Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖRBY FULLTOFTA 36:1 - husnr 1, FULLTOFTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FULLTOFTA KYRKA (akt.)
2017-08-21
Interiörbeskrivning
Interiör
Västporten, som är en tvådelad spegeldörr med två fyllningar i bredd och fem i höjd på vardera dörrblad, leder in i ett mindre vindfång med rött tegelgolv, vitputsade väggar och tak. Rummet förses med ljus från ett lunettfönster ovanför entrén. En pardörr skiljer vindfånget från en mindre förhall som tillsammans med sakristian i norr octrapphuset i söder upptar tornets västra del.

Kyrkorummet utgörs av östra delen av tornets bottenvåning samt långhus och kor. Väggarna är vitkalkade och golvet genomgående belagt med rött tegel. Tornets bottenvåning, som åtskiljs från långhuset genom en rundbågig tornbåge, har plant omålat brädtak. Söder om västväggens öppning återfinns orgeln, och över öppningen hänger ett epitafium som flankeras av den tvådelad modernistiska orgelfasaden. Åt söder och norr finns rundbågiga fönster med samma utförande som i långhuset.

Långhusets fyra traveér är slagna med kryssvalv som är rikligt dekorerade med sengotiska kalkmålningar i främst röda, gula och grå toner mot vit botten. Valvribborna är smyckade med röd bladornamentik. Valvkappornas målningar illustrerar bibliska motiv, Herodes och barnamordet i Betlehem, skördeundret, Tomas, Leviatan, Bartolomeus, brodermordet, Andreas, syndafallet (Eva), Adam plöjer, de fördömda och Filippus. Valvkapporna är försedda med textband. I långhusets nordöstra valvkappa finns en draperimålning från 1700-talet i blått och gult. Centralt i varje valv hänger en ljuskrona.

Fönstren är placerade i segmentbågiga nischer som centrerats i varje travé. De slutna bänkkvarteren bryts på sydsidan av en gång till den ursprungliga sydportalen mot vapenhuset som flankeras av två epitafier. I långhusets sydöstra del står predikstolen vilken lyses upp av ett blyspröjsat fönster med målat glas tillverkat 1936 av konstnären Hugo Gehlin. På andra sidan mittgången står dopfunten med tillhörande baldakin. Framför dopfunten har en äldre gravsten integrerats i golvet.

Koret, som är upphöjt med tre trappsteg, skiljs från långhuset genom en rundbågig triumfbåge och är välvt med ett bemålat kryssvalv. Altaruppsatsen är placerad mitt i koret och döljer sakristian i absiden, vars tegelgolv är ett steg högre än korets. I golvet ligger ett antal enkelt utformade stenhällar. Taket utgörs av ett hjälmvalv som liksom väggarna är vitputsat. I öster finns ett mindre rundbågigt fönster med blyinfattat glas.

Kyrkan har tre gravkammare, placerade under koret, under triumfbågen samt under långhusets östra del. Idag finns ingen nedgång till kammarna.

Vapenhuset i söder har modernt plankgolv av oljad ek. Under detta finns gravhällar med mellanliggande skolsten. Väggarna är vitputsade med undantag för väggen mot långhuset som har frilagd murverk. Här syns även spår av en äldre romansk fönsteröppning. Längs väggarna löper en murad och vitkalkad sittbänk. Innertaket utgörs av ett tredingstak i trä, varifrån långhusvinden nås via en lucka. Den ursprungliga romanska sydportalen är utförd i fint huggen sandsten. Dörren består av tre breda ekplank och har rikligt dekorerade järnband och nitar åt kyrkorummet. På vapenhussidan sitter ett stort lås med dekorativt smide. Vapenhusets förses med ljus via fyra fönstergluggar i söder.


Inredning och inventarier

Altaret och altaruppsatsen är samkomponerade och tillverkades sannolikt av Jakob Kremberg 1636. Altarbordet är av ek och uppbyggt runt ett äldre stenaltare. De fyra evangelisterna är illustrerade i fyra målningar: Matteus och Markus på långsidan mot församlingen, och Johannes och Lukas på vardera kortsida. Målningarna flankeras av snidade träskulpturer. Uppåt avslutas altarbordet med en inskription samt en snidad list. Altaruppsatsen i snidad ek är samtida med altarbordet. Färgsättningen går i guld, blått och svart. Altaruppsatsen är vertikalt tredelad med en målning föreställande Nattvarden som centralt motiv. I den nedre delen är en text inramad av skulpturer.

Altartavlan flankeras av skulpturer och utskjutande kolonner med korintiska kapitäl som bär upp ett litet tak. På var sida om kolonnerna finns skulpturer föreställande Moses med lagtavlorna på norra sidan och Jesus som den gode herden på den södra. Utanför dessa följer karyatider som håller kalken och korset samt den heliga anden gestaltad i form av en duva. Uppåt avslutas mittdelen i en kraftigt utskjutande snidad list prydd med keruber som kröns av familjen Trolles vapen omgivet av lansbärande kvinno- och mansfigurer.

Altarringen formgavs av Torsten Leon-Nilson 1953 och utgörs av en rak överliggare i oljad ek som bärs av ett enkelt svart järnräcke. Knäfallet vilar på en sockel av ek och är klätt med ulltyg i varmgrå ton.

Predikstolen var sannolikt ursprungligen en så kallad läktarpredikstol och har daterats till 1500-talets slut. Idag är den ombyggda predikstolen placerad mot triumfbågens södra sida. Korgen har fem fyllningar som inramas av enkla kolonner vilka bär det övre listverket. Färgsättningen går i grått, blått, rött och svart med accenter i guld. I de fem fyllningarna framställs de fyra evangelisterna samt en texttavla med text på danska ur galaterbrevet. Predikstolens vilar på en enkel bas av murtegel.

Dopfunten har daterats till 1100-talet och är därmed dess äldsta inventarium, sannolikt samtida med kyrkan. Den i det närmaste kubiska cuppan bärs upp av en enkelt tredelad fot. Cuppan är dekorerad med växtmotiv i relief och bär färgrester efter tidigare polykrom bemålning.

Över dopfunten hänger en sexsidig baldakin av snidat och målat trä som på 1700-talet skänktes dopfuntens baldakin till kyrkan av Fru Anna Maria Cronacker von Vasmuth. En ram med en krans av plaketter bärs av sex genombrutna långa blad som uppåt samlas ihop i en fruktklase.

Bänkinredningen utgörs av tre slutna bänkkvarter som tillkom 1953. Sittbänkarna är gråmålade medan gavlarna och bänkdörrarna är laserade i svart, rött och gråblått. Bänkraderna avslutas mot koret genom att de främsta bänkarna har högre gavlar än övriga.

Kyrkans orgel är placerad mot västväggen och byggdes 1969 av orgelfirman Gebrüder Jehmlich i Dresten. Fasaden är formgiven av Torsten Leon-Nilsson och har synliga piporna placerade på ömse sidor om dörren till vapenhuset, spelbordet är placerat på den södra sidan. Färgsättningen går i grått, rött och gult.

Kyrkan har två kyrkklockor. Lillklockan göts omkring 1460 av klockgjutaren Jacob Yode i Stralsund. Storklockans är omgjuten 1616, när föregångaren göts är dock inte känt.