Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STAFFANSTORP KYRKOBY 12:1 - husnr 1, GÖRSLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖRSLÖVS KYRKA (akt.)
2013-06-12
Interiörbeskrivning
Kyrkan är enskeppig med sakristia placerad bakom altare och altaruppsats. Vapenhus finns i tornets bottenvåning. Härifrån leder en trappa till tornets övre våningsplan och orgel. Långhus och kor täcks av fyrdelade ribbvalv. Interiören präglas av renoveringen 1884. Bänkinredningen är öppen och uppdelade i två kvarter, åtskilda av mittgången. Långhusets golv har röda och vitgrå s.k. viktoriaplattor medan koret har plattor i konststen, terrazzo, i svart och vitt. I bänkkvarteren finns trägolv. Vapenhuset har vita och svarta s.k. viktoriaplattor. På västra långhusväggen finns en läktare, s.k. balkongläktare. Den är ansluten till den västra valvbågen och till det innanför denna liggande orgelrummet i tornet. Väggar och valv har dekormålning utförd av dekorationsmålare Svante Thulin.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altare, från 1903, av trä och inklätt med träfiberskiva.
Altaruppsatsen är ett s.k. additionsaltare från 1592 i renässansstil. Den är ådringsmålad i ekimitation och rikt skulpterad. Den är tre våningar hög och har sju mindre tavlor. De fem övre har målningar utförda på kopparplåt och är utförda av Fredrik Krebs på 1890-talet. De ersätter de ursprungliga tavlorna, som enligt uppgift finns bevarade under. De har bibeltexter på latin.
Altarundeln, från restaureringen 1885-1991, har halvrund form med en barriär med fyllningar. Den är ekådringsmålad med detaljer i rött, grönt och guld.
Dopfunten från 1885-1991, i cement. Cuppan är rund och har rundbågiga arkader, skaftet är runt och foten kvadratisk. Placerad i långhusets nordöstra del.
Predikstolen från 1570-1580-talet är utförd i renässans. Korgen är polygon och har fyllningarna med rundbågiga arkadfält med tempelgavlar och skulpturdetaljer. Målad i brun färgton med detaljer i guld. Predikstolen är uppställd i sydöstra delen av långhuset.
Bänkinredningen från 1885-1891, är ritad av arkitekt Sjöström, Lund och tillverkad vid Limhamns snickerifabrik. Den är öppen, utförd i nygotisk stil och ekådringsmålad med gröna och röda detaljer. Målning utförd av dekorationsmålare S Thulin.
Orgeln, uppställd i tornrummet där en valvbåge förbinder orgelrummet med kyrkorummet. Läktaren är smal och utformad som en s.k. läktarbalkong. Orgelverket är byggt 1970 av J Künkels orgelverkstad, Lund. Orgelfasaden, troligen från 1800-talets mitt, har triumfbågemotiv med tre fält och synliga pipor. Ådringsmålad med förgyllda detaljer. Spelbordet är inbyggt och finns på norra sidan. Läktarbarriären, har fyllningar med profilerad list och är ekådringsmålad med detaljer i grönt, rött och guld.