Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STAFFANSTORP KNÄSTORP 7:1 - husnr 1, KNÄSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KNÄSTORPS KYRKA (akt.)
2013-06-12
Interiörbeskrivning
Kyrkan är enskeppig och har långhus och kor täckta av kryssvalv samt absid med hjälmvalv. Vapenhuset är inrymt i tornets bottenvåning. Tornets övre våningar nås via en brant vinklad ådringsmålad trätrappa. Nuvarande ingång i västväggen tillkom under 1800-talet. Sakristia finns i koret bakom altaret. Väggar och valv är målade i en vit ton. Långhuset har två öppna bänkkvarter, åtskilda av mittgången. Koret är upphöjt med ett trappsteg. Golven är belagda med flerfärgade mönstrade cementplattor, viktoriaplattor. I bänkkvarteren är det gult tegel. Vapenhuset har golv i kalksten och rött tegel.

Altaret är i trä och tillkom under 1880-talet
Altaruppsats, från 1880-talet, i nygotisk stil och bestående av tre gavelfält med oljemålningar föreställande Kristus i mitten och Paulus och Moses på vardera sidan. Målningarna utförda av konstnär Fredrik Krebs.
Altarundeln, från senare delen av 1800-talet, är halvcirkelformad med barriär av vita balustrar och förgyllda detaljer.
Dopfunten, har fyrkantig cuppa från 1100-talet i sandsten med dekor i låg relief i form av en palmettbård. Spår av äldre bemålning i rött och blått. Cuppan vilar på ett sentida cementfundament och är placerad vid långhusets sydöstra vägg. I ”Skånes medeltida dopfuntar” av Anders Tynell hänförs dopfunten till Munkarpsgruppen. Enligt andra källor är funten huggen av Skarhultsmästaren.
Predikstolen har stomme från 1880-talet och detaljer från den äldre predikstolen från 1600-talet bl.a. de fyra evangelisterna, Predikstolen är utförd i renässansstil och ådringsmålad medan utsmyckningen är polykromt bemålad och har förgyllda detaljer. Placerad i sydöstra delen av långhuset.
Bänkinredningen, troligen från 1880-talet, består av fristående bänkar med gavlar i nygotik med utskuren dekor i form av kors. Bänkarna är ådringsmålade. Varannan bänk har röda och varannan gröna detaljer
Orgeln är uppställd på orgelläktaren i väster. Läktare täcker hela västpartiet och bärs upp av kolonner,. Orgelfasaden, troligen från 1880-tal, är sammanbyggd med läktaren och fristående från orgelverket. Den är av triumfbågstyp och har synliga pipor i alla fälten. Läktarbarriären, med avfasade sidopartier, består av ett ramverk med spegelfyllningar. Barriär och fasad är ådringsmålade med förgyllda detaljer. Orgelverket är byggt av I Starup & Sön, Köpenhamn 1966. Läktaren nås från en trappa vid långhusets sydvästra vägg.