Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG BODARP 2:4 - husnr 1, BODARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BODARPS KYRKA (akt.)
2017-11-30
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning. Lite dagsljus kommer från portens överljus. Golvet är belagt med rött tegel, från 1938, lagt på flatan. Väggarna och det släta taket är vitputsade. Tornet har haft statiska problem vilket visas av ett insatt dragjärn i huvudhöjd som går från västra väggen till nordöst. En rundbågsportal av sandsten och kritsten frilades 1938. Eventuellt är portalen ursprunglig men troligare är att den är flyttad hit med delar från kyrkans söderportal. Längs södra väggen leder en trätrappa till tornets övre våningar. Under trappan finns ett inbyggt förråd. Rummet är möblerat med klädhängare, en kyrkbänk och bokbord. Vapenhuset byggdes om 1938 av Nils A Blanck då dörrarna nygjordes, golvet lades och trappan och förrådet byggdes. Svängdörrar med blyinfattat glas i överdelen leder till långhuset.

Kyrkorummet består av långhus, korsmitt, två korsarmar och kor med absid. Slutna bänkar står på ömse sidor om en mittgång i långhuset och i södra korsarmen. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Golvet är belagt med rödbruna kalkstensplattor. Under bänkarna ligger furubrädor. Predikstolen och en ljusbärare står i korsmittens sydöstra hörn.

I långhuset hänger kristallkronor i taket medan korsarmarna har mässingskronor. Kyrkan är välvd med kryssvalv med fyrkantiga valvribbor som vilar på tresprångiga pilastrar med kragband. Två valv i långhuset, ett valv i vardera korsarmen, korsmitten och koret. Sköld och gördelbågar är svagt spetsbågiga. Väggar och valv är putsade och vitkalkade. Långhusets valvkappor från senmedeltid har en levande ojämn yta till skillnad från de nyare valven. I varje travé finns ett stort rundbågigt fönster.

Koret är upphöjt ett steg, välvt med ett kryssvalv, golvet belagt med kalksten likt övriga kyrkan. Förutom altaruppsatsen och altarringen står dopfunten i koret. Absiden är täckt av ett hjälmvalv. Den lilla sakristian är inrymd bakom altaruppsatsen.

Orgeln är sedan 1938 placerad i norra korsarmen på ett upphöjt podium som nås med tre trappsteg. Golvet är belagt med furubrädor. Korsarmen är välvd med ett kryssvalv.

Tornets övre våningar nås från vapenhuset via en trätrappa som övergår i en trästege. Väggarna är av huggen gråsten med inslag av flinta och tegel. I klockvåningen står klockbocken av ektimmer med två klockor. Ljudöppningar finns i alla väderstreck. Gavlarna ovanför klockvåningen är uppförda av tegel. Det är öppet upp i nock. Vinden över kyrkans valv nås genom en öppning från tornvåningen. Valvens ovansidor är putsade och oisolerade. Takstolen är en s.k. svensk takstol, mestadels av furu. Inslag av äldre skrätt ekvirke, eventuellt medeltida, finns. Taklaget är förstärkt och kompletterat flera gånger. På norra sidan ligger blytaket på gammalt vis på brädor med luftdistans mellan brädorna. På södra sidan är det vanlig råspont. Blytaket läcker. I korsarmarna ligger skiffer på öppen läkt.

Inredning och inventarier
Altaret är av trä med framsida med rundbågiga fält avdelade med pilastrar med snidade kvinnofigurer. Sidorna har marmorerade fält flankerade av pilastrar. Intarsia i trät i form av stjärnor. Altarskivan av trä kragar ut över altaret. Okänd ålder, eventuellt samtida med altaruppsatsen.

Altaruppsatsen av snidat bemålat trä är från ca 1600. Mittpartiet, corpus, är en målning av nattvarden inom en rundbåge. Den ursprungliga målningen togs fram 1938 när en sekundär målning från sekelskiftet 1700/1800-tal togs bort. Bilden omges av räfflade kolonner och snidade beslagsvingar med broskornament. Ovan bjälklaget en målning med korsfäst Jesus flankerad av snidade beslagsvingar och krönt av en bruten gavel med Kristus.

Altarringen från 1938 har målade brädor figursågade som balusterdockor. Knäfall och överliggare är klätt med grön sammet.

Dopfunten av snidad bemålat trä i barockstil är förmodligen från 1600-talet. Den åttasidiga cuppan har reliefer av figurer inom rundbågiga fält. Mellan sidorna finns hörnpilastrar i form av karyatider. Cuppan bärs av snidade galjonsfigurer.

Predikstolen är av snidad bemålat trä i barockstil. Renoverades 1938 av O Owald. Det fanns en inskription att predikstolen tillkom 1640 enligt Owald. Trappa och fundament tillkom 1938. Korgens sidor är skulpterade och framställer bibliska händelser. Hörnen mellan sidorna markeras med figurer av evangelisterna med sina attribut. Änglaansikten och maskaroner under evangelisterna. En rikt snidad baldakin hänger ovanför korgen.

Bänkinredningen är sluten och tillkom 1938, eventuellt med inslag av äldre delar. Dörrar och ryggar är uppbyggda med ramverk och fyllningar. Målad i gråbeige nyanser.

Orgeln är från 1987 av märket Allen digitalorgel. Fasaden är troligen från 1830 i klassicistisk stil. Målad i beige med detaljer i guld. Det högre utkragande halvrunda mittfältet flankeras av två lägre fält med synliga pipor inom rundbågar. Detaljer med repstav, pinjekotte och kapitäl på pilastrar i guld.

Lillklockan är gjuten 1788 av Magnus Fredreck Kielström i Malmö. Storklockan är gjuten 1594 av Mattias Benning i Lübeck. De är försedda med inskriptioner och bårder.