Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE FALSTERBO 2:25 - husnr 1, FALSTERBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

falsterbo kyrka (akt.), FALSTERBO KYRKA (akt.)
2017-10-25
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning. Det är ett kvadratiskt rum utan dagsljus. Taket med kraftiga ålderdomliga ekbjälkar och brädor är bjälklaget till tornets andra våning. Golvet är belagt med rött tegel. Väggarna är tunt putsade och kalkfärgade, teglets struktur är synlig. Tre gravstenar av kalksten finns uppställda längs väggarna. En trätrappa tillkommen 1954 leder till nästa våning. Vapenhuset är möblerat med bokbord, bänkar och klädkrokar under trappan. Dörren till kyrkorummet har smidda gångjärn, stort kammarlås och är klädd med panel med smidda spikar. Dörren är rundbågig men sitter i en spetsbågig nisch som kan vara ursprunglig.

Kyrkorummet är enskeppigt och består av långhus med fyra travéer och kor med tre travéer i öster. Slutna bänkar står på ömse sidor om en bred mittgång i långhuset. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Golvet är belagt med rött handslaget kvadratiskt tegel med förskjutna fogar från 1954. Under bänkkvarteren ligger obehandlade kilsågade brädor.

Kyrkorummet är välvt med kryssvalv med fyrkantiga ribbor som vilar på fyrsprångiga pilastrar utan kragband. Samtliga gördel- och sköldbågar är spetsbågiga. Valven är putsade och kalkfärgade. Valven är sekundära, slagna efter långhuset byggdes. Väggarna är mycket tunt putsade och kalkfärgade med tegelstrukturen synlig. I första travén är putsen borttagen då man vid renoveringar under 1900-talet funnit figurativa kalkmålningar där. Målningarna anses vara från 1300-1400-talet. Målningarna har delvis dolts av valvslagningen. Bland annat finns här en bild av S:ta Gertrud, kyrkans skyddshelgon, bärandes en kyrka.

På låghusets norra vägg står den gamla orgelläktaren från 1769, på södra sidan finns predikstolen. I väster finns orgelläktaren från 1925, ombyggd 1975. Den gamla orgelläktaren har en barriär av marmoreringsmålat ramverk med målade fyllningar av Jesus och lärjungarna. Den nya läktarbarriären i väster är en ramverkskonstruktion som är marmorerad i olika färger och vilar på marmorerade fyrkantiga stolpar.

Koret är förhöjt med tre steg. Den breda trappan är belagd med mörk kalksten och koret med tegel. Korets valv är primära, alltså slagna i samband med korets uppförande. Ribborna vilar på murpelarna mellan fönstren. I koret står altarskåpet innanför altarringen. I det rymliga koret finns ytterligare ett altare med altarskåp, Kristofferskåp, dopfunt, klockarebänk, prästbänk, träskulpturer, ambo samt kororgel och flygel.

Sakristian är inrymd under orgelläktaren och tillkom 1976. Golvet är av ekparkett, väggarna av oputsat rött stortegel respektive målad panel. Rummet är utan fönster. Sakristian är möblerad med klädskåp med skjutdörrar. Tornets övre våningar nås från vapenhuset via en trätrappa. På fjärde våningen står klockstolen av järn med de tre klockorna. Dubbla brädklädda ljudluckor sitter i alla väderstreck. Väggarna av rött stortegel är oputsade och på golvet ligger brädor. Det är öppet upp i nock. Vinden över kyrkorummet nås genom en liten rundbågig öppning på plan tre. Valven över kyrkorummet är putsade och oisolerade. Tegeltaket med munk och nunnepannor ligger på öppen läkt och pannorna är understrukna med kalkbruk med tagel. Några av takstolarna av bilad fur har runliknande inhuggningar av okänd härkomst.

