Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE BY 1:2 - husnr 1, BY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BY KYRKA (akt.)
2002-05-30
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Enskeppig salkyrka i sten med ingång genom tornets vapenhus i väster. Tresidigt avslutat, något förhöjt korparti. Läktare i väster med orgel och läktarunderbyggnad. Öppna, gavelförsedda bänkar i fyra kvarter. Lackat trägolv. Vitputsade vägar som bryts upp av rundbågade fönster, portar med kraftiga omfattningar i söder och norr. Tak av blågrått tunnvalv.
LÅNGHUSET - Golvet är lagt med betsade och lackade smala brädor. Väggarna är putsade och vitmålade och försedda med en brunmålad bröstpanel av skivmaterial som går upp till fönstrets undre kant. Panelen som sträcker sig runt hela kyrkorummet följs av en blågrön golvsockel. Innerdörrar till portar i söder och norr är rundbågade och försedda med en kraftig list. Dörrbladen är indelade i tre speglar och är liksom listen målade i grågrönt. De höga, rundbågade fönstren är grönmålade och indelade i sex bågar om vardera fyra rutor. Fönstrens övre del är mönsterspröjsad. Ovanför dörrarna i norr och söder finns runda fönster. Taket består av ett trätunnvalv, målat i blågrått. En vit rikt profilerad taklist går kring hela väggen. Fem stycken tredelade draglinor av järn målade i takets blågrå färg håller ihop konstruktionen. Kyrkorummet lyses upp av två kronor över mittgången, två mindre kronor över de två bakre kvarteren samt mässingslampetter på ytterväggarna och plafonder under läktaren. Till detta kommer diverse spotlights som bland annat lyser upp altartavlan. BÄNKINREDNINGEN består av öppna bänkar från 1933. De är målade i grågrönt medan gavlarna är målade med brun ram, grå list och brunröd ekimitation i spegeln. Lösa dynor i gångmattans röda färg. På kyrkorummets väggar hänger ett TRIUMFKRUCIFIX av trä. Troligen norskt arbete från 1200-talets slut. Märkt 1645, vilket troligen skedde efter en ommålning, samt tre stycken EPITAFIER: Sass, Bagge och Nieroth. Två stycken NUMMERTAVLOR på den norra hänger framför predikstolen, medan den södra hänger på bortre sidan av söderväggens östligaste fönster. Tavlorna har vit botten med snidad och förgyllt ramverk.
KORETS golv, som ligger två steg ovanför långhusets golv, är slipat och lackat. På golvet ligger en matta i röllakans teknik med färger i blått, rosa, grönt och natur. Fönstren i koret på respektive sidor är motivmålade. ALTARE av trä. Antependierna har hänganordning med knappar och hakar. En ALTARTAVLA föreställande Jesu bergspredikan med Jesus står på en klipphäll och många människor som står runt hans fötter, allt mot en mörkt blå bakgrund. Tavlan utgörs av en triptyk där de två sidostyckena går att stänga. Tavlan som är målad av Gunnar Torhamn skänktes 1933 av Stor Johan. ALTARRINGEN är helt slät och rektangulär med mjuka hörn. Klädd med skiva, målad i gråblått och försedd med stoppat knäfall klätt med rött sammetstyg. I korets nordöstra del finns fyrkantig dopfunt av sandsten från 1933. Text på funtens framsida: "Låten barnen komma till mig och förmenen dem icke". På golvet framför ligger en ryamatta i blått, rostrött, vitt och grönt. Här står också en ljusbärare av svart smide. I korets sydöstra del står en omålad KORORGEL. Här finns också en svart FLYGEL, samt tre rader med lösa stolar. PREDIKSTOL och baldakin från 1600-talet. Till formen sexkantig och försedd med plattskuren och målad dekor fördelad i fyra speglar som avdelas med små kolonner med marmoreringar och förgyllningar. Motiven på bilderna utgörs av Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Predikstolen hänger på den norra väggen och vilar på ett fundament mot golvet. Även baldakinen är sexkantig. Försedd med skuren dekor såväl upptill som nertill. Invändigt finns belysning. Predikstolen och baldakinen återinsattes vid renovering av interiören 1933.
