Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE GILLBERGA PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, GILLBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GILLBERGA KYRKA (akt.)
2002-10-14
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Den ljusa salskyrkan har ett avsmalnat och rakt avslutat, något förhöjt korparti med altaruppsats från 1600-talets mitt. Ett gråbeige trätunnvalv täcker taket och vid norra sidan finns en predikstol från 1736. Tre bänkkvarter med vägganslutna bänkar, mot mittgången försedda med gavlar. En läktare i väster med läktarunderbyggnad.
KYRKORUMMET har ett golv av lackade brädor. I mittgången ligger en blå mittgångsmatta, av typ heltäckningsmatta, kantad. En grågrön golvlist går runt hela kyrkan. Väggarna är försedda med en bröstpanel av skivmaterial, målad i grått. Denna avslutas upptill med en grågrön list. Resten av väggytan är putsad och avfärgad i vitt. På väggarna finns 14 lampetter av mässing. Dubbla, smala dörrar av trä mot vindfång i söder, försedda med tre speglar och målade i grått och grönt. Ovanför dörren finns sedan något år en skuren och målad trärelief som eventuellt tidigare suttit på altaret. ´Den är försedd med texten: "Allt det I gören med ord eller gerning, det gören allt i Herrans Jesu namn Col 3:17". I väster dubbla innerdörrar av trä, försedda med tre speglar målade som övriga dörrar. På norra sidan finns fyra stycken fönster och på södra sidan tre. Fönstren, som har dubbla rundade bågar, är spröjsade i sex rutor, ej kopplade. Karmarna sitter i muren som bildar en relativt kraftigt sluttande nisch. Karm och båge är målade i grågrönt. En profilerad taklist målad i två gröna nyanser. Taket består av ett trätunnvalv av slätpanel, vilket är laserat i en beige ton. Två stycken tvådelade dragstag, målade i grått. Bänkarna från 1941 ansluter mot yttervägg och är indelade i tre BÄNKKVARTER. I söder fördelat på sju respektive tolv rader med tvärgång emellan, på norra sidan finns 20 rader. Bänkarnas hela ryggar är målade i gulbeige, sitsen har en grön lasering och gavlarna mot mittgången är försedda med speglar och täcklaserade i brunt, gröngrått och gulbeige. Lösa tvådelade sittdynor i brunt. Mässingskronor över respektive bänkkvarter.
Det något smalare KORET har ett lackat trägolv och är förhöjt ett steg. Det är försett med två fönster, ett i söder respektive norr. I östväggen finns en bågform markerad bakom det fristående altaret. Bågen markerar den träskärm som tillkom 1731-33 vilken avgränsar sakristian som är inrymd i absiden. Vid en genomgripande ombyggnad 1731-33 raserades den ursprungliga triumfbågen och skiljeväggen för sakristian tillkom. Bröstlisten är liksom i långhuset gråmålad, men här försedd med speglar. ALTARTAVLAN är skänkt år 1665 av majoren Sven Persson Hildring och hans hustru Margareta Roos af Hjälmsäter. Den är uppbyggd i två våningar. Den nedre utgörs av en stor målning, föreställande Korsfästelsen, flankerad av fyra mindre målningar med de fyra evangelisterna. På listen ovanför tavlan finns i mitten två målade vapensköldar som syftar på altartavlans givare. I uppsatsens övre del finns i mitten en framställning av Kristi gravläggning omgiven av två arkader med rik dekor i plattskärning och med målningar förställande Moses och Aron. Uppsatsen avslutas upptill med en målning föreställande Kristi himmelsfärd samt en skulpterad änglabild. Denna ängel, samt de skulpterade "vingarna" och palmkvistarna som omgärdar altaruppsatsen, tillkom 1804 och utfördes av bildhuggaren Erik Grund , Karlstad. ALTARE av trä, målat i grått. Färgbortfall avslöjar en underliggande blå färg. I altaret finns ett förvaringsskåp med dubbla dörrar mot öster. Upphängning av antependierna sker med kardborreband. ALTARRINGEN är rundad och består av svarvade ballusterdockor målade i brunt och försedda med gulddekor. Överliggare av brunmålat trä och knäfall klätt med blågrönt tyg. Innanför altarringen en heltäckningsmatta. Framför denna en kormatta av ull i röllakansteknik, signerad EHA 1975. Dominerade färger är blått, lila, rosa och grönt. I koret finns två kyrkvärdsbänkar med gavlar, målade som övriga bänkar, två karmstolar i barockstil, från 1700-talet, försedda med sniderier och klädda med lädersits samt en svart flygel. En ambo av fura, lackad, står också i koret.
