Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HAGFORS GRINNEMO 1:296 - husnr 12, SANKT OLAVS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SANKT OLAVS KAPELL (akt.)
2005-06-27
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kapellsalen utgörs av ett relativt litet rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat kor i söder. Taket är invändigt svagt brutet vilket ger det formen av ett fyrdingstak. Interiört domineras kyrkorummet av de ljusa laserade träpaneler som väggar och tak är klädda med och en med blomsterslingor dekorativt bemålad bröstpanel. Hela rummet har samma golvnivå och golvet är belagt med brädor.
I kapellets kordel står ett flyttbart ALTARE i fura placerat mot väggen. Framför altaret finns en flyttbar ALTARRING i lackad fura, som består av kopplade knäfallsbänkar klädda med beige tyg. Ovanför altaret finns ett sexkantigt glasmosaikfönster med blyspröjs föreställande Kristi lidande på korset och en duva. Fönstret är tillverkat av NP. Ringström 1982.
På höger sida om altaret är DOPFUNTEN placerad. Dess fundament är utfört i fura medan cuppan är tillverkad av mässing och daterad 1988. Dopskålen i glas är från Kosta.
I kapellsalen finns inte någon predikstol eller ambo. En ljusbärare i smide med väggfast bössa har placerats till vänster om altaret.
I kapellsalens nordöstra hörn, vid den bakre väggen, är ORGELN placerad. Den har fyra stämmor, en manual med pedal och är utförd i lackad fura och har ett modernt formspråk. Orgeln är tillverkad av orgelbyggare Gunnar Carlsson, Borlänge 1987.
Långhuset är möblerad med kopplade lösa STOLAR i bok med snörflätade sitsar. De är placerade i två kvarter på var sida om en mittgång. Mittgången är belagd med en rosa nålfiltsmatta. Över stolarna hänger mässingsarmaturer utformade av kapellets arkitekt Jerk Alton.
Golvet är belagt med lackade brädor av furu. Väggarna är klädda med slätpanel. Upptill är panelen stående och ljust laserad, nedtill liggande och bemålad med blomsterslingor. Dekorationerna efterliknar väggmålningarna i Ekshärads kyrka. Blomsterslingorna är utförda i färgglada nyanser på vit botten. Den stående och liggande panelen avdelas med en bröstningslist målad i brunbeige kulör. Panelen fortsätter även i det tresidigt avslutade i koret. Golvsockeln är målad i en brunbeige kulör. Taklisten är laserad och marmorerad i en grå kulör. Målningarna är utförda av R. Wallström 1984. Taket är klätt med en vitlaserad slätpanel.
I FOAJÉN är timret till de angränsande byggnaderna synligt. De övriga väggarna är klädda med slätpanel. Byggnadens ekonomidel kan avgränsas genom en vikvägg. Golvet är belagt med lackade brädor och taket panelklätt och ljust laserat. En glasad pardörr leder in till kapellsalen. Takarmaturerna i mässing är tillverkade av Lars Holmström i Arvika. Foajén är möblerad med stolar i bok med snörflätade sitsar. I EKONOMIBYGGNADSDELEN inryms bl a toaletter, bårhus och andra ekonomiutrymmen. I bårhuset finns plats för sex kistor.