Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTRA GÖINGE KRÄBBLEBODA 1:49 - husnr 1, KRÄBBLEBODA KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

KRÄBBLEBODA KAPELL (akt.)
2019-04-03
Interiörbeskrivning
Interiör
Ett mycket litet vindfång möter besökaren innanför kyrkporten. Här finns hatthyllor med klädkrokar och wc samt överljus i var gavelvägg. Genom ännu ett par dubbeldörrar, klädda med masonit, kommer man in i entréhallen som idag är inredd som ett samlingsutrymme med bord och stolar. Rakt fram finns ett litet kök med platsbyggd inredning, vedspis, elektrisk spis samt diskbänk. Väggar och tak är klädda med skivmaterial, och skarvarna täcks av tunna trälister. Väggarna är vitmålade medan tak och golv har en brungrön kulör. I entréhallen finns två takplafonder av metall och frostat glas som kan vara samtida med kapellet. Åt öster leder en dubbel vikdörr in i kyrksalen. Golvet är lagt med smala furubrädor och korpartiet är upphöjt ett steg. I koret är golvet målat i en grågrön kulör. Väggarna är klädda med ett skivmaterial och fogarna täckta med smala trälister. De är målade i en varm aprikos kulör och taken är vita, undantaget koret där taket är turkost. I kyrksalen är taken klädda med glasfiberväv och indelade i fack av brädor som betsats i en rödbrun kulör. Samma rödbruna kulör återkommer på listverk och fönstersnickerier. Koret, som belyses av dagsljus från norr och söder, kan avskärmas med hjälp av skjutdörrar.

I kortaket, finns en målning av det allseende ögat i gula kulörer. Söder om koret finns en psalmtavla och en dopfunt. Norr om koret står talarstolen och ett stort kors av trä är placerat på väggen. På ömse sidor sitter väggfasta, elektrifierade lampetter. Övrig belysning utgörs av en elektrifierad ljuskrona samt en lysrörsarmatur. Salen är traditionellt möblerad med flyttbara bänkar ordnade i två kvarter, ett på vardera sida om mittgången. Längst ner i kyrksalens södra hörn finns en orgel. Här finns också murstocken där tidigare en järnkamin varit belägen.

Inredning och inventarier
Altare
Altarbordet är enkelt konstruerat av två stående träskivor vilka täcks av en tredje skiva. I framkanten är bordet dekorativt och grovt snidat vilket ger det en hantverksmässig prägel. Det är möjligt att bordet är samtida med altartavlan.

Altartavla
En insamling till kapellets altartavla startades 1945 och altartavlan kom sedermera att köpas in av kyrkoherden. Altartavlan av trä består av fyra delar med vardera ett bibliskt motiv. Tavlorna är skulpterade och målade av konstnären Gösta Sillén 1960.

Altarring
Altarringen från 1954 är sannolikt en träkonstruktion klädd med skivmaterial. Mot kyrkorummet är mittdelen marmorerad i ljust beiga kulörer. Den marmorerade ytan är indelad i fack med ett listverk av trä. Knäfallet är klätt med ett ljust rosafärgat tyg. Överliggaren är av solitt trä. Baksidan är klädd med en vitmålad masonitskiva.

Predikstol
Predikstolen i trä är golvfast och utformad likt en ambo. Talarplatsen är upphöjd ett steg från korgolvet. Plattformen är målad i samma gröna kulör som korgolvet. Fronten har en fyllning som är marmorerad i varmt rosaröd kulör, omgiven av ett ramverk av trä, täckmålat i samma kulör. Fyllningen pryds av en uppslagen bibel med tecknen för alfa och omega. På överliggaren, som är målad i en gröngrå kulör, finns ett bokstöd. På baksidan av talarstolen finns hyllor för förvaring.

Dopfunt
Dopfunten är av trä med ett urtag för dopfatet på översidan. Till formen är funten rektangulär med markerade hörnpartier. Ena sidan av funten pryds av en vit duva och de markerade hörnpartierna av olika sorters kors.

Bänkinredning
Bänkarna är av trä med genombrutna ryggar och marmoreringsmålade gavlar. De är delbara i halvor vilket möjliggör variation i möbleringen. Sittbrädor och ryggstöd är betsade i en brungrön kulör. Gavlarna har ramverk i grönt med marmorerade fyllningar i rosa och röda kulörer. Under bänkarna sitter krokar av metall, med okänt syfte.

Orgel
En elektrisk orgel från Traste i Ryd finns sedan 1985 i kyrksalens bakre södra hörn.

Klockor
Kyrkklockan är tillverkad av Olssons klockgjuteri i Ystad och är belägen i en fristående klockstapel på kyrktomten. Stapeln restes 1964 av lokala entreprenörer och utgörs av en timmerkonstruktion med ett enkelt sadeltak täckt med skifferformade plattor av okänt material, möjligtvis eternit. Gavlarna är klädda med träspån. Ringningen är manuell. På klockstapelns tak sitter en kyrktupp.