Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ KLAGSTORP 56:1 - husnr 1, VÄSTRA KLAGSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA KLAGSTORPS KYRKA (akt.)
2017-01-31
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i tornets bottenvåning är ett rektangulärt rum med dagsljus från ett fönster i söder. På norrsidan leder en svängd trätrappa till tornets övre våningar. Under trappan finns teknikutrymme utan någon inbyggnad. Väggarna är putsade och kalkade, i taket sitter vitmålad pärlspontpanel och på golvet ligger kalkstensplattor. I vapenhuset står två kritstenslejon från den romanska kyrkan, ett ekskåp från 1500-talet och ett bokbord.

Tornets medeltida korsvalv revs förmodligen 1885 då de två lägre bjälklagen lades in i tornet. På det andra våningsplanet är 1100-tals kyrkans gavelfasad av gråsten synlig på östväggen. Övriga väggar är av oputsat tegel, taket av ekbjälkar och ovanförliggande brädor, på golvet ligger plywood. Övriga våningar har oputsade tegelväggar och brädgolv alternativt med plywood pålagt. De olika våningsplanen visar variation i
murningen och eventuellt visar det olika byggetapper. Flera våningsplan är försedda med dragbjälkar till förstärkning. Klockstolen på fjärde våningsplanet och bjälklag är dendrokronologist daterad till mitten av 1400-talet och tros ha tillkommit vid en ombyggnad av tornet, kanske under 1500-talet. Virket är återanvänt eventuellt från en klockstapel och har en mängd förtagningar. Det gamla urverkets mekanik från 1776 till tornuret är sparat inom brädväggar. Tornets taklag är av ek och sannolikt medeltida. Takstolen är av gotisk typ med dubbla remstycken, tass, stödben, dubbla hanbjälkar och sparrkryss.

Sedan 1977 är orgelläktaren underbyggd med biutrymmen och en passage skapades mellan vapenhus och kyrkorum. Golvet är belagt med kalksten, väggarna är målade och i taket profilerad panel. Dörrarna är profilerade spegeldörrar. Här finns ett samtalsrum med bord och stolar, en toalett och sakristia med ett pentry. De två rummen har klinkergolv, vävade målade väggar och vitmålad profilerad panel i taket.
Gjutjärnsfönstren har försetts med innerfönster av isolerglas i vita aluminiumramar.

Kyrkorummet består av långhus, upphöjt smalare kor i öster och orgelläktare i väster. Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången. Väggarna är putsade och målade, i nederkant brunbeige och över bänknivå gulbeige. Fönsteromfattningarna markeras med mörkare färg. På golvet ligger kalksten, under bänkarna obehandlade brädor. Långhuset täcks av ett femsidigt brutet trätak med vit pärlspontpanel mellan bjälkar
som avslutas på konsoler på väggen. Mellan vägg och tak går en profilerad trägesims. Gesims, konsoler och bjälkar är gråmålade. I nordöstra delen av långhuset står predikstol och ljusbärare, på norra sidan finns ett piano.

Triumfbågen mellan kor och långhus är bred och rundbågig. Koret är förhöjt med två trappsteg belagt med kalksten liksom korgolvet. Taket i koret är välvt med trätunnvalv och avslutas i öster med ett murat hjälmvalv som är blåmålat. Tidigare hade hjälmvalvet gula stjärnor. Koret är femsidigt med sex fönster. I koret står ett fristående bordsaltare framför altarringen och på södra sidan den romanska dopfunten. Bakom altaruppsatsen är förråd och en utgång till kyrkogården. Ovanför dörren sitter ett rundfönster med färgat glas. Orgelläktaren i väster har en femsidig planform och vilar i framkant på två träpelare med bladkapitäl. Läktarbarriären är tät med ramverk och fyllningar.


Inredning och inventarier

Altaret av målat trä från 1885 är tillverkat för altaruppsatsen. Sidopartierna med speglar är utskjutande.
Altare 2 från 2013 är ett bordsaltare av furu. Skiva på fyra ben som är tillverkat av AlltMöjligt verkstaden.

Altaruppsatsen är ett så kallat additionsaltare från 1596 troligen tillverkad vid Daniel Tommisens verkstad. De sex fälten i mitten var tidigare försedda med bibelspråk men bemålades 1781 med bilder från nya testamentet. Dessa målades om 1885 av målare Hjalmar Berggren i samband med kyrkans ombyggnad. Bilderna är kopior av konstnären Carl Blochs tavlor. På ömse sidor om bilderna står räfflade pilastrar
flankerade av snidade beslagsvingar. Framför står joniska kolonner vilka bär en baldakin som välver sig över altaret. Överst kröns baldakinen av ett grekiskt tempel och vid sidorna beslagsvingar. Kolonnerna kröns av basunblåsande änglar. En liknande altaruppsats från samma verkstad finns i Tygelsjö kyrka som har kvar målningarna från 1781.

Altarringen är förmodligen från 1885 och har en femsidig plan. Det vitmålade räcket är genombrutet med en rundbågig arkad med kolonetter. Överliggaren är av polerat trä och knäfallet är tygklätt.

Dopfunten av sandsten är troligen från 1100-talet. Foten är tillkommen i början av 1900-talet. Den runda cuppan har en grund hålkäl nedtill och cuppan är dekorerad med repstavsfriser i över och underkant. Foten är fyrkantig med ett konkavt kolonnliknande skaft. Till funten finns ett målat trälock från 1741 som konserverades 2002. Locket är en svagt sextonkantig platta med en mindre åttkantig profilerad platta som avslutas med en knopp.

Predikstolen med korg och baldakin av målat trä är tillverkad kring sekelskiftet 1500/1600, troligen vid Daniel Tommisens verkstad. Den räfflade kolonnen under korgen tillfogades eventuellt 1885. Korgens hörn smyckas av kvinnofigurer, karyatider, med underdel av änglaansikten och maskaroner. Korgens sidor har inom rundbågiga fält skulpturer av Paulus, Petrus och Johannes döparen. En svängd trappa från 1885 med smidesräcke med bladformer leder till predikstolen. En baldakin från slutet av 1800-talet hänger ovanför. Den har stjärnbeströdd blå undersida och kröns av ett gyllene kors.

Bänkinredningen är från 1885 då kyrkan byggdes. De var ursprungligen målade i ekådring men målades om 1939 i ny färgställning. Bänkarna är slutna, uppbyggda med ramverk och fyllningar i rygg, gavel och dörrar. Gavlarna är förhöjda och har en rundbågig fyllning. Målade i gråbeige med detaljer i rött och brunt.

Orgeln, invigd 1975, är byggd av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Renoverad 1996 och 2002. Fasaden är ritad av S Fogelberg 1885, den byggdes om av T Wåhlin 1926.

Storklockan är gjuten 1747 av Andreas Wetterholtz i Malmö. Lillklockan är gjuten 1591. Klockorna är dekorerade med växtbårder, inskriptioner och reliefer.

Två Lejonskulptur av kritsten från den romanska kyrkan som förmodligen ursprungligen suttit i kyrkans sydportal. De har sedan varit placerade i kyrkans östport fram till 1864 då den revs och skulpturerna placerades i kyrkogårdsmuren fram till 1983 då de togs in i kyrkan. Skulpturerna restaurerades 2004.
Ljusstakar och vaser i silver av Wiwen Nilsson.
Skåp av ek från början av 1500-talet. Enkelt skåp med stora dekorativa järnbeslag med bladformer. Ett liknande skåp daterat 1514 står i S:t Petri kyrka.