Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STAFFANSTORP KYRKHEDDINGE 21:1 - husnr 1, KYRKHEDDINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KYRKHEDDINGE KYRKA (akt.)
2013-05-10
Interiörbeskrivning
Kyrkan är enskeppig och täcks av fem valv med fyrdelade ribbvalv. Sakristian finns i den femsidiga utbyggnaden i öster. Vapenhuset är förlagt till tornets bottenvåning. Härifrån leder en trappa till tornets övre våningsplan. Bänkinredningen är öppen och uppdelade i två kvarter, åtskilda av mittgången. Vita och svarta s.k. viktoriaplattor täcker långhusets mittgång och delar av korgolvet, som även har kalkstensplattor. Sakristians golv har röda tegelplattor. I bänkkvarteren ligger gråmålat brädgolv. I västra delen finns läktaren med orgel, som nås via en trappa i långhusets sydvästra del.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altare, från 1950, murat i sten.
Altarprydnad, ett kors i trä.
Altarundeln, från slutet av 1800-talet, har halvrund form med genombruten barriär med balustrar. Målad i grått med förgyllda detaljer.
Dopfunten från 1200-talet och huggen i sandsten. Cuppan är rund och har latinsk inskription ”INFANS ALLATUS ERI HOC FONTE RENATUS d.ä.”. Skaftet är kort och foten kvadratisk med dekorativt huggna hörn. Placerad i långhusets sydöstra del.
Predikstol, från 1878. Ritning utförd av arkitekt Salomon Sörensen i nyrenässansstil. Korgen är polygon och har rundbågiga arkadfält med skulpterade änglar. Målad i grå och blå färgtoner med detaljer i brunt, rött och guld. Placerad i nordöstra delen av långhuset.
Bänkinredningen, från 1974, är ritad av arkitekt Lennart Strömbäck och tillverkad av ek. Den är öppen och har gavlar med en enkel skuren dekor.
Orgeln, uppställd på den kolonnburna läktaren i kyrkans västra travé. Orgelverket är byggt 1968 av J Künkels orgelverkstad, Lund. Orgelfasaden, ritad av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe, har tre fält indelade i ramverk med synliga pipor och gallerverk i trä. Spelbordet är inbyggt. Läktarbarriären, är inpassad i valvbågen och utförd i ek med genombrutet gallerverk i räcket.