Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LOMMA LOMMA 20:6 - husnr 8001, LOMMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LOMMA KYRKA (akt.)
2013-09
Interiörbeskrivning
Kyrkan är enskeppig med sakristia placerad bakom altaret i den absidliknande utbyggnaden. Sakristian åtskiljs från koret genom en altarskärmvägg. Korsarmen i norr används som kapell. I vapenhuset finns ingångar till tillbyggnaderna med toalett och samlingsrum. Långhuset täcks av kryssvalv medan sakristian har hjälmvalv. Interiören är i likhet med kyrkans yttre präglad av en medeltidsinspirerad arkitekturstil. Väggar och valv är målade i en vit ton. Bänkarna, målad i en ljus beige färgton med vita luckfyllningar och röda lister, är uppdelade i två slutna kvarter och åtskiljs av mittgången. Koret är förhöjt och nås via tre trappsteg i kalksten. Golvytor i långhus och kor har gula åttasidiga tegelplattor med svarta kvadrater. Bänkkvarteren har trägolv. Fönstren har blyinfattade rutor. I flera av fönstren finns glasmålningar, insatta på 1890-talet och på 1920-talet. På västra långhusväggen finns orgelläktaren, som nås vis en trappa i vapenhuset. Predikstolen, vid korets norra mur, nås via en liten spiraltappa i murverket.
Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret, från 1992-1993-års renovering, är utformat som ett fristående altarbord i trä, målat i en beige färgton.
Altaruppsatsen, är gestaltad av domkyrkoarkitekt E Graebe 1935. Den är uppbyggd av sex tavlor som har ingått i den gamla kyrkans altarprydnad. Tavlornas motiv är skildringar ur Jesu liv och utförda av på 1700-talet.
Altarringen, troligen från 1892-1893-års renovering, har rundad form med barriär av svarvade stolpar. Den har i sen tid delats upp i sektioner. Målning i ljust grått.
Dopfunten inköptes till kyrkan 1873. Den är utförd i järn och zink med bronspatinering och utformad med en knäböjande ängel som bär upp ett snäckskal. Dopfunten är en kopia av en funt utförd av den danske konstnären H W Bissen. Den står på ett flyttbart fundament och är placerad i norra korsarmen.
Predikstolen med baldakin är från kyrkans byggnadstid 1873. Den är uppställd i korets norra del. Korgen är indelad i rundbågiga nischer med skulpturer föreställande Moses, David, Johannes döparen. Petrus och Paulus. Den nås via en spiraltrappa i norra korväggen.
Bänkinredningen, från 1873, är sluten och har luckor med spegelfyllningar och medeltidsinspirerade trepassliknande gavlar. Målning i en beigerosa färgton med röda, blå och förgyllda detaljer. Inredningen byggdes om 1992-1993.
Orgeln finns på orgelläktaren på långhusets västra sida. Den svängda läktaren bärs upp av två kolonner och har en barriär med rundbågiga fält. Orgelfasaden från 1878 har hört till kyrkans äldre orgel. Fasaden är målad i ljust grått med detaljer i guld, rött och blått. Orgelverket är byggt av Åkerman & Lund 2010 och har pipverk från en Henry Willisorgel från 1896. Spelbordet är placerat i södra korsarmen. En kistorgel är uppställd i norra korsarmen.
Glasmålningar från 1885-1891 och från 1928. De från 1890-talet har skänkts av församlingsbor och är tillverkade av K Bayer, Hofglasmalerei, FC Zettler, München.