Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG FUGLIE 47:1 - husnr 1, FUGLIE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FUGLIE KYRKA (akt.)
2018-01-25
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornet är välvt med ett vitkalkat kryssvalv och har dagsljus från ett litet fönster. På golvet ligger så kallade viktoriaplattor, cementplattor i vitt och svart med en bård längs väggarna. Väggarna är klädda med mönsterlagt tegel i rött, vitt och gult. Väggarnas nedre del har en bröstpanel av gamla bänkdörrar från den rivna kyrkan. Panelen har snidade växtmotiv och bockbeslag av järn. Brunbetsade dörrar med ramverk och fyllningar leder till tornet, förråd och till kyrkorummet. Pardörrarna till kyrkan omges av profiltegel. På insidan har dörrarna stora dekorativa beslag.

Kyrkorummet består av ett enskeppigt långhus med fyra travéer och ett smalare upphöjt kor i öster. I långhusets västra del finns orgelläktaren. Öppna bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Predikstolen står i nordöstra delen av långhuset. Golvet är belagt med
svarta och grå viktoriaplattor och under bänkarna ligger obehandlat brädgolv. Väggarna är klädda med mönsterlagt engoberat förbländertegel i rött, vitt och gult. (Engob är en infärgad lerslamning som används för att dekorera tegel och keramik). En fris av formgjutet gult tegel och en repstav av rödfärgad cement löper runt väggarna under fönsterbröstningen. De fyra kryssvalven har ribbor av rött profiltegel och gråputsade valvkappor med målad växtdekor i dova färger. Ribborna vilar på trekvartskolonner av tegel med kapitäl av cement. I valvhjässan möts de halvrunda ribborna i en cirkel av tegel. De spetsbågiga gördel- och sköldbågarna är murade av gult och rött tegel.

De mycket höga fönstren omges av rött och gult profiltegel. Masverket liksom fönsterbänkarna är av cement. Det blyinfattade glaset har en bård i kanterna med färgat glas. I fönstrets överkant finns tre- och fyrpassformer med glasmålningar.

Koret är upphöjt fyra steg, belagda med kalksten. Korgolvet är täckt av vita och röda viktoriaplattor. Taket är kryssvälvt med sex kappor. Kapporna är målade mörkt blå med en stjärnhimmel och i valvhjässan med solstrålar. Valvribborna är av rött tegel. Väggarna är likt långhusets med mönstermurning av rött, gult och vitt tegel. I koret står altaruppsatsen mot östväggen innanför altarringen. Dopfunten av snidat trä står på södra sidan. Det femkantiga koret har fem fönster med masverk av cement och med blyinfattade målade glas. Det runda fönstret i öster har målade glas med motiv av evangelisternas attribut och ett kors.

Orgelläktaren i väster förstorades på 1950-talet av Eiler Græbe. Orgelbarriären av brunt trä är genombruten, uppbyggd med kolonnetter med förgylld dekor med kors och tandsnittsfris. Läktaren vilar på cementgjutna konsoler med blomreliefer på västväggen. Under läktaren hänger på väggen en läktarbarriär från 1626 med målade helgonmotiv.

Sakristian ligger norr om koret. Rummet är välvt med ett lågt kryssvalv, golvet är belagt med obehandlade brädor, väggarna är lika kyrkans med tegel i tre färger. Valvribborna är av rött tegel, valvkapporna är vitputsade. Tre mindre fönster finns i norrväggen.

Tornets övre våningar nås från vapenhuset via en gjuten spiraltrappa. Tornrummet på andra våningen är välvt med ett kryssvalv. Tredje planets golv utgörs av översidan av valvkuporna. En trästege leder till klockvåningen med putsade väggar och brädgolv. Klockbocken är av kraftigt återanvänt virke med flera tidigare urtag. Stegar leder vidare till torntoppen. Takstolen över långhuset är förstärkt med stålvajrar. Valven är oisolerade.

Inredning och inventarier
Altare, blockaltare av kalksten med inhuggna förgyllda konsekrationskors. Förmodligen från 1904.

Altaruppsatsen i renässansstil i snidat trä är från 1595 och fanns även i medeltidskyrkan. Altaruppsatsen har två altartavlor i två våningar delade av kvinnofigurer. På sidorna sitter snidade beslagsvingar med växtornamentik. Eventuellt är altaruppsatsen tillverkad av Daniel Tomisens verkstad. En baldakin med en stjärnhimmel välver sig över altaruppsatsen. Ursprungligen satt texttavlor i fälten som byttes på 1700-talet till målningar som förnyades vid 1900- talets början, målade av F R Krebs.

Altarringen av trä från 1904 är ritad av A W Lundberg. Den har en femkantig plan. Altarringen har en genombruten arkad av kolonnetter med trepass i överdelen. Ekådrad med detaljer i guld. Överliggare och knäfall är klädda med sammet.

Dopfunten av snidat trä är från mitten av 1600-talet. Den sexkantiga cuppan har reliefer av bibliska händelser. Cuppan bärs av galjonsfigurer, snidade kvinnor. Dopfuntens tidigare bemålning är borttagen.

Predikstolen från 1904 av ek och reliefer av keramik är ritad av A W Lundberg. Korgen har ett skaft av ett knippe kolonner och pilastrar som övergår i ett kapitäl som bär korgen. Predikstolen har tre sidor med gjutna relieffigurer av vit keramik föreställande bibliska scener. Keramiken beställdes från Mertzig i Saar, Tyskland. Korgen dekoreras av växtornamentik och trepassbågar. En trappa med smidesräcke med blomstermotiv leder upp från koret. Över predikstolen hänger en baldakin prydd med så kallade fialer, småtorn, i hörnen och en större fial på toppen. Korg och baldakin är ekådrade med detaljer i guld.

Bänkinredningen med ett gotiskt formspråk är öppen och tillkom 1904 när kyrkan byggdes. Gavlarna är sirligt figursågade. Gavlarna kröns av en spetsig prydnadsgavel, en så kallad vimperg. Bänkarna är brunlaserade med detaljer i guld. På gavlarna finns reliefer av kors och fyrpassblomma.

Orgeln byggdes 1959 av Mårtenssons orgelbyggeri i Lund. Fasaden av ek från 1959 är indelad i fem rektangulära fält med varierande höjd. Pipornas övre del är dolt av ett träraster. Fasaden ritades av Eiler Græbe.

Storklockan är gjuten 1594 av Borchard Gelgether i Köpenhamn. Lillklockan är gjuten 1471 av Johannes Petri i danska Slagelse. Båda klockorna pryds av inskriptioner, storklockan även av växtbårder.