Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖRBY VÄSTERSTAD 1:2 - husnr 1, VÄSTERSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTERSTADS KYRKA (akt.)
2017-09-22
Interiörbeskrivning
Interiör
Via huvudentrén i väster nås vapenhuset i tornets bottenvåning. Golvet är belagt med kvadratiska plattor av kalksten som går igen i väggarnas låga sockel. Taket är liksom de slätputsade väggarna vitmålade. Längs den norra väggen leder en trappa i kalksten med räcke i smide och handledare av ädelträ till orgelläktaren och tornvindarna. Kyrkporten utgörs invändigt av en pardörr med tre fyllningar i varje dörrblad, målad i grå kulör med röda detaljer. Pardörren mot kyrkorummet har samma utformning.

Tornet har tre våningsplan över vapenhuset, varav det första har slätputsade och vitkalkade väggar medan övriga saknar puts. Från första plan nås läktaren och från det andra kyrkvinden, vars takstolar är tillverkade av bilad furu och har spår av ombyggnad. Tornets tredje plan utgörs av klockvåning med klockbock av bilad furu.

Kyrkorummet, som präglas av rymd och ljus, utgörs av långhus, två korsarmar, korsmitt och kor med absid. Långhuset består av tre travéer och övriga delar av en travé vardera. Samtliga valv utgörs av spetsbågiga kryssvalv utom korsmitten som är slagen med ett stjärnvalv. Golvet är belagt med samma kalkstensplattor som i vapenhuset. I mittgången ligger en röd textilmatta. De öppna bänkkvarteren, fördelade på två kvarter vardera i långhus samt de båda korsarmarna, står på upphöjda rödfärgade asfaltsgolv av fabrikatet Dafoleum med kantsockel i kalksten. Väggar och valv är vitmålade. I korsmitten är predikstolen placerad i nordöst och dopfunten i sydöst. I väster finns orgelläktaren med underbyggnader för väntrum och WC på var sida om entrédörren.

Läktaren är målad i en ljusgrå kulör och vilar på kraftiga pelare och balkar av trä. Barriären har spetsbågearkad i relief och profilerad överliggare.

Korets golv är belagt med snedställda viktoriaplattor i svartvitt rutmönster och röd bård. Väggar och valv är liksom i långhuset vitmålade. Koret domineras av altaruppsatsen med dess skrank som avskärmar sakristian i absiden från kyrkorummet. Absiden har lutat trägolv samt vitmålade väggar och valv. Östentréns fyllningsdörr med foder är målad i grå kulör.

Inredning och inventarier
Altaret i trä är dekorerat med pilastrar och gotiska valvbågar och målat i svart, rött, grått och förgyllning. Altaret är liksom altaruppsatsen, altarringen och korskranket ritat av arkitekt Henrik Sjöström och tillkom vid restaureringen 1902.

Altaruppsatsen i trä utgörs av en rundbågig ram flankerad av pilastrar med fialer. I ramen sitter altartavlan, en oljemålning på duk som är en kopia av den danske konstnären Carl Blochs ”Christus Consolata” utförd av Ingeborg Eggertz år 1900. Under målningen finns ett svart fält med den förgyllda texten: ”KOMMER TILL MIG I ALLE,/ SOM ARBETEN OCH ÄREN BETUNGADE;/ JAG WILL WEDERKWICKA EDER”. Altaruppsatsen är samkomponerad med ett skrank uppbyggt av spetsbågiga smala fält i två våningar som åtskiljs av rundlar med fyrpass. Hörnen markeras av samma pilastrar med fialer som vid altartavlan. Altaruppsatsen med skrank är målad i svart, rött, grått och förgyllning.

Altarringen är tillverkad i trä och utformad som en spetsbågearkad med överliggare målad i två grå kulörer med förgyllda detaljer. Knäfallet är klätt i rött tyg.

Dopfunten av sandsten är medeltida och stod ursprungligen i Västerstads romanska kyrka. Den anses vara tillverkad av Torrlösagruppen. Den runda cuppan har urtappningshål och pryds av en palmettbård, flätat repmönster samt rundbågar i låg relief. Foten har rektangulär och något konisk form med kraftiga hörntappar. Tre av sidorna har ornamentik i form av antingen en ros, en lilja eller ett grekiskt kors inramat av dubbla parabelbågar. Mot cuppan avslutas foten med en vulst.

Predikstolen med baldakin är tillverkad i trä och marmorerad i rött med detaljer i svart, blått, grönt och guld. Den oktagonala korgen vilar på en hög fot och pryds av sju fält med bibelord samt de fyra apostlarna Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Bilderna tillkom 1937. Korgens åttonde sida är öppen och här ansluter den svängda trappan vars räcke har tre rombformade fält och avslutas med en stolpe. Baldakinen i rött, svart och förgyllning kröns av ett kraftigt torn med spetsbågegavlar. De åtta sidorna markeras i hörnen av tureller och mellan dessa löper en kantlist med den förgyllda texten: ”VAREN ORDETS GÖRARE OCH ICKE BLOTT DESS HÖRARE”. Undersidan indelas av listverk i åtta blåmålade fält. Centralt hänger en förgylld duva. Predikstolen är möjligen ursprunglig sedan kyrkans uppförande men ombyggdes av Henrik Sjöström 1902.

Bänkinredningen i öppna kvarter är sannolikt samtida med kyrkan och är målad i två grå kulörer samt rött. Gavlarna pryds av lansettbågar och fyrpass i relief och avslutas upptill av raka listverk. Kvarteren avslutas mot korsmitten av barriärer som liksom bänkryggarna är indelade speglar med ramverk.

Orgeln byggdes 1971 av A. Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund och har 18 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Kyrkans tidigare orgel byggdes 1902 av Johannes Magnusson i Göteborg. Den bevarade orgelfasaden i nygotisk stil ritades av arkitekt Henrik Sjöström och är uppbyggt kring ett högre och bredare mittparti som flankeras av tre lägre partier indelade av pilastrar med fialer. Orgelfasaden har synliga pipor och dekorativt formade träsniderier i form av bland annat köl- och spetsbågar, spetsgavlar samt krenelering.

Kyrkan har två kyrkklockor av malm. Lillklockan, som är gjuten i Lybeck 1638 och omgjuten 1853 i Hörby, har dekor kring kronan i form av en bred ornamentbård mellan lister samt en smal bladfris. På manteln finns inskriptioner och en pekande hand. Storklockan omgöts 1738, dess ursprungliga tillkomst är okänd. Dekoren utgörs bland annat av bladornament- och palmettbårder, bevingade änglahuvuden samt en framställning av Petrus med sitt attribut nyckeln.