Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP SVENSTORP 11:1 - husnr 1, SVENSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVENSTORPS KYRKA (akt.)
2018-08-29
Interiörbeskrivning
Interiör
Kyrkan utgörs av en salkyrka med fullbred tresidig östavslutning. Kyrkans huvudentré är via tornet i väster och tornets bottenvåning utgör vapenhus. Kyrkorummet består av långhus med ett tresidigt östparti med kor som avdelas mot öster av ett skrank med bakomliggande sakristia.

Vapenhuset är kvadratiskt och golvet är belagt med sexkantiga keramiska plattor i dämpade färger. Väggarna och takets kryssvalv är slätputsade och avfärgade i vitt. Huvudentréns portar i väster är av ek med överliggande lunettfönster. I öster, finns en liknande pardörr med fyllningar, sannolikt tillkomna 1854 och målade i ekimitation. Norr om dörren finns uppgången till läktaren.

Långhusets golv är belagt med svarta och vita diagonallagda Viktoriaplattor och bänkkvarteren har ett obehandlat brädgolv. Väggarna är vitputsade och kyrkorummet täcks av tre kryssvalv. Fönsteröppningarna saknar innanfönster. Läktaren i väster, som tillkom 1860, bärs upp av ådringsmålade kolonner i ekimitation med ornerade kapitäl. Läktarbarriären är försedd med nygotiska speglar och även den är målad i ekimitation. Läktarbarriärens mittparti utgörs av orgelfasaden, vars färgsättning är från 1980.

Koret har samma utförande som långhuset. Golvet är också belagt med Viktoriaplattor, men med brun bottenfärg och vitt blommönster samt blå kantbård. Mot öster avslutas koret med ett skrank eller skiljevägg med bakomliggande sakristia. Skranket är sannolikt ny- eller omgjort vid ombyggnaden 1893 och är utförd i goticerande stil med två symmetriskt placerade dörrar till sakristian på ömse sidan av altaret.

Sakristians golv utgörs av ett gråmålat brädgolv, för övrigt har det samma utförande som långhus och kor. Mot öster finns en stickbågig dubbeldörr med tre fyllningar, troligen från 1854 med färgsättning från 1980-talet.

Tornets övre våningar nås via en utvändig dörr på tornets norra sida. Trappan i den tjockare norra muren är murad med tegelsten. Tornets första våning domineras av vapenhusets valvhjässa. Gråstensmurarna har delvis brett utstrukna fogar och skolning. I väster finns ett runt gjutjärnsfönster och i öster en dörr till långhusvinden. Till klockvåningen leder en stege. Från långhusvinden syns spåren efter det äldre långhusets takkonstruktion på tornets östra sida.

Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett enkelt träaltare, tillkommet 1854, ådringsmålat i grönt, men med en underliggande träimitationsmålning.

Altaruppsatsens omramning är samtida med altaret och målad i grön stenimitation. I nischen är en kopia av Thorvaldsens Kristusfigur placerad. Det ursprungliga enkla förgyllda träkorset är placerat på vapenhusets norra vägg.

Altarringen är tresidig, gråmålad med enkla balusterdockor och från byggnadstiden 1854 eller tillkommen i samband med förändringarna 1893.

Dopfunten är från 1854 och tillverkad av ek med ett äldre dopfat i mässing.
Predikstolen är placerad på norra väggen med uppgång från öster. Den är från 1854 med en femsidig korg, som vilar på en åttkantig pelare. Predikstol med tillhörande baldakin har goticerande fyllningar och är målad i ekimitation och pastellfärgade fyllningar, troligen från 1980-talet.

Den slutna bänkinredningen i två kvarter är från nybyggnationen 1854 och ansluter mot ytterväggarna i söder och norr och mot västra väggen. Luckorna har nygotiska speglar med pastellmarmorering från 1980-talet.

Den nuvarande läktarorgeln är tillverkad 1968 av John Grönvalls Orgelbyggeri, Lilla Edet. Den ursprungliga orgeln var byggd 1862 av bröderna Söderling. Orgelfasaden tillhör originalinredningen och är ritad av arkitekt Ludvig Hawerman 1860, medan färgsättning härrör från ommålningen 1980.
Nummertavlan är utformad i nygotik med tillhörande ekådrat stativ.

Kyrkklockan av malm hänger i tornets klockvåning. Den är omgjuten hos klockgjutare Wetterholtz i Malmö 1792.