Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE HÖLLVIKEN 22:20 - husnr 2, STORA HAMMARS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

stora hammars kyrka (akt.), STORA HAMMARS KYRKA (akt.)
2019-08-21
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornet är ett kvadratiskt rum med lite dagsljus från tre håll. Väggarna är klädda med bröstningspanel med ramverk och innertaket är ett kassettak. Dörrar leder till trapptornen i norr och söder. Tak, panel och dörrar är ådringsmålade i mörkt brunt. Golvet är belagt med svartvita cementplattor, så kallade Victoriaplattor, med en bård i ytterkanterna. Samma golv låg tidigare även i kyrkans mittgång.
Kyrkorummet består av långhus och upphöjt kor. I långhusets västra del finns orgelläktaren. Kyrkan är ljus och överblickbar. Långhuset är välvt med ett flackt tunnvalv indelat med kassetter målat i grått och vitt. Långhuset är indelat i fyra travéer med rundbågiga sköldbågar ovan fönstren. Valven vilar på pilastrar och kolonner med profilerade kapitäl. Fönstren har hög bröstning och innerglaset är blyspröjsat färgat råglas med tvärposter av järn.

Kyrkans färgsättning är vit med grå detaljer på pilastrar, kolonner, tak och under gördelgesimsen på väggarna. Den gamla inredningen är ekådringsmålad medan ny inredning är gjord av valnöt och ek. Kopplade stolar står på ömse sidor om mittgången. Även sidogångar finns. Golvet är sedan 2017 belagt med kvadratiska plattor av grå och röd kalksten från Öland. Längst fram i långhuset finns predikstolen och en flygel på norrsidan. På sydsidan står ett spelbord till orgeln samt ljusbärare. På östväggen hänger en stor
digital psalmnummertavla/bildskärm. I taket hänger mässingskronor och ovanför dem en metallcirkel med spotlights.

Koret är upphöjt med tre steg. Både trappan och koret är belagt med samma kalksten som i långhuset. En dold infälld lyftplatta finns i trappan. Tunnvalvet är utan kassetter i koret. I öster finns tre fönster med glasmålningar med växtmönster med liljor och blad. I ytterkanterna är det färgat glas. Ett genomsiktligt flyttbart altare och ett dopträd står i fokus i koret under glasmålningarna. Ett nytt altare är under planering.
Den ursprungliga altaruppsatsen finns numera i nordöstra hörnet. Dopfunten står på norra sidan med ny hängande belysning ovanför. Längs ytterväggarna både i långhus och kor finns bänkar i valnöt med lädersits. Bänkarna döljer de nya radiatorerna.

Från koret nås de halvrunda utbyggnaderna mot norr och söder. De innehåller förråd, textilförvaring, elcentral, sakristia och pentry. Från södra förrådet nås även pannrummet med en stege ner till källaren.

Orgelläktaren i väster är utkragande och upptar bara mittpartiet av västväggen. Barriären är tät indelad med ramverk, fyllningar och listverk. Läktaren vilar på kraftiga räfflade konsoler. Den är målad i ekådring med förgyllning. Längst bak i långhuset står skärmväggar och psalmbokshyllor från 2017 av valnöt i rutmönster som avskärmar förråd, lekhörna och klädförvaring. Tornets andra våning nås via trapptorn från vapenhuset med en smal gjuten spiraltrappa. Tornrummet på andra våningen får ljus från tre små runda fönster, har brädgolv och putsade tegelväggar. Den äldre klockringningsmaskinen står här. En trätrappa leder till klockvåningen som upptas av klockstolen av fur med två klockor. Ljudöppningar med brädluckor finns i tre väderstreck. Det är öppet mot tornspiran. Vinden nås från en lucka på andra våningen. Valven är täckta med isolering. Taklaget av furu över långhuset är förstärkt med metallstag.

Inredning och inventarier
Altarbordet av ek från Balzar o Beskow AB är inköpt 2001. Det är flyttbart på hjul med täta sidoskivor och toppskiva. Genomsiktligt framifrån. Kommande altare ska enligt uppgift utföras i valnöt med altarskiva av kalksten med kors i bladguld. Ritat av Bertil Truedsson.

Altaruppsatsen från 1901 är av bonad ek med en oljemålning med motivet ”Kristi begråtande”, med den döde Jesus och sörjande människor. Den är målad av Stockholmskonstnären Julius Kronberg. Tavlan omges av en snidad omfattning av ek med motiv av en mussla, blad- och blomformer. Altaruppsatsen står på ett inklätt flyttbart underrede på hjul som tillkom 2017, då altaruppsatsen flyttades till nordöstra hörnet i koret.

Altarringen togs bort 2017 och ersattes av ett mobilt knäfall ritat av Barup & Edström.
Stomme av oljad valnöt med knäfall av läder. Knäfallet står framför altaruppsatsen i
nordöstra hörnet av koret.

Dopfunten från 1902 är av gjuten cement. Vid cuppa med utåtvinklad kant i ovankant. Skaftet med godronnering står på en profilerad rund fot.

Predikstolen från 1902 är av ekådrat trä med bronserade detaljer. Korgens sidor indelas med ramverk och speglar med listverk i ovan- och nederkant. Kraftiga volutformer på korgens underdel. Ingången till predikstolen är från sakristian. Ingången omges av en portal av ådringsmålat snidat trä med samma musselmotiv som på altaruppsatsen.

Bänkinredningen togs bort 2017 och ersattes av kopplade stolar i ek. Ryggstöd av formpressade ribbor och läderklädd sits. Typ Modus designad av Fredrik Torsteinsen.

Orgeln byggdes 2018 av Tomaz Mocnik med amerikanskt pipverk sammanställt av Anders Johnsson. Pipverket är huvudsakligen av C S Haskell från 1897. Fasaden från 1902 är ritad av kyrkans arkitekt Magnus Steendorff. Fasaden är ådringsmålad med förgyllda detaljer och uppbyggd med två halvrunda pipfält vid sidorna omgivna av kolonner. Den har snidade beslagsvingar och kröns av änglar och växtmotiv. Spelbordet på läktaren är vänt mot kyrkskeppet.

Storklockan är gjuten 1844 av Fred. Seipel och J.G. Liljendahl. Klockan pryds av inskriptioner och växtfriser. Lillklockan är gjuten 1851 av G.O. Fredrikson och dekorerad med akantusfriser och inskriptioner.