Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STAFFANSTORP STORA MÖLLEBERGA 19:1 - husnr 1, MÖLLEBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÖLLEBERGA KYRKA (akt.)
2013-06-12
Interiörbeskrivning
Kyrkan är enskeppig och har långhus och kor täckta av fyrdelade ribbvalv samt absid med hjälmvalv. Vapenhuset är inrymt i tornets bottenvåning och avdelat av en trävägg. Utmed delar av ytterväggen löper en låg murad avsats. Tornets övre våningar och läktaren nås via två branta trätrappor. Nuvarande ingång i västväggen tillkom 1862. Sakristia finns i koret bakom altaret. Väggar och valv är målade i en vit ton. Långhuset har två öppna bänkkvarter, åtskilda av mittgången. Golven är belagda med gula tegelplattor med mellanliggande svarta, mindre plattor. De i vapenhuset är snarlika men av annat format. I bänkkvarteren finns lackat trägolv. I korets södra vägg finns en medeltida sakramentsnisch.
Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret är medeltida och murat, troligen i sand- eller kritsten, samt vitputsat. Skivan är sammansatt av flera stenar. I skivan finns en igenmurad relikgömma.
Altaruppsats, ett s.k. baldakinaltare, är från 1588 med påbyggd överdel från 1759. Den är utförd i renässans och är uppbyggd av sex texttavlor, indelade med halvkolonner och sidostycken med voluter och växtornamentik. Tavlornas text är på latin, danska och tyska. Enligt uppgift var tavlan beställd till en dansk kyrka och av holländsk tillverkning.
Altarundeln, från senare delen av 1800-talet. Den har räcke av vita balustrar och ansluter till väggen.
Dopfunten, från 1100-talet, har fyrsidig cuppa och är utförd i sandsten med dekor i låg relief. Spår av bemålning i rött finns på cuppa och fot. Fotens hörn och fälten i försänkt relief har sentida rödmålning. Till dopfunten hör ett lock i trä, marmoreringsmålat. I ”Skånes medeltida dopfuntar” av Anders Tynell hänförs dopfunten till Munkarpsgruppen. Dopfunten är placerad i långhusets nordöstra del.
Predikstol med baldakin från 1743 är sannolikt utförd av bildhuggare Johan Ullberg. Målning i vitt med blå och förgyllda detaljer. Trappräcke med dörr i samma utförande som predikstolen. Trappan är murad och kan eventuellt delvis vara en rest av ett medeltida sidoaltare. Placering i sydöstra delen av långhuset.
Bänkinredningen, från 1862-års renovering, har fasta bänkar och luckor med marmorerad fyllning och blå ram med röd kant. Bänkarna är ådringsmålade i en ljus brungul ton. Ommålade på 1940-talet och 1981.