Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE ÅKARP 18:1 - husnr 1, SÖDRA ÅKARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖDRA ÅKARPS KYRKA (akt.)
2019-06-27
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornets bottenvåning har högt i tak och dagsljus från fönster i norr och söder i djupa fönsternischer. Väggar och tak är putsade och vitmålade. Taket är något välvt och vilar på stickbågiga bjälkar som bärs av kopplade hörnpilastrar med kapitäl. På golvet ligger kalksten. Förvaringsskåp och bänkar står i vapenhuset.

En gråmålad pardörr med ramverk leder in i kyrkorummet. Det består av långhus, upphöjt kor i öster och orgelläktare i väster. Stora gjutjärnsfönster, åtta i långhuset och fem i koret, belyser kyrkorummet. Slutna bänkar står på ömse sidor om en bred mittgång, sedan 1960 finns även sidogångar. Predikstolen står i sydöst och dopfunten i nordöst i långhuset. Väggar och valv är putsade och vitmålade. På golvet ligger ljusa
kalkstensplattor, under bänkarna brädgolv. Långhuset täcks av fyra kryssvalv varav orgelläktaren upptar ett. Valven har fyrsidiga ribbor och vilar på tresprångiga pilastrar med kapitäl. Gördel- och sköldbågar är rundbågiga. Mellan ytterväggarna finns dragstag från 1917 med dekorativ dekor. I taket hänger två mässingskronor från 1888 och en kristallkrona från gamla kyrkan.

Triumfbågen mellan kor och långhus är bred och rundbågig. Koret är förhöjt med två trappsteg och belagt med kalksten liksom korgolvet. Taket är välvt med ett hjälmvalv med ribbor vilande på pilastrar som i långhuset. Koret är femsidigt med fem fönster och en utgång till kyrkogården. Koret upptas av altaruppsatsen och altarringen. På ömse sidor om altaruppsatsen finns ett skrank med låga gråmålade brädväggar med dörrar till sakristian. Bakom altaruppsatsen inryms den lilla sakristian på en lägre nivå
och med brädgolv. Där står skåp för textilförvaring.

Orgelläktaren i väster vilar på åtta kolonner med tärningskapitäl med fyra därifrån utgående profilerade konsoler. Läktarens undersida är klädd med pärlspontpanel. Barriären är genombruten med kolonnetter och målad i grågrönt. Under läktaren är bänkarna borttagna och här står ljusbärare, bokbord och diverse förvaring samt trappa till läktaren. Tornets övre våningar nås utifrån via trapptornet. Vinden över långhuset har taklag av fur med sparrar, hanband, tassar, stödben och saxsparrar. Valven är isolerade med mineralull.

Inredning och inventarier
Altaret av gråmålade spontade brädor från 1888. Helt inklätt.

Altaruppsatsen av rikt snidad bemålad ek är från 1600-talet med kolonner, beslagsvingar och snidade figurer. Renoverad och förändrad. Mittavlorna ersattes 1888 då Fredrik Krebs målade nya med motiv av korsfästelsen samt välsignande Jesus. Krebs var utbildad på Konstakademin i Köpenhamn och målade porträtt och altartavlor. Ett tidigare krucifix ersattes 1888 med den nuvarande kalken, överst i den brutna
frontonen.

Altarringen av trä har en femsidig plan. Räcket består av svarvade balusterdockor. Hand- och knäfall är klädda med grönt tyg.

Dopfunten är av målad gjuten cement från 1888. Cylindrisk cuppa med växtmotiv i relief och godronnerad undersida. Smalt skaft med vulster samt fyrkantig fot.

Predikstolen är från 1888. Målad brungrå med detaljer i guld. Hörnen markeras av kolonner med tärningskapitäl. Sidorna har inom rundbågiga fält snidade figurer av bland annat lärjungarna Paulus och Petrus.

Bänkinredningen är från 1888 då kyrkan uppfördes men förändrades kraftigt 1960 av Eiler Græbe med nya sitsar och ryggstöd. Bänkarna förkortades så att sidogångar bildades samt dörrar och gavlar sänktes. De var ursprungligen målade i ljus ekådring men är nu ljust gröngråa med accentfärg. Dörrarna är av ramverk och fyllningar. Profilerad mörkgrön överliggare med tandsnittsfris.

Orgeln är från 1888 och byggd av Salomon Molander & Co i Göteborg. Omdisponerad flera gånger. 2014-19 återställd och renoverad av Åkerman & Lund efter program av Anders Johnsson. Fasaden är indelad i fem fält med synliga pipor avdelade med pilastrar. Dekorerad med voluter, liljor och rundbågar. Målad i grågrönt med detaljer i guld och rödbrunt.

Storklockan är gjuten 1656 av Hans Meyer i Köpenhamn. Dekorerad med växtbårder och inskription. Lillklockan är gjuten i slutet av 1400-talet. Den har en dansk inskription och tre figurer, ett X-kors, en stigbygel och en sked.