Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ TRYGGHETEN 2 - husnr 3, S:T MATTEUS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

S:T MATTEUS KYRKA (akt.), SANKT MATTEUS KYRKA (akt.)
2017-02-22
Interiörbeskrivning
Interiör
Från ingångsporten i väster kommer man rakt in i kyrkorummet. Rummet vidgas åt alla håll från ingången. Formen är omslutande med bänkar i bågform framför altaret. En mittgång från dörren leder till altaret. Golvet sluttar svagt mot altaret. Golvet är belagt med runda stengodsplattor i olika storlekar med skiftande glasyr i olika blå toner som är gjorda av konstnär Gustav Kraitz. Ett litet inslag av plattor från Skromberga finns, dessa plattor är ensartade i glasyren. I mittgången är plattorna i ljusare nyanser för att mörkna åt sidorna under pelarna, symboliserande skugga.

Glastaket stiger brant uppåt över altaret. Tre pelare står på vardera norra och södra sidan. Pelarna är utförda som symboliska träd. Dessa filtrerar och mildrar ljuset från glastaket. Stammen är utförd av vitmålad betong. Trädkronan och grenarna är av vitlaserat limträ liksom takets bärande balkar. Takkronorna av trä har infälld belysning och är klädda med ribbor. Pelarnas grenar bär delvis upp de bärande limträbalkarna.

Väggarnas betongstomme är grovt spritputsad och gråvitmålad. Mellan golv och vägg går ett konvektionsgaller. På norra väggen leder två pardörrar till entréhall och sakristians förrum. Dörrbladen
är av vitlaserad fur med långa draghandtag av fur.

Koret är en del av kyrkorummet utan någon avskiljning. Det fristående fasta altaret av marmor belyses av takljuset. På södra sidan står glasdopfunten, dopträd, ambo och ljusbärare, på norra sidan ljusbärare och flygel. Orgeln står infälld i en nisch i muren i nordöst.

I den låga sammanbyggnaden mellan kyrka och församlingshus finns entréhall med kapprum och toaletter, sakristia och samtalsrum. Entrérummet har golv av kalksten och gjutna innerväggar och tak av betong. Väggarna är idag vävade och vitmålade. Samtliga innerdörrar är släta vitlaserade fanerade furudörrar. I entrén förvaras predikstolen från kyrkan. Här finns även en sitthörna och lekhörna. Sakristians förrum nås dels från entréhallen och dels från kyrkorummet. Sakristian har klinkergolv och vävade, målade väggar. Längs en vägg finns inbyggda skåp för textilförvaring. Ett altare av kalksten och en piscina av rostfritt stål finns också i sakristian.

Församlingshuset har en bred och låg passage längs hela huset med glaspartier i söder, från golv till tak, som vetter mot trädgården. Väggarna är putsade med dekorationer i putsen. Taket är gjutet med räfflor. Tidigare fanns tak- och golvvärme som nu är ersatt av radiatorer längs fönsterväggen.
Den stora församlingssalen som tidigare var kyrksal har linoleumgolv och högt i tak. Mot norr är väggen helt uppglasad, mot söder finns högtsittande fönster vid taket. Väggarna är putsade och målade och i västväggen sitter luckor till det f.d. rummet för filmprojektorn.
Ett tidigare litet kapell används nu som upplevelserum för barn. Rummet med kvadratisk planform har en vägg helt uppglasad, övriga väggar är putsade och målade. Golvet är av kalksten med inläggningar av rött tegel. Altaret och den åttkantiga dopfunten är fasta och av kalksten. Två kapprum i varsin ände av korridoren har i det ena kvar ursprunglig och speciell inredning med lampor och hängare från 1957. Trapphusen, med trappor av terrazzo, har i ytterväggen många runda små ljushål med glas som kontrasterar mot väggen. På plan två har rummen ljus dels från fönster i fasaden i norr och dels i söder från lanterniner på taket. De ursprungliga innerdörrarna är av mörkt träfaner med trähandtag. Den gjutna källaren innehåller bland annat hobbyrum, ungdomsrum, förråd, teknik och skyddsrum.

Inredning och inventarier
Altaret från 1983 är av vit slipad och polerad carraramarmor. Den släta altarskivan vilar på en stående stenskiva i mitten.

Altarbilden är en vävd gobeläng som är tillverkad 1982 av Helen Lindberg-Ljungqvist och Carl-Fredrik Reuterswärd. Gobelängen är i många olika röda nyanser som mörknar nedåt. I vänstra nedre hörnet finns en vit duva. Ett förgyllt latinskt kors hänger framför vävnaden.

Altarringen från 1983 består av svängda delbara sektioner där varje sektion består av två blålackerade ståndare av metall med knäfall och överliggare av furuträ som är tygklätt med beige ylle. Altarringen var undanställd bakom körplatsen vid inventeringen.

Dopfunten av kristall från 1983 är ritad av Sten Samuelsson och tillverkad av Kosta Boda AB. Dopfunten med oregelbunden form består av tätt stående glasstavar, med dekorativa luftbubblor och räfflor i glaset. På denna vilar en glasskiva med rund urtagning för dopskålen som är av klarglas. Glasstavarna är monterade utanpå en stomme av järn som knappt syns utifrån. Funten är belyst med invändiga lampor.

Ambo från år 2000 av blåmålat trä. Sexsidigt smalt skaft med snedställd pulpetskiva. Fyra blå metallstag till fot.

Bänkinredningen från 1983 består av öppna, svängda bänkar med sits och ryggstöd av vitlaserad furplywood på en benställning av blålackerad metall. Dynor klädda med beige ylle är fästa med kardborreband på sits och ryggstöd. Bänkarna är placerade i bågar framför altaret.

Orgeln med 25 stämmor är byggd 1983 av A Mårtensson orgelfabrik i Lund. Fasaden av vitlaserad fur med synliga pipor är indelad i fem fält med snett avskurna ovankanter. Fasaden är förmodligen ritad av Sten Samuelson. Horisontella utåtgående pipor sitter i fasadens mitt.

De tre klockorna av malm med inskriptioner är alla gjutna av M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Lillklockan och mellanklockan är gjutna 1969 och storklockan 1984. Klockorna hänger ovanför varandra i den fristående kampanilen av betong. Två av klockorna hängde tidigare i en klockstapel av trä.

Övrigt
Predikstolen från 1983 av vitlaserad fur är ritad av Sten Samuelsson. En sexsidig korg uppbyggd av ramverk och speglar vilar på en indragen sockel. En lutande pulpetskiva sitter i ovankant. Predikstolen används inte längre utan står i entréhallen. Dopfunt och altare av kalksten står kvar i det tidigare lilla kapellet från 1957 i
församlingsdelen.