Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE VELLINGE 99:43 - husnr 1, VELLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VELLINGE KYRKA (akt.)
2019-06-04
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornets bottenvåning är ett kvadratiskt rum med högt i tak och ljus från ett träfönster i norr. Fönstret är från 1700-talet med ursprungliga beslag. Innanför sitter ett järngaller. På golvet ligger rött tegel, tak av lockpanel och putsade kalkade väggar. Vapenhuset var tidigare valvslaget vilket pilastrarna i hörnen visar. Valvet revs 1766 då även pilastrarna byggdes på. I tornbågens nisch är murat en vägg med en pardörr av ramverk och fyllningar som leder till kyrkorummet. I söderväggen finns en nisch med en skulptur. Tegelgolvet, trätaket och dörren till kyrkorummet tillkom vid ombyggnaden 1950 av Eiler Græbe. I vapenhuset finns bokbord, bänkar och offerstock. Mot väggen står gravhällar.

Kyrkorummet består av långhus, förlängt kor och korsarmar mot både norr och söder. Långhus och kor är ungefär lika långa. I långhusets västra del finns orgelläktaren. Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhus, kor och korsarmar. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Under bänkarna ligger brädgolv. De snidade bänkdörrarna i koret och långhuset är från 1600-talet. Golvet är belagt med rött tegel, lagt på 1900-talet. Väggar och valv är putsade och vitkalkade.

Långhus, kor och korsarmar är välvda med kryssribbvalv från olika tider. Endast det västra valvet ovanför orgelläktaren är medeltida. Det valvet har kvar mycket fragmentariska kalkmålningar från 1500-talet. Samtliga valvribbor har fyrsidigt tvärsnitt och vilar på tresprångiga pilastrar med kragband. Korets tre valv är från 1758. Korsmitten och korsarmarnas valv är från Brunius ombyggnad 1853.

I korsmitten är bänkarna borttagna. Här står ett bordsaltare, ljusbärare, digitalflygel och i söder predikstolen. Korsarmarna är möblerade med slutna bänkkvarter. I norra korsarmen hänger på väggen ett processionskrucifix från 1400-talet. Det förlängda koret ligger i samma nivå som långhuset. I korets bänkkvarter finns sitsar för att sitta vänd både framåt och bakåt. I koret står den snidade dopfunten på
södra sidan och altaruppsatsen innanför altarringen. Mot korets östvägg på ömse sidor om altaruppsatsen står gravstenar av kalksten från 1700-talet över präster i Vellinge.

Sakristian ligger öster om koret och nås bakom altaruppsatsen genom en rundbågig dörr från 1950. Väggarna är vitmålade, vitmålad panel i taket och brädgolv. I sakristian finns förvaringsskåp.

Orgelläktaren i väster i långhuset har en tät barrriär från 1950 av ramverk och fyllningar målad i grått med detaljer i rött och grönt. Barriären är förhöjd med en rundstång. Läktarens undersida är slät och vitmålad. Tornets övre våningar nås utifrån i ett trapphus med en murad tegeltrappa till första våningen, därefter en enkel trätrappa. Klockvåningen har brädgolv och putsade väggar. Ljudluckor finns i alla väderstreck. Klockbocken av ek bär två klockor. Vinden nås genom en stållucka från andra våningen. Valven över långhuset är isolerade med mineralull. På östra långhusväggen finns fragment kvar av romanska väggmålningar från tiden innan kyrkan valvslogs. Målningen består av ett brett rött band och därunder ett rutmönster.

Inredning och inventarier
Altare av trä från 1600-talet sammanbyggt med altaruppsatsen. Framsidan har ramverk med fyllningar med målningar av kvinnor. Bordsaltare av ek från 1996. Ekskiva på fyra ben. Räfflor i relief på benen.

Altaruppsatsen av bemålat snidat trä från 1608 med målningar från förmodligen 1776. Tidigare fanns texttavlor på målningarnas plats. Renoverad varje århundrande. Altaruppsatsen har troligen tillverkats av Köpingemästarens verkstad enligt A.M. Göransson. (Altaruppsatsen har tidigare tillskrivits Jacob Kremberg.) Mittpartiets tre målningar med motiv från Jesus födelse, korsfästelse och uppståndelse indelas av fyra snidade kvinnofigurer. Beslagsvingar på sidorna. Underdelen, predellan, har texttavlor på svenska. Överstycket är en snidad bild av Nattvarden.

Altarringen av ek är från 1869. Den har halvrund planform och består av slanka svarvade balusterdockor. Knäfallet är klätt med blått skinn och överliggaren är av ek.

Dopfunten är av bemålat snidat trä från 1632. Den åttkantiga cuppan har reliefer med bibliska motiv. Initialerna W v W står för kyrkans patronus Wellichius von Westhoven. Initialerna syns numera bara fragmentariskt.

Predikstolen med baldakin är av rikt snidat trä från 1607. Dörren tillhör inte predikstolen ursprungligen utan kommer från kyrkvärdens bänk. A M Göransson tillskriver även predikstolen till Köpingemästarens verkstad. Korgen har snidade reliefer av Jesu födelse, korsfästelse, uppståndelse och Pingstundret. Mellan relieferna
finns evangelisterna.

Bänkinredningen i långhus och kor tillkom 1606. De byggdes om kraftigt 1950 efter Eiler Græbes förslag för att göras bekvämare med nya sitsar och ryggstöd. Samma år togs ursprunglig målning fram. Dörrarnas målning ska efterlikna intarsia. De är omgivna av en rundbåge och ett snidat ansikte. Gavlarna mellan dörrarna är prydda med räfflade pilastrar. A.M. Göransson tillskriver Köpingemästarens verkstad
inredningen. Korsarmarnas bänkinredning tillkom vid 1800-talets mitt. Bänkarna är slutna och ekådrade. Dörrarna är av ramverk med fyllning.

Orgeln byggdes 1950 av Frederiksborgs Orgelbyggeri i Hillerød. Fasaden ritades av Eiler Græbe. Trä och metallpipor med olika höjder utan inramning. Orgeln används inte. Digitalorgel Allen står inom ett bänkkvarter i norra korsarmen.

Storklockan är omgjuten 1877 av K.G. Bergholtz, Stockholm. Dekorerad med växtbårder och inskription. Lillklockan är gjuten av Lavres Hansen vid 1400-talets slut.

Processionskrucifix av ek från 1400-talets början. Från en verkstad i Lund eller Malmö.