Inredning och inventarier
Altaret är murat av stortegel, putsat och vitkalkat. Eventuellt är altaret ursprungligt från korets byggtid. Ovansidan är belagd med rött tegel lagt på flatan från 1954. En liten, lågt placerad öppning leder till ett tunnvälvt utrymme under altaret. Altarskåpet av ek är troligen tillverkat omkring år 1500 av Herman Rodes verkstad i Lübeck. Skåpet är renoverat 1954, 1983 och 2008. 1954 togs sentida övermålning bort
och kopior i gips gjordes av fyra apostlar och två pilastrar. Skåpet är en triptyk med ett bredare mittparti, corpus, med två flyglar. Överst finns ett snidat krön. Skulpterade figurer inom rundbågar finns på mittparti och flyglar. I rundbågarnas ovankant finns även genombruten rankornamentik. I mitten står Maria med Jesusbarnet omgiven av solstrålar och en molnkrans med änglar. De tolv apostlarna flankerar vid sidorna. Skåpet går att stänga och har målade bilder med motiv från Marias liv på utsidan. Sidoaltaret är murat och kalkat. På altaret står ett altarskåp, troligen från Nordtyskland tillverkat kring sekelskiftet 1400/1500-talet. Skåpet av ek är tredelat med skulpturer på corpus och målningar på flyglarna.

Altarringen är av fernissad furu och tillkom 1954 vid Eiler Græbes renovering. Altarringen är en kopia av den som fanns fram till 1890. Den är genombruten med ståndare, figursågade stiliserade balusterdockor, med en profilerad överliggare. Knäfallet är skinnklätt. Planformen är femkantig. Sidorna förkortades 2008.

Dopfunten av natursten är troligen från 1300-talet. Den vida åttasidiga cuppan är dekorerad med huggna reliefer av män med peruker och kronor, flera lejon och något liknande en enhörning. Foten är rund och avsmalnar uppåt. Mellan cuppa och fot finns en vulst. Tillhör ”Falsterbogruppen” som kännetecknas av åttkantiga cuppor med reliefer. Cuppan har ett åttasidigt trälock med handtag av en pinjekotte. Locket är marmorerat i blått.

Predikstolen av bemålat trä är sannolikt från slutet av 1500-talet. Korgen är gjord i renässansstil med reliefer och utskuren växtornamentik. Korgens fyra sidor avdelas med kannelerade pilastrar. På sidorna finns skurna änglar inom rundbågiga fält som kröns av frontoner med änglar.

Bänkinredningen är sluten och tillkom 1730. Vid renoveringen 1954 byggdes bänkarna om. Sitsarna nytillverkades, ryggstöden vinklades och avståndet mellan bänkarna ökades. De kompletterades med fotstöd och psalmbokshylla. De främre bänkarna som är dubbelsidiga byggdes inte om utan har kvar sina smala sitsar. Dörrar, ryggar och framskärmar är uppbyggda med ramverk och fyllningar, medan sitsar och gavlar är hela brädor. Dörrarna har handsmidda gångjärn med lökformig avslutning. Gavlar och dörrar är av ek, resten av furu.

Orgel 1 är byggd 1769 av Andreas Malmlöf i Malmö. Renoverad 1954 av Einar Berg och 2018 av Bergenblad & Jonssons Orgelbyggeri. Orgeln står på läktaren längs norra fasaden. Fasaden har tre pipfält med silvermålade träpipor, ej ljudande. Fälten delas av pilastrar. Fasaden är dekorerad med lurblåsande putti och genombrutna växtornament. Den är målad i ljusblått med detaljer i guld, rött och svart.

Orgel 2 är byggd 1976 av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Orgelfasaden är från 1925 och ritad av Theodor Wåhlin. Fasaden har samma formspråk som den äldre orgeln och den övre delen är en kopia. Orgeln står på läktaren i väster.

De tre klockorna är av malm. Klocka 1 är gjuten omkring år 1500. Klocka 2 är gjuten 1772 av Gerhard Meyer i Stockholm. En tvillingklocka finns i Skanörs kyrka. Klocka 3 är gjuten 1935 av Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Klockorna pryds av inskriptioner.

Övrigt
Kristofferskåpet anses vara från omkring 1300-talets slut och tillverkat i Nordtyskland. Kristoffer står på en kulle och stödjer sig mot en trädstam. På hans axlar sitter Jesusbarnet med högerhanden lyft i en välsignande gest. Kristoffer är sjöfararnas beskyddare. Skåpsdörrarna är bemålade. Välbevarad målning i äggoljetempera, enligt Lena Liepe som skrivit Den medeltida träskulpturen i Skåne. Träskulpturer, två madonnor och en prinsessa från slutet av 1400-1500-talet.