Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSHAMN HÄSTARYD 5:14 - husnr 4, MÖRRUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÖRRUMS KYRKA (akt.)
2013-06-25
Interiörbeskrivning
Interiören bevarar en nyklassicistisk prägel, och domineras av ett flackt tunnvalv med målade kassetter i blått och vitt samt kvadermålade väggar i grått med mörkare grå foglinjer. Takets målning är utförd av dekorationsmålare Svante Thulin vid en genomgripande restaurering 1898. Inredningen är till stora delar från 1840-talet och gestaltad i en den tidens klassicerande stil. Den bakom koret liggande sakristian nås via två dörrar på vardera sidan om altaret. I väster finns en orgelläktare. Den bärs upp av tolv kolonner och pelare och nås via en modern trappa i kyrkorummets sydvästra hörn. Under läktaren har i sen tid byggts förrådsutrymmen. Koret är upphöjt i ett steg över långhuset. Golvet är i röd kalksten. I gångarna finns äldre gravhällar nedlagda. Bänkarna är uppdelad i fyra, fristående, öppna kvarter och åtskilda av mitt-, tvär- och sidogångar.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret, från 1844-1847, är murat i tegel och vitputsat. Altarskiva i trä.
Altaranordningen, är från nybyggnaden 1844-1847 och består av en stor altartavla inordnad i ett arkitektoniskt ramverk med höga kolonner och dekorerad tempelgavel. Färgsättning i grå toner med förgyllda detaljer. Ansvarig för altarväggens utformning var arkitekt Johan Fredrik Åbom. Tavlan, en oljemålning med motivet Kristus välsignar barnen, är målad av konstnären Johan Ulrik Lönblad 1861. Konservering utförd 1970 av Rolf Nilson.
Äldre altaruppsats, från 1600-talets första hälft, är uppsatt på södra korväggen. Den är utförd i renässansstil med rikt skuren dekor och polykrom bemålning. Altaruppsatsen har fält med målningar föreställande Nattvarden, Korsfästelsen och Uppståndelsen samt tavlor med bibeltext.
Altarringen, från 1854, är halvcirkelformad och utförd i trä med svarvade balustrar. Målning i ljusgrå färgton med förgyllda detaljer. Ursprungligen sluten form, ändrad vid renovering 1936.
Dopfunten är från 1899 och utförd i trä. Fyrsidig fot och rund cuppa. Målning i ljust grått med förgyllda detaljer. Placeringen är i korets sydöstra del.
Predikstolen är från 1844-1847. Den runda korgen har dekorerade fyllningar med emblem som korset, och kalken. Baldakin med rund form, krönt av kors och kula. Målning i en grå färgton med förgyllda detaljer. Predikstolen är ritad av arkitekt Johan Fredrik Åbom och tillverkad av snickare Palm, Småland. Draperimålning i blått på den bakomliggande väggen. Placering i långhusets nordöstra del.
Bänkinredningen, från 1898, är öppen med fasta bänkar. Det nuvarande utseendet med släta, svängda gavlar som avslutas av enkelt gavelfält är från1936, då de tidigare ådringsmålade bänkarna byggdes om. De är idag gråmålade.
Orgeln är byggd 1961 Max Bader Orgelbau, Hardheim/Odenwald, Tyskland och ombyggd 1979 av Johannes Kunkel, Lund. Orgeln är placerad på läktaren i väster. Den moderna fasaden har symmetriskt grupperade pipor och är indelad i fem fält, inordnade i ett enkelt ramverk. Fasaden är målad i grått med detaljer i svart, guld och orange. Spelbordet är inbyggt. En kororgel installerad 2005. Läktaren, från 1844-1847, har en barriär med svarvade balustrar, åtskilda av fält med förgyllda detaljer. Barriären är målad i ljust grått. Läktaren har gradänger.