Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HAGFORS TORNSPIRAN 3 - husnr 1, HAGFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HAGFORS KYRKA (akt.)
2004-10-04
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Rektangulärt kyrkorum täckt av ett spetsbågevalv med takfönster i takfotshöjd. Ett lägre och smalare kor avdelas från kyrkorummet med en spetbågeformad triumfbåge. I koret finns ett modernt fristående altare samt ett äldre altare i nyklassicistisk stil mot östväggen,. Läktare i väster som bärs upp av svarvade pelare. Öppna fristående bänkar. Färgsättningen är hållen i en varm röd färg med inslag av

KYRKORUMMET har GOLV av oljade brädor. I kvarteren ligger brädorna från söder till norr, i mittgången ligger de från väster till öster. Mittgångsmatta utgörs av en gråmelerad matta av heltäckningstyp. VÄGGARNA är klädda med skivor och målade i en svag beige-aprikos färg. I höjd med fönstrens underkant delas väggen med en turkos list som löper runt hela kyrksalen och i koret. FÖNSTREN är rundbågiga och sitter i grupper om fyra med en rektangulär, profilerad och rektangulär omfattning. De gråmålade bågarna är spröjsade med trä och bly och försedda med gröntonat glas. Ovanför fönstren, i höjd med takfoten, finns i svagt rutiga, guldfärgade takkupor, parställda fönster med färgade rutor. Omfattningarna är gulmålade med röda inslag. TAKET har spetsbågeform med synlig takstolkonstruktion och är klätt med vitmålad slätpanel. Två dragjärn målade i vitt. Taklist målad i ljusblått. Träinklädd takfot målad i gult. ÖPPNA BÄNKAR är fördelade på två kvarter med bänkskrank mot koret, fördelade så att mittgång och sidogångar bildas. Bänkarna, som är målade i grönt och brunrött har rektangulära gavlar med spegelfyllningar. Insidan av bänken och fotbrädan är målad i brunrött. Psalmbokshylla, sits och ryggens insida är brunröd. Gavlarna har grönt ramverk med list i ockra och rödbrun spegel, överliggare i grått och guld, sockel målad i svart. Lösa dynor i rosa ton. Över bänkkvarteren hänger fyra större och två mindre mässingskronor. Mässingslampetter på väggarna.
KORET är förhöjt två steg och är på mitten utbyggt utanför triumfbågen mot kyrkorummet. På norra sidan finns ingång till sakristia och på den södra sidan finns tre rundbågade fönster inom en omfattning. Valvbågen är mot kyrkorummet målad 1980 av Marianne Nordström, Alsike. Motivet är Pilgrimsvandringen och beskriver kyrkoåret och några av kyrkorna längs vägen mot Nidaros. I valbågen hänger ett krucifix från 1984 av konstnären Eva Spångberg. En modern ALTARRING från 1984 avdelar koret från kyrkorummet. Den har stoppat knäfall med rosa tyg, vertikala, rödbruna stolpar med förgyllda detaljer och en överliggare av trä. Altarringen är delbar och möjlig att plocka bort vid olika tillfällen. Ett ALTARE från 1984 står mitt i koret, versus populus. Altaret är av trä med en skiva täckt av glas samt fyra med krysslag och ett femte stödben. Hela altaret är målat i vinrött/rödbrunt. Mot östra väggen står det gamla altaret i nygotisk stil. Det har grått ramverk med vita fyllningar och är dekorerat med förgyllda detaljer, bland annat bägare och kors med bibel. ALTARTAVLA utgörs av en oljemålning av T Nordenberg från 1936. Bilden föreställer Kristus som välsignar brödet. Kristus som finns på den vänstra sidan av målningen har vit klädedräkt och röd mantel och omges av ett ljust sken. Framför honom står två män och en kvinna mot ett grönt draperi på den högra sidan av bilden. Målningen omges av ett gråmålat ramverk av två pilastrar med korintiska kapitäl som bär upp en öppen trekantsgavel försett med ett förgyllt kors med strålar och förgyllda akantusslingor. I trekantsgavelns bas finns IHS och dekorationer av i form av vindruvsklasar och blad mm. PREDIKSTOL på korets norra sida är fristående med ny svängd trappa med heltäckningsmatta från koret. Den har en lökformad, rödmarmorerad fot, 8-sidig rak korg vars sidor har en spetsbågeformad fyllnig marmorerad i rödbrunt och försedd med sju förgyllda knappar under. Överliggare och korgens undersida är marmorerade i grått. Bokstödet bärs upp av ett förgyllt änglaansikte. Ett 8-kantigt LJUDTAK med rödbrunt ramverk och gråmarmorerade fält hänger över predikstolen. Invändigt finns strålar och det allseende ögat. De är förgyllda och står mot en blåmålad botten. DOPFUNT av trä från 1904 med ny färgsättning: svart sockel, röd bas med guldring, gråmarmorerat skaft och rödmarmorerad skål med guldkant. En vinröd AMBO. En golvljusstake är placerade på var sida om altaret. Ev äldre, men med ny färgsättning. Nedanför altarringen finns stort utrymme på det lägra kyrkgolvet. Här finns en FLYGEL på norra sidan, och på den södra sidan finns en LJUSBÄRARE, en kopia av Thorvaldsens KRISTUSSTATY står på en rödmålad kub, och en ELORGEL vars högtalare står på läktaren.

Rak LÄKTARE i väster har ett utskjutet mittparti. Den bärs upp av svarvade pelare och bärlina målade i rödbrunt. År 1966 försågs läktarbröstningen med målade panåer av konstnären Knut Olsson, Ransäter. Motiven utgörs av fyra psalmdiktare: Olaus Petri, J O Wallin, Erik Gustav Geijer och biskop J A Eklund. Även mittpartiet är bemålat. Ramverket kring målningarna är grönt. LÄKTARUNDERBYGGNAD som går fram ca 1 meter från läktarens kant, innehåller bland annat hall/vapenhus, förråd och toaletter. På väggen mot öster hänger två ikoner. Gråmålad ORGELFASAD i nyklassicistisk stil med förgyllda dekorationer. Läktarens golv som är utfört med gradänger är täckt av heltäckningsmatta. Här finns lösa stolar.

FÖRRUM/VAPENHUS har trägolv och väggar och tak klädda med skivor. Till vänster finns ett mindre rum med linoliumgolv. Här finns bland annat kappavhängning och toaletter samt trappa upp till läktaren. Till höger finns, längs västväggen, trappa upp till läktaren. Under trappan finns förråd.

SAKRISTIAN har golv av oljat trä med röllakansmatta. Väggar och tak är klädda med skivor och målade ljusa. Mot öster finns två rundbågade fönster med gulmålad omfattning med röda inslag. Framför dem står ett skrivbord med stolar. Här finns garderober med textilförvaring och nyare taklampor av mässing. Utgång mot norr.