Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE SKANÖR 14:10 - husnr 1, SKANÖRS KYRKA (SANKT OLOFS KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

skanörs kyrka (akt.), SKANÖRS KYRKA (SANKT OLOFS KYRKA) (akt.)
2017-10-26
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i långhusets västra del och tillskapades vid Græbes renovering 1940. Rummet har låg takhöjd och är utan fönster. Golvet är belagt med rött tegel. Väggarna är putsade och vitmålade, en tegelvägg är endast målad. Rummet är möblerat med bokbord, klädhängare och på väggen två tavlor med kyrkoherdenamn. Gråmålade ramverksdörrar leder till orgelläktaren och ett teknikutrymme. En dubbeldörr med blyinfattat glas vetter mot kyrkorummet.

Kyrkorummet består av långhus med orgelläktare i väster och upphöjt kor i öster. Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Golvet är belagt med rött handslaget kvadratiskt tegel från 1940. Under bänkkvarteren ligger breda, kilsågade, obehandlade brädor.

Långhuset är välvt med fyra kryssvalv. Ribborna vilar på fyrsprångiga pilastrar med kragband. Både gördel-och sköldbågar är spetsbågiga. Väggar och valv är slätputsade och vitkalkade. I den västligaste travéen finns en valvkappa med ett runt hål, eventuellt ett ”himmelshål” som kanske använts vid mysteriespel.

Koret är förhöjt sex steg med en bred tegeltrappa från långhuset. I den spetsbågiga triumfbågen hänger triumfkrucifixet. Koret är både bredare, högre och ljusare än långhuset. Sex stora höga fönster belyser koret. Ytterligare ett fönster har funnits i öster. På golvet i koret ligger tegel liksom i långhuset. Koret i två travéer är välvt med ett stjärnvalv och ett sexkappigt valv. Valven är ursprungliga, primära, och tillkom samtidigt som koret byggdes till skillnad från kyrkans övriga valv som är sekundärt slagna. Valvribborna är treklöverformade och vilar på profilerade konsoler som är oputsade medan valvkapporna är putsade. Ribbor och konsoler är kalkmålade i grått och rött. Längs ribborna är målat en stiliserad växtbård. I tre skärningspunkter mellan valvribborna finns ekplaketter med reliefer, en av dem visar S:t Olof, kyrkans skyddshelgon.

Väggarna är målade men inte putsade så tegelstrukturen är synlig. Flera konsekrationskors finns målade på väggarna. I koret står baldakinaltaruppsatsen innanför altarringen. Dessutom står dopfunt, korstol, klockarebänk, prästbänk, ambo samt kororgel och flygel i det rymliga koret. Sakristia och textilförvaring inryms bakom altaruppsatsen.

Under koret finns en krypta med tre låga murade tunnvalv. Väggarna är oputsade tegelväggar, på golvet ligger betongplattor. Gamla gravstenar förvaras i kryptan.

Orgelläktaren i väster har en barriär av smala svarvade gråmålade balustrar. Golvet är belagt med lackerade brädor.

Tornrummet är det forna vapenhuset framför sydportalen men fungerar numera som kapell. Rummet är kvadratiskt, har ljus från två högt sittande fönster och är välvt med ett sekundärt byggt fyrkappigt valv. Valvet vilar på tresprångiga hörnpilastrar med kragband. Ribborna har rektangulärt snitt som övergår i treklöverformat snitt i den nedre delen. Ovanför sydportalen syns ett igenmurat romanskt fönster. Tornets andra våning, klockvåningen, nås från tornrummet med en smal tegeltrappa inbyggd i muren. Klockvåningen har fyra ljudöppningar försedda med rödmålade brädluckor. Väggarna är murade av stortegel och är oputsade. Det är öppet upp i nock. Klockbocken med de två klockorna är tillverkad av bilad ek. Vinden över långhuset nås från tornets andra våning. Valven är oisolerade. Långhuset har saxsparrade takstolar av bilad furu. Mellan travéerna finns äldre ekbjälkar delvis inmurade i valven. Korets taklag är av bilat ekvirke och kan vara medeltida. Taklaget består av saxsparrade takstolar, hanbjälkar, stödben och tassar. Takstolarna förstärktes 1976. Den prisbelönta filmen ”Falkens öga” från 1998 av Mikael Kristofersson spelades in under flera år från vinden på Skanörs kyrka. Den reversibla avsatsen finns kvar på vinden.

Inredning och inventarier
Altaret av okänd ålder är murat, putsat och vitkalkat.

Altaruppsatsen från 1604, rikt skulpterad i renässansstil och bemålad, antas vara gjord vid Daniel Tomisens verkstad i Malmö. Den målades om 1762 av Malmömålaren Håhl. Altaruppsatsen står på altarbordets bakkant och har en baldakin som vilar på två korintiska kolonner. Uppsatsen är uppbyggd i två våningar indelade i fält avdelade med kolonner. I fälten finns texttavlor med bibelcitat och skulpterade figurer. På sidorna finns rikt utskurna beslagsvingar. Uppsatsen kröns av en portik med Kristus som segrare.

Altarringen med halvrund planform och två grindar är från 1891. Den består av svarvade balustrar av ek mellan profilerad överliggare och tygklätt knäfall.

Dopfunten av natursten är från 1300-1400-talet. Foten i två delar är åttasidig. Den övre delen är nytillverkad. Den vida åttasidiga cuppan är dekorerad med huggna reliefer av bl.a. S:t Olof och S:t Petrus med attribut. Tillhör ”Falsterbogruppen” som kännetecknas av åttkantiga cuppor med reliefer. Dopfunten har ett lock av ek troligen från 1600-talet.

Predikstolen med baldakin av rikt snidad ek är från 1600-talet. Dess bemålning togs bort 1892. Balustrad och trappräcke av ekmålad furu är från 1892. På korgens sidor finns reliefer av Kristus och evangelisterna inom rundbågiga musseldekorerade fält. Sidorna avdelas med karyatider.

Bänkinredningen är sluten och tillkom på 1700-talet men är ombyggd flera gånger. Gavlar och dörrar av fernissad ek är förmodligen äldst och övrigt är av målad furu. Dörrar och ryggstöd är av ramverk med fyllningar. Dörrarna har smidda beslag.

Orgeln är kyrkans fjärde och är byggd 1969 av Olof Hammarberg i Göteborg. Fasaden av vitlaserad furu är indelad i sju pipfält med de tre mittersta högre. Fälten har i ovankant genombruten, skuren, förgylld dekor.
Orgeln kompletteras av en digitalorgel och flygel i koret.

Storklockan av malm är tillverkad av Gherard Cranmar i Lübeck ca 1350. Klockan har en slankare, rakare form än senare tillverkade klockor. Lillklockan av malm är tillverkad 1772 i Stockholm. Klockorna har inskriptioner.

Övrigt
Korstol, rikt skulpterad i ek, sammansatt på 1580-talet av korstolsdetaljer från 1300-talet.
Prästbänk, skulpterad i renässansstil, med grisaillemålningar med bland annat Skanörs kyrka, övrig färg borttagen.
Krucifix, senmedeltida med senare tillverkat kors.
Votivskepp, fregatt från 1764.