Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN RÖRUM 11:19 - husnr 8, S:T NICOLAI KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

S:t Nicolai kapell (akt.)
2017-07-11
Interiörbeskrivning
Interiör
En enkel, svartmålad bräddörr med dubbla dörrblad leder rakt in i kapellet som utgörs av ett kvadratiskt rum. Golvet är lagt med rött tegel. Väggarnas grova murverk av natursten syns tydligt genom en tunn, vit slamning. Ovan murröstet ligger hammarband av ek/furu. På detta vilar en enkel takkonstruktion med tre takstolar, en över varje gavel och en mitt över rummet. Halmtakets konstruktion med läkt, snedsträvor och järntråd syns tydligt underifrån. Inredningen utgörs av ett enkelt, murat altare mot västra väggen och obehandlade, flyttbara träbänkar längs långväggarna.

Altare
Mot västra gavelväggen är ett altare murat av rött lertegel. Altaret täcks av en duk och är smyckat med ljus och blommor.

Altaruppsats
I kapellet finns ingen altaruppsats. Ovan altaret, på väggen, hänger ett krucifix i smidesjärn. Ovan detta, i gavelröstet, är ett fönster på vars rutor en kristusbild är målad.

Bänkinredning
Längs kapellets långväggar är enkla träbänkar utan ryggstöd placerade. Bänkarna är tillverkade i furu.

Klockor
I kapellet finns ingen klocka. På kyrkbacken väster om kapellet finns en klockstapel med en stor och två små klockor.

Övrigt
Det finns inte predikstol, dopfunt eller orgel i kapellet.

Bindbjälken ovan altaret är vitmålad och ovan denna är en planka fastspikad. På denna står texten ”Jesus sade: ”varför är ni rädda, ni trossvaga” matt 8:26”. På den mellersta takstolens bindbjälke står ”Te Deum laudamus” (Dig, Gud, prisa vi).

Till vänster om altaret finns en ljusbärare i svart smidesjärn med flera ljusarmar. Till höger om altaret finns en hög ljusstake i smidesjärn. Till höger om altaret finns också, placerat på den främre långbänken, ett ålderdomligt skåp. Skåpet är sannolikt tillverkat av furu och rymmer nattvardstyg. Det är fästat i väggen med en järnanordning.

Till höger innanför dörren står en ålderdomlig kollektbössa i form av en trästock. Stocken har rejäla smidesbeslag och är fastgjord med en kätting.

Sjöfarten, fiskets och havets influenser gör sig påminda bland annat genom två trätavlor som placerats ovan hammarbanden längs kapellet södra vägg. De föreställer båda en kristusgestalt i båt på stormigt hav. Den ena tavlan visar fiskare i båten.

Ovanpå hammarbanden ligger ett stort antal naturstenar, sannolikt plockade från stranden nedanför kapellet. På stenarna, som lämnats på platsen av besökare, står namn, datum, minnen m.m.