Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESSUNGA KAPELLET 1 - husnr 1, NOSSEBRO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NOSSEBRO KYRKA (akt.)
2004-06-17
Interiörbeskrivning
NOSSEBRO KYRKA - Knut Nordenskiölds lilla salkyrka från 1927 består av ett långhus med smalare rakt kor i öster. Norr om detta är sakristia och i söder en mindre hall som är öppen mot långhuset. I väster är ett vapenhus i tornets bottenvåning. Interiören präglas av nationalromantik och har trots de tämligen små fönstren en ljus karaktär. Färgskalan utgörs av vitt, blått och grått, där de båda sista är förbehållet snickeriarbetena. Alla fönster har foder och bågar av gråmålat trä. Allt är ursprungligt om inget annat anges.
LÅNGHUS - Det rektangulära långhuset har ingång i väster via vapenhuset och i söder via en port längst mot koret. Rummet har tre fönsteraxlar, varav den västligaste skyms något av läktaren. Bänkkvarteren delas av en mittgång. Över kvarteren hänger två mässingskronor och över läktaren hänger ytterligare två kronor i tidstypiskt utförande. Framför koret är en liten öppen yta med predikstol samt piano i norr och dopfunt, ambo av standardtyp, ljusbärare i smide samt ursprungligt golvur i söder. Här stod fram till 1995 ännu en bänkrad. Över denna yta hänger ännu en mässingskrona. Den lilla hallen i sydost har i öster dörr till vindfång och i söder ett fönster.
GOLV - Golvet består av fernissade brädor och är något högre i bänkkvarteren.
VÄGG - De jämna murytorna är slätputsade och vitmålade. Golvlisten av trä är gråmålad. In till koret är en rundbåge i hela dess vidd. På ömse sidor om denna är mindre rundbågade öppningar, den norra mellan sakristia och predikstol, den södra mellan långhus och hall. Sistnämnda har även en bred rundbåge mellan sig och koret. Den södra pelaren är försedd med krokar och används som nummertavla. Siffrorna hänger i ett sentida grått skåp på hallens södra vägg. I den södra muren invid öppningen till hallen är en rundbågad nisch, i vilken golvuret står.
PORT - Till vapenhuset är en rak parställd balansdörr med stående helfranska fyllningar och kopparhandtag. Den sitter i en djup rak smyg. Sydporten tillkom 1995 som nödutgång och handikappentré. Det är en rak port med samma fyllningsmotiv och ett äldre handtag i koppar. Porten sitter i en stickbågad smyg med överljus, vilket härrör från det fönster som satt här innan.
FÖNSTER - De stickbågade innanfönstren har sex öppningsbara kvadratiska lufter utan spröjsning. Smygarna följer deras form och har sluttande fönsterbänkar med kondensrännor. Uppsamlarna av koppar sitter i väggarna. Sydportens överljus utgörs av de två övre lufterna av ett sådant fönster.
TAK - Treklövervalvet består av gråmålade smala brädor. Tvärs över det övre och mittersta valvet löper bjälkarna, vilka är sex till antalet. Mot koret hänger en vit högtalare. I den lilla hallen är ett plant tak av vitmålade brädor, under läktaren är det blåmålat.
KOR - Det lilla koret har rak avslutning och vidgas något ut mot långhuset. I norr är en öppning till sakristian.
GOLV - Golvet som ligger två trappsteg högre än långhuset består av fernissade brädor från 1995.
VÄGG - Som långhus. In till sakristian är en smal rundbågad öppning och mot hallen är en bred rundbåge. På insidan av triumfbågen sitter glödlampor. På pelarna är ledstänger av ljust trä.
TAK - I taket är ett ribbvalv med stuckplafond. Det är behandlat som väggarna.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret är av trä med utanpåliggande fyllningar.
ALTARUPPSATS - Inom en oval ram har artisten John Hedæus från Borås skildrat Uppståndelsen. Det 20-talsklassicistiska ramverket utgörs av två flankerande pilastrar och skuren bladdekor. Pilastrarna bär blomsterknoppar och mellan dem är ett uppskjutande krön på vilket Guds lamm avbildas vilande med segerfana och gloria. Bemålningen består av grönt, brunrött och guld, varav det mesta i struktur.
ALTARRING - Den femsidiga altarringen står ett stycke från väggen och har liggande utanpåliggande fyllningar, varav den mittersta har två korslagda och förgyllda palmkvistar i relief. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med rött sentida tyg.
