar som finns i kyrksalens bakre del är längre än de främre. Några bänkrader har även placerats mellan dörrarna mot östra väggen. I taket hänger två olika typer av ljuskronor i mässing. De två äldsta införskaffade Adlersparre från judiska synagogan i Stockholm när den skulle rivas 1868 och de tre modernare mässingskronorna tillkom efter renoveringen på 1960-talet.
En elektrisk orgel är placerad på västra sidan om koret och har ersatt den gamla pedalorgeln som är flyttad till församlingssalen. Vid väggen intill orgeln är en änglastaty i gips placerad. Under predikstolen finns en svart flygel.
1977 skänktes en tavla av den italienska konstnären Carlo Maratti (1665-1713) till församlingen. Tavlan, med motivet av jungfru Maria och Jesusbarnet, är placerad på kyrkorummets bakre vägg. Mellan fönstren i den västra långväggen hänger två kyrkskepp.
På motsatt sida om hallen finns en stor FÖRSAMLINGSSAL som längre tillbaka i tiden användes som skolsal. Salen har ett lackat furugolv, ljusgröna väggar, panelklätt vitmålat tak med synligt brunt bjälklag som bärs upp av en träpelare mitt i rummet. Församlingssalen är möblerad med äldre möbelgrupper och inrymmer delar av ett bibliotek, äldre musikinstrument, knappsamling mm. Några av bokskåpen med glasdörrar har ursprungligen stått i Gustavsviks herrgård. På väggen hänger bl a porträtt av kapellets grundare Rudolf Adlersparre och hans maka Ida och en knapptavla tillverkad i Ljungby i Småland 1902 av tretusen militärknappar från småländska regementen föreställande svensk-norska riksvapnet med Kung Oscar II:s valspråk "Brödrafolkens Väl". I taket hänger mässingskronor. I församlingssalens golv syns spår efter de två järnkaminer från Bolinders i Stockholm som värmde upp rummet under skoltiden. Mot hallen finns två portar med pardörrar i ek och över dörrarna står skrivet "Gud allena äran" och "Salige äro de renhjertade ty de skola se Gud".
HALLEN består egentligen av en yttre hall och en inre sal. Den inre salen inrymde från början skolbiblioteket. På golvet ligger lackat tegel med trösklar i kalksten. Kalkstensplattor i golvet visar platsen för tidigare eldstäders placering mm. Hallens väggar är vitmålade och snickerier som dörrfoder och lister målade i brunt. I inre salen sitter bruna takplattor utformade av Rafael-Rådberg medan den yttre hallens låga tak har synliga takbjälkar och ett vitmålat tak. Vid porten finns ett vindfång i brunt trä och glas. I den inre salen finns en äldre möbelgrupp, bokskåp och i taket hänger en takarmatur i jugendstil. Lampan är tillverkad av Holger Frisell, Kristinehamn efter en äldre förebild. Här inryms även kapprum, toaletter och en trappa upp till orgelläktaren i kyrkorummet. Från den yttre hallen nås sakristian. Från spiraltrappan i sakristian nås predikstolen och ett utrymme som används för bokförvaring.
Från den inre hallen leder en smal trappa ner till de välvda rummen i KÄLLAREN. Här finns i souterrängvåningen mot väster ett matsalsrum, ett bevarat undervisningskök och ett modernare 1960-tals kök.