Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE ESKILSTORP 31:1 - husnr 1, ESKILSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

eskilstorps kyrka (akt.), ESKILSTORPS KYRKA (akt.)
2019-06-28
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornets bottenvåning har ljus från två gjutjärnsfönster vars övre del döljs delvis av taket. På golvet ligger sexkantigt gult tegel med svarta hörntärningar från 1874. Samma typ av golv låg tidigare i hela kyrkan. Väggar och tak är putsade och vitmålade. I norr leder en trätrappa till andra våningen. Under trappan finns textilskåp och i söder står ett förvaringsskåp. Tornbågen i öster är kraftig och rundbågig. En pardörr med blyinfattat glas leder till långhuset. I väster finns den spetsbågiga entrén med pardörrar av ek.

Kyrkorummet består av långhus och smalare, femkantigt kor. I långhusets västra del finns orgelläktaren. I sydöst står predikstolen, piano och i nordöst finns en dopplats. Långhuset är välvt med ett flackt tunnvalv sedan 1936. Väggar och valv är putsade och vitmålade. Väggen övergår i tunnvalvet utan markering. I taket hänger en mässingskrona och en kristallkrona, på väggarna lampetter. Slutna bänkar står i två kvarter med mittgång och sidogångar längs ytterväggarna. Golvet är sedan 1936 belagt med rött handslaget lackat tegel. Under bänkarna ligger brädgolv. De stora höga gjutjärnsfönstren är försedda med innerfönster sedan 2018 med svart aluminiumbåge med en horisontell post och energiglas.

Koret utökades 1998 och går numera en bit in i långhuset. Det nya tegelgolvet skiljer sig i färg från tidigare tegel. En trappa i mitten med två steg av svart natursten leder till koret. Triumfbågen mellan långhus och kor är spetsbågig och markeras med en utskjutande, bred list runt muröppningen. Valvanfangen markeras med utkragade tegelskift. Koret är välvt med ett femkappigt valv med ett plant mittparti. Mellan valv och vägg löper en profilerad list. De fyra korfönstren är försedda med tonat glas. Koret upptas av altaruppsatsen och altarringen. Innanför altarringen ligger brädgolv täckt med en vävd matta.

Den lilla sakristian med skrivbord inryms bakom altaruppsatsen. Brädgolvet är på en lägre nivå och belagt med heltäckningsmatta.

Orgelläktaren i väster i långhuset har en tät barrriär av ramverk och släta fyllningar målad i grågrönt med accentfärger. I ovan- och underkant finns ett listverk. Läktaren vilar på fyrsidiga pelare med profilerat listverk. Undersidan är klädd med vita brädor. I taket sitter även två aggregat för utblås från luftvärmepumpen.

Tornets övre våningar nås från vapenhuset. Klockvåningen på fjärde våningen har brädgolv och putsade, målade väggar. Ljudluckor finns i alla väderstreck. Ovanför ljudluckorna ligger dragbjälkar, och därovan är tornet förhöjt 1936. Det är öppet upp mot taklaget. Klockbocken är av ek och fur och bär två klockor från 1700-talet. Eken är återanvänd med flera äldre urtagningar. På plan två förvaras den gamla orgelns pipor och fasad. Vinden nås genom en lucka från klockvåningen. Taklaget av furubrädor är från 1936. Valvet är isolerat med mineralull.

Inredning och inventarier
Altare, delvis murat, delvis skivmaterial. Putsat och vitmålat.
Dopaltare, murat av rött tegel, från 1998.

Altaruppsatsen är av bemålat snidat trä från 1632 med senare målningar. Ommålad 1831 och konserverad 1935 och 1968. Predella, mittstycke och överstycke med bruten gavel krönt av Kristus med världsgloben. Snidade beslagsvingar på sidorna med evangelister och hästar. Målningarna skildrar Jesus på korset och Lammet med korsfanan. Bilderna är målade ovanpå äldre målningar.

Altarringen av trä har halvrund planform och består av slanka svarvade marmoreringsmålade balusterdockor. Förmodligen från 1874. Knä- och handfall är klädda med grönt tyg.

Dopfunten är medeltida och förmodligen samtida med gamla kyrkan från 1100-talet. Cylindrisk cuppa. Fot av fyrkantig platta och därovan två rundstavar. Hörntapparna har motiv av människohuvud.

Predikstolen av målat trä från 1874. Sidor av ramverk och spetsbågiga fyllningar. Listverk i ovan- och nederkant. Grågrön med detaljer i gult och blått.

Bänkinredningen är sluten och tillkom 1874 men är ombyggd 1936. Dörrarna av ramverk med fyllning. Från början ekådrade, numera målade i gröngrått med dekorlinje i gult och blått kring en marmorerad fyllning på dörrarna. Sidogångarna tillkom 1936.

Orgeln byggdes 1970 av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Fasaden ritades av ingenjör/arkitekt Roland Hedenström. Fasaden är uppdelad i tre partier med vågformad överkant och synliga pipor. Kororgel byggd av Anders Persson. Fasad av ek med öppningsbara luckor för piporna.

Storklockan är gjuten av Maria och Jonas Wetterholtz 1792. Lillklockan är gjuten 1759 av Andreas Wetterholtz. Båda klockorna har inskriptioner, palmettfris, reliefbilder av Moses med lagens tavlor, Petrus med nycklarna samt två kvinnofigurer symboliserande Rättvisan och Nåden. Klockstolen är delvis av återanvänd ek.

Övrigt
Antependium och kormatta vävda vid Märta Måås-Fjetterström verkstad i Båstad.