Bakom koret ligger SAKRISTIAN som nås via dörr bakom altartavlan. Golvet är lagt med brädor, betsat och lackat. På golvet ligger en grön röllakansmatta. Väggarna är putsade och vitmålade. Porten i södra väggen är rundat upptill. På östra väggen finns ett bemålat, spröjsat fönster. Motiven i de nio rutorna föreställer: Ansgar, Olaus Petri, Birgitta, Gustaf Adolf, Havkin Spegel, Elfstadius, J-O Wallin, Esaias Tegenér och Nathan Söderblom. Avbildningarna är alla klädda i tidstypiska kläder och har personliga ansiktsuttryck. Konstnären är okänd. Under fönstret finns ett litet altare i muren. Framför ligger en liten ryamatta i brunt och vitt. Det platta brädtaket är målat i en blågrå nyans.
VAPENHUSET har ett lackat trägolv med lös heltäckningsmatta. Tre trappsteg leder upp till kyrkorummet. På var sida om trappan finns svarta smidesräcken. Vid norra väggen finns en rak trätrappa upp till orgelläktaren försedd med räcke av grågrönmålade snedställda vertikala spjälor. Väggarna är putsade och vitmålade. Rundbågade fönster i söder och norr bryter upp muren. Under fönstret i söder står en bänk målad i grågrönt. Dubbeldörrar mot ytterporten har tre speglar, varav den översta är glasad. Dubbeldörrar in till kyrkorummet har tre speglar var. Målade i grå-rosa marmorering. Trätaket är målat i blågrått. I vapenhuset finns kort- och bokställ i ekfanér.
LÄKTAREN bärs upp av sex par marmorerade kolonnpar. Fyra par är fristående medan ett par är inbyggda mot väggen till vapenhuset. Basen, ca 60 cm, är marmorerad i mörk brunt, skaftet är marmorerat i grönt. Kapitälen är doriska och målade med bland annat en förgylld krans. På läktarens södra sida finns fem bänkrader från 1930-talet bevarade. De är vända mot kyrkorummet och försedda med gavlar, målade som i långhuset. På den norra sidan byttes bänkarna till "biografstolar" vid renoveringen 1983. Det finns fyra bänkrader i gradäng, vända mot orgeln, de är klädda i ett röd-orange tyg. På läktaren finns dessutom ett rum på vardera sidan. Dessa består av stora, ljust betsade "lådor" som går upp i höjd med takfoten. Rummet på norra väggen används av kören som omklädningsrum, där förvaras också deras kåpor. Det södra rummet är vaktmästarens omklädningsrum. Här finns också en lådhurts för förvaring av bland annat antependier (tillverkad av Mats Persson i Tveta 1997). Golvet på läktaren är täckt av en rödorange heltäckningsmatta, förutom vid träbänkarna där trägolvet är synligt. ORGELFASAD i klassicistisk stil tillverkad 1861. Orgeln, som tillkom samtidigt, byggdes om 1932 av orgelbyggare Hammarberg. Renoverades 1980. En LÄKTARUNDERBYGGNAD tillkom 1983 och innehåller på norra sidan ett litet andaktsrum / brudkammare med altare samt ett HWC. Den södra sidan innehåller kapprum och förrådsutrymmen. Golven här är slipade och lackade. Nya dörrar av trä är försedda med tre speglar och marmoreringar i grå-grönt med list i orange och ramen är ådringsmålad i en ljusare grön kulör. Väggarna i underbyggnaden är klädda med vitmålade vävtapeter, medan de mot kyrkorummet är klädda med lasyrmålad slätpanel. Taken klädda med vitmålade brädor.
TORNET har sex våningar med trägolv och stabila trappor. Väggarna är från 2:a våningen oputsade med synlig natursten.