BÄNKINREDNING - Den öppna bänkinredningen består av tolv rader i norr och söder. Raderna löper ända in till väggarna. Mot koret är skärmar med fyllningar. De svagt lutande ryggarna har liggande fyllningar. På baksidan är bok-, handsk- och fotbrädor. På sitsarna ligger blå lösa dynor. Under dem är radiatorer. De raka gavlarna har utanpåliggande fyllningar. Dessa är i likhet med ovanstående gråmarmorerade. Den bakre norra raden har en manöverpulpet inbyggd i ett blått fodral.
PREDIKSTOL - Den tresidiga predikstolen har fasade hörn och ett nyklassicistiskt utförande. På sidorna är draperingar i relief och gesimsen har en meanderbård på röd botten. Denna dekor är förgylld. Mellan korg och likformig fot är en kraftig vulst.
ORGEL - Orgeln har två manualer, pedal och nio stämmor. Den byggdes år 1959 av A Magnussons orgelbyggeri i Göteborg. Fasadens rektangulära fält har vikbara luckor med fyllningar. Dessa är ljust betsade medan ramstyckena har grön lasyr. Bemålningen är samma på ryggpositivet som består av tre symmetriskt arrangerade fält där de på sidorna rymmer träpipor.
LÄKTARE - Läktaren vilar på fyra par pelare med utanpåliggande marmorerade fyllningar och bladformade kapitäl. Bröstets två liggande fyllningar avbryts på mitten av ett ryggpositiv. Ovanpå bröstets kraftiga krönlist är ett räcke. På nordsidan är intakta bänkrader.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Den åttasidiga dopfunten av trä har stående utanpåliggande fyllningar med förgyllda lister. Den är tillverkad av snickaren Erik Karlsson.
VAPENHUS - Det kvadratiska vapenhuset har port i väster och öster. I norr och söder är fönster. I söder är en trappa av trä. Under denna är ett litet förråd. I norr står bokbord och kapphängare i ljust trä.
GOLV - Golvet består av kvadratiska kalkstensplattor.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitkalkade. Mot trappan är en arkad med två rundbågar. Den lilla ytan under trappan består av stående vitmålade brädor. I nordväggen är en målad plåtlucka in till elcentralen. På sydväggen hänger i öster en psalmbokshylla i ljust trä.
PORT - Ytterporten är en korgbågad sentida pardörr från 1980. Den är slät med vit bemålning. Smygen följer portens form.
FÖNSTER - De kvadratiska fönstren har sentida innanfönster med enkel ospröjsad luft. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande fönsterbänkar.
TAK - Det plana taket består av gråmålade brädor med en röd list längs väggarna. Den hålkälade taklisten är gråmarmorerad.
SAKRISTIA - Den lilla trapetsoida sakristian har ingång i öster och öppning till kor i söder. I väster är en trappa upp till predikstolen. I norr är ett fönster och ett skrivbord.
GOLV - Som långhus. Det ligger två trappsteg lägre än koret. I det nordvästra hörnet är en kalkstenshäll där kaminen har stått.
VÄGG - Som långhus. På sydväggen sitter ett skrudskåp med släta luckor. I det nordvästra hörnet är en liten rak nisch med sentida hyllor. Här har tidigare stått en kamin. På västväggen är ett litet sentida bönealtare.
PORT - Porten är en rak dörr med samma fyllningar som de ovan.
FÖNSTER - Det kvadratiska fönstret har mittpost och två öppningsbara lufter utan spröjsning. Smygen följer dess form och har sluttande fönsterbänk.
TAK - I taket är vitmålade brädor.
TORN
VÅNING 1 - Bottenvåningen utgörs av vapenhuset.
VÅNING 2 - I öster är en balansdörr till läktaren, av samma slag som den i långhuset. I väster är ett rundfönster. Golvet består av fernissade brädor. Väggarna är slätputsade och vitmålade. Taket och dess synliga bjälke är klätt med gråmålade brädor. En brädlucka leder till klockkammaren. Mot trappuppgången i söder är ett gråmålat spjälräcke. I norr är en brant och gråmålad trätrappa med sentida räcke. Under denna är sentida skåp med luckor av plywood.
VÅNING 3 - Golvet består av obehandlade brädor. Väggarna bär en omålad slätputs. I taket är den synliga takstolen av sågade bjälkar. Från denna hänger klockorna. Storklockan är gjuten av K G Bergholtz i Stockholm år 1926 och lillklockan år 1931. I rummet förvaras den gamla västporten med fiskbenspanel.