Framför koret på norra väggen står PREDIKSTOL tillverkad 1736 av bildhuggaren Nils Falk och målad åtta år senare av målaren Hans Georg Schüffner. En rak trappa med helt räcke leder upp till den 8-kantiga korgen som vilar på en 8-kantig pelare. Korgen pryds av figurer föreställande Kristus och de fyra evangelisterna. På baldakinen står en skara änglar som bär passionsredskapen. Predikstolen är dessutom rikt smyckad med olika slags ornamentik och dess dominerade färger är brunt, guld, rött och blått. På predikstolen står ett timglas med tillhörande ställ av skulpterat och förgyllt trä, skänkt 1773 av häradshövdingen Knut Lilljebjörn på Odenstad.
På södra väggen vid gränsen mellan långhus och kor finns en DOPFUNT som är ritad av arkitekten Einar Lundberg och tillkom vid renoveringen 1941. (Rester efter äldre dopfunt finns i kyrkan ägo. Fragmenten består av delar till två täljstens dopfuntar från medeltiden. Den ena av dessa stod i kyrkan fram till slutet av 1700-talet.) Här finns också ett DOPALTARE av trä. På väggen ovanför en oval tavla försedd med förgylld ram, målad av Olle Hjortzberg 1948.
SAKRISTIAN i absiden nås via gammal trädörr bakom altartavlan. Golvet är lagt med en brun heltäckningsmatta och väggarna är putsade utom åt väster där en trävägg utgör avskärmningen mot kyrkorummet. Stora träskåp i gustaviansk stil målade i gråblått. Ytterdörr av trä i öster som har tre speglar, är målad i grågrönt samt försedd med överljus, med en rundad form upptill. Fönster i söder av trä målat i gråbeige. Spröjsat i fyra rutor ej kopplat. Taket är putsat och har hjälmform i öster, dvs tak och vägg går samman i en bågform. Litet altare av trä med broderat antependium. I sakristian finns också tre lampetter av mässing samt äldre skrivbord och två stolar, målade i blått.
LÄKTARUNDERBYGGNADEN bildar ett förrum mellan vapenhuset och kyrkorummet. En klistrad heltäckningsmatta ligger på golvet. Väggarna mot vapenhuset är putsade medan de mot kyrkorummet är klädda med skivor. Likaså är taket klätt med skivmaterial och målade i en beige-vit ton. Dubbeldörrar av trä mot kyrkorummet, försedda med tre speglar och målade i grågrönt. Dessutom två släta enkeldörrar, en åt vardera söder och norr, målade i grågrönt. Mot norr ett förråd och en WC med sluten tank. Golv av linolium, väggar av målad väv och skivor i taket. Mot söder ett förrådsrum. Två trappor leder upp till läktaren. Stegen är lackerade och täckta av en bastmatta vävd i gåsögonteknik. Trappräcket är försett med smala ballusterdockor vilka är målade i grågrönt med en marmorerande effekt. På väggarna hänger fyra gamla svarta bössor i plåt.
VAPENHUS inrett i tornets bottenvåning. Golv av skifferplattor med nålfiltsmatta. De murade väggarna är vitputsade och försedda med två rundbågade fönster. Enkla gråmålade bågar av trä, försedda med sex rutor. Rak entréport av trä och rundbågade dubbeldörrar in till läktarunderbyggnaden. På var sida om denna port finns äldre träportar uppsatta på väggen. De är funna i ett dike för många år sedan och skall enligt uppgift utgöra kyrkans äldre portar. En brant brunlaserad trätrappa leder upp till tornets övre våningar. I söder två brunlaserade förvaringsskåp, ett på var sida om fönstret, försedda med dörrar, med samma målningsbehandling. Tak av slätpanel, vitmålat. TORNRUMMET nås via brant trappa från vapenhuset. Gammalt trägolv, putsade väggar och trätak.
ORGELFASADEN med den solfjäderformade överdelen är från 1892, troligen efter ritning av arkitekten HT Holmgren. Den belyses idag av sex stycken spotligts som sitter infällda i trätunnvalvet. ORGELVERKET är tillverkat av E A Setterkvist & Son, Örebro och utökades 1947 av O Hammarberg, Stockholm.