Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ SJÖMANSGÅRDEN 1 - husnr 3, SJÖMANSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

SJÖMANSKYRKAN (akt.)
2017-09-18
Interiörbeskrivning
Kapellets entréhall har golv av röda kvadratiska tegelplattor. Väggarna är murade i rött tegel med ett skift mörkt tegel som sockel. Taket är platt med målade gipsskivor. Ett spröjsat glasparti från golv till tak finns mot norr. En murad tegeltrappa leder till andra våningen i västra längan.

Två dubbeldörrar klädda med furufanér leder in till kapellet. Dörrarna har draghandtag av en fyrkantig fururibba. Karmen är vitmålad och monterad med grå mjukfog utan foder. Entrén är indragen i ett murparti i kyrkorummet. Kapellet är ett litet rektangulärt rum med öppet upp i nock. Rummet är längst i nordsydlig
riktning men har altaret i öst. Kyrkorummet har golv av obehandlade furubrädor med en fris av kvadratiskt rött tegel längs väggarna. Väggarna är murade av rött tegel i löpskift med ett skift mörk
Helsingborgstegel som sockel. Väggarna är slammade och säckskurade. Teglets struktur är klart synlig, det röda teglet framträder delvis. Taket är öppet upp till nock och de fyra takstolarna över rummet är synliga. Sparrarna av dubbla sågade brädor möter snedsträvorna och de lodräta brädorna i en dekorativ
knutpunkt. Sammanfogningen är gjord med bultförband och järnbricka. Underpanelen i taket är av sågad stående granpanel.

Dagsljus kommer från den stora takkupan i väster vid nocken och två högtsittande fönster på söderväggen varav det ena fönstret är dolt. Golvet är i en nivå och koret är integrerat i rummet. De kopplade stolarna står i två kvarter med mittgång och sidogångar. I öster står ljusglob, ambo, det fristående altaret
och dopfunten. Ovanför altaret hänger ett utskuret kors i metall. Vid sidan om hänger den höga rödaktiga gobelängen med sjömärken.

Gavelväggarna är belysta med lampetter med en trekantig metallkonsol som bär en
glasplafond som ger uppljus på tegelväggarna.

I rummets sydöstra hörn är den dolda passagen till sakristian. En murskiva avdelar passagen. Denna murskiva fortsätter utomhus där klockan hänger. Passagen har tegelgolv.

Sakristian har brädgolv med tegelfris likt kyrkan. Taket är platt vitmålat. En vägg har spröjsade träfönster med isolerglas från golv till tak och en vägg har inbyggd skåpsinredning. De andra väggarna är oputsade tegelväggar varav den östra är Bruniuslängans fasad med handslaget tegel. Furufanerade enkeldörrar leder till sakristian och från passagen till glasgången.

De två längorna har egna ytterentréer men kan också nås genom glasgången som förbinder de tre byggnaderna.

Östra längan har en stor entréhall med öppen spis, sittgrupp och receptionsdisk. Golvet är av röd klinker, väggarna är vitmålade med en eksockel. Ett vitmålat spröjsat glasat vindfång leder in i entrén. En murad tegeltrappa leder till ovanvåningen från entréhallen. Längan innehåller samlingsrum och kontorsrum. Ett litet mötesrum på bottenvåningen är ”Kajutan” som har inredning från skepparhytten på fartyget ”Drottning Viktoria”. Väggarna är klädda med brun panel. På ovanvåningen har några rum öppet upp i nock med synliga takbalkar och ekgolv. Kontorsrummen har till korridoren glasväggar med spröjsade vita träpartier.

Västra längan innehåller två stora och en mindre samlingssal på bottenvåningen. På andra våningen är kontorsrum och ”Kungasalongen”. I stora salen där Malmö kyrkofullmäktige sammanträder ligger skeppsgolv, i taket som är öppet upp till nock sitter perforerad gips. Den bakre väggen är klädd med
perforerade fanerade skivor för akustiken.

Kungasalongens inredning kommer från färjan ”Konung Gustaf V” som var byggd 1910. Färjan gick mellan Trelleborg och Sassnitz. I salongen är väggarna klädda med brun panel, i taket finns ett mönstrat glasfönster och på golvet ligger en röd heltäckningsmatta.

Inredning och inventarier
Altaret från 1969 är ritat av Klas Anshelm. Altarskivan av stavlimmad ek vilar på en benställning av massiv ek. Altaret är lackat.

Altarkorset är en kvadratisk stålplatta med ett utskuret grekiskt kors som hänger på väggen ovanför altaret. Plattan hänger med distans från väggen i metalltrådar.

Altargobelängen, ”Mitt i farleden”, från 1969 är utförd av Ellen och Gunnar Odin. Gobelängen som är smal och hög är vävd i lin och på väven är ett blocktryckt mönster. Motivet är sjömärken och ett kors. Färgerna går från ljusrött i ovankant till mörkrött i nederkant. Korset i mitten är vitt. Gobelängen går från golv till tak i kyrkorummet.

Dopfunten från 1969 av en sågad, massiv, fyrkantig ekstam är ritad av Klas Anshelm. Överst finns en försänkning för dopfatet.

Ambon från 1969 är ritad av Klas Anshelm. Den släta fronten och pulpetskivan är av lackad stavlimmad ek. Ambon har inga sidoskivor. Fötterna av massiv ek är lika altarets.

Bänkinredningen från 1969 består av kopplade stolar placerade i raka rader. Stolarna av lackad ek i ben och ryggbricka har flätade sitsar av naturfärgad sadelgjord. Psalmbokshylla finns under stolarna.

Kororgeln är byggd 1970 av Johannes Künkel i Lund. Fasaden av lackad fanerad ek har öppningsbara luckor i överdelen med synliga pipor. Orgeln kompletteras av ett svart digitalpiano av märket Roland.

Klockan av malm är gjuten 1900 av Johannes A Beckman& Co i Stockholm. Den var ursprungligen en klockboj som vid storm ringde och varskodde sjömännen. Klockan är en gåva från lotsdirektionen. Klockan har inskriptioner och bladbårder. Den hänger utomhus i en murpelare på kapellets södra gavel.

Övrigt
Votivskeppet är en kopia av Gerda, Sveriges sista brigg som var byggd i Gävle år